Bebisar versus hundvalpar

17 years ago

Onsdagslunchade med M p'e5 Farouge* och kom oprovocerat in p'e5 'e4mnet bebisar. M blev n'e4mligen far f'f6r n'e5gra veckor sedan och eftersom det fascinerar mej var jag noga med att intervjua honom s'e5 utf'f6rligt som m'f6jligt. P'e5 den allm'e4nna fr'e5gan om hur det 'e4r att vara n'e5gons pappa konstaterade M:

"Som vanligt. Det k'e4nns som vanligt. Jag kunde pedagogiskt illustrera situationen s'e5 h'e4r: ig'e5r kom jag hem. Gick via k'f6ket, pratade lite med sambon, tog en 'f6l och gick in i vardagsrummet.

D'e4r l'e5g det en bebis!!

Min son. Sambon och jag 'e4r 'f6verens om att han 'e4r finast i v'e4rlden, men jag hade 'e4nd'e5 p'e5 n'e5t s'e4tt gl'f6mt bort att jag har ett barn."

Jag:

"Jag f'f6rst'e5r inte riktigt."

M:

"Om vi s'e4ger s'e5 h'e4r: Kommer du ih'e5g d'e5 man var liten och fick en hundvalp? Det 'e4r ungef'e4r samma k'e4nsla d'e5 man f'e5r barn. Man m'e5ste komma ih'e5g att mata den och sk'f6ta om den och leka med den. Det k'e4nns bra. Eller... hm.... egentligen var det nog en st'f6rre upplevelse p'e5 den tiden att f'e5 en hundvalp. Om man nu ska vara petnoga. Men, you get the picture?"

M l'e4t visserligen ober'f6rd och cool, men samtidigt har jag nog aldrig sett honom s'e5 lycklig. Och jag antar att det inte enbart berodde p'e5 det roliga lunchs'e4llskapet jag erbj'f6d honom.*Bondhustru: delikat meze, gott ros'e9vin och personlig (p'e5 ett bra s'e4tt) service. Livet och Helsingfors s'e4ger JA! till Farouge.

Ylva · 17 years ago
Jag blir alltid lika glad och f'f6rv'e5nad n'e4r nyblivna f'f6r'e4ldrar INTE s'e4ger att det 'e4r det mest fantastiska som finns att f'e5 barn! Det 'e4r det s'e4kert, men jag vill inte ha n'e5gra barn och 'e4r m'e5ttligt intresserad av vad lilla Kalle/Emma har hittat p'e5 f'f6r n'e5got skojigt. N'e4r de 'e4r nya s'e5 hittar de inte p'e5 s'e5 mycket men f'f6r'e4ldrarna kan prata om varenda andetag som om hela v'e4rlden 'e4r intresserade av just deras bebis. Jag har en kompis som erk'e4nde n'e4r hon just f'e5tt barn att hon egentligen fortfarande tyckte det var roligare med djurbebisar. Fast nu 'e4r hennes tjej ett 'e5r och naturligtvis det enda hon snackar om...

bj'f6rnen · 17 years ago
Det verkar som om du inte har erh'e5llit n'e5gra stora trauman efter gruppresan - det gl'e4djer mig! Men f'f6r s'e4kerhets skull r'e5der jag dig att ta det extra lugnt under n'e5gra dagar, sluta tidigare p'e5 jobbet och dricka m'e5nga goda drinkar i goda v'e4nners s'e4llskap. OK?

Peppe · 17 years ago
Ylva: jag med.Bj'f6rnen: Sir! Yes sir!

llaur'e9n · 17 years ago
N'e4men det 'e4r helt sant, och i det samma j'e4vlit pinsamt. Jag var lika f'f6rv'e5nad varje dag i flera veckor att jag inte k'e4nde mej mera faderlig. Det var som om jag bordat k'e4nna p'e5 n'e5t annat s'e4tt. Men s'e5 sm'e5ningom blev jag ju van vid att ha en liten plutt och nu n'e4r den andra pluppade fram [0] s'e5 var det liksom l'e4ttare. Man hade vant sej, liksom. Och fr'e5nsett att man 'e4r ganska hemmabunden 'e4r det hur kul som helst![0] min hustru skulle antagligen anv'e4nda en annan term

Basse · 17 years ago
Det g'e5r p'e5 det viset att mitt i allt bor det tre personer hemma ist'e4llet f'f6r tv'e5. Efter ett par m'e5nader och n'e5gra rej'e4la knakelibakisar (dvs baksm'e4llor) inser man att man nog aldrig kommer att bli den d'e4r socialdemokratiska pappan med f'f6rortssk'e4gg och snickarbyxor som kan reparera cyklar.

Bondhustrun · 17 years ago
'c5h TACK f'f6r recensionen! Det var fint det. D'e5 ska jag bes'f6ka Farouge igen n'e4r jag 'e5ker till Helsingfors n'e4sta g'e5ng.Och n'e4r det g'e4ller det h'e4r att ha blivit f'f6r'e4lder: jag tyckte heller inte att det var en j'e4ttej'e4ttegrej (f'f6rutom att magen blev mindre och br'f6sten st'f6rre, n'e4r bebisen v'e4l kom ut), f'f6r'e4ndringen sker ju inte D'c4R och D'c5, visst kr'e4ver de sk'f6tsel osv men den verkliga f'f6r'e4ndringen smyger ju sig p'e5.En tre'e5ring och en fem'e5ring gl'f6mmer man inte p'e5 samma s'e4tt som man kan "gl'f6mma" en bebis som mest sover, bajsar och 'e4ter. S'e5 man f'f6r'e4ndras. Det g'f6r man. Man har ju n'e5gon att ta hand om. Men 'e4nd'e5, fr'e5ga honom igen om ett par 'e5r!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.