F'f6rl'e5t

14 years ago

Jag fick precis ett telefonsamtal som starkt kritiserade spr’e5ket i Livet och Helsingfors. M som ringde, tyckte att jag sm’f6rade alldeles f’f6r mycket med v’e5rt v’e4stra grannland och att anv’e4ndningen av “‘f6rngott” i g’e5rdagens julklappsinl’e4gg drog skam ‘f6ver alla finlandssvenskar. “Det var droppen som fick min b’e4gare att rinna ‘f6ver. Peppe, det heter faktiskt dynvar” sa M lite besviket. Och fortsatte med att p’e5peka att jag borde respektera mina r’f6tter och anv’e4nda det spr’e5k vi verkligen talar h’e4r i Helsingfors (eller Westend, om man ska vara exakt, d’e5 det kommer till M). Basta!

Jag sk’e4ms. Jag ‘e4r en finlandssvensk f’f6rr’e4dare. Fr’e5n och med nu ska mina inl’e4gg fyllas av dynvar, kiva, morjens, byka, orento, h’e5sa, dorma, r’e5dda, semla (det ‘e4r inte det ni tror), skyddsv’e4g, dyna, fyrk, st’f6psel, safka, jatkon, krabbis, etkon och s’e5 vidare.

Jag ber h’e4rmed om urs’e4kt f’f6r mina tidigare (och framtida) synder. F’f6rl’e5t. Ni f’f6rtj’e4nar att bli behandlade b’e4ttre ‘e4n s’e5 h’e4r.

bj'f6rnen · 14 years ago
Oj, k'e4nsliga saker s'e5nt h'e4r?L'e4gg bara med en 'f6vers'e4ttning vid sidan av s'e5 skall det nog g'e5 bra f'f6r oss "grannl'e4ndare" ocks'e5. Vi kanske till och med kan l'e4ra oss n'e5got?

Lisa · 14 years ago
Crap, jag kommer inte f'f6rst'e5! Jag hatar n'e4r jag inte f'f6rst'e5r!

Kent · 14 years ago
http://paulaz.se/?page_id=95

Ninde · 14 years ago
morjens? Oh, visa Peppe, sprid kunskapens ljus i v'e5rt amerikaniserade m'f6rker :)

danne · 14 years ago
Peppe, Peppe: Don't worry. Hemlagade 'f6rngott l'e5ter nog s'e5 finskt eftersom man i Sverige lagar mat men inte 'f6rngott. N'e5jo, om de int 'e4r trasiga f'f6rst'e5ss! Hur som helst s'e5 tycker vi om er. Och sluta f'f6rgudskulle inte med den finlandsvenska dialekten. N'e5got mer sensuellt 'e4n den finns inte. kram. ,-)

A. · 14 years ago
Nej du Peppe. Nu forts'e4tter du fl'f6rta med storebror i v'e4st. Fattade inte ett enda ord av de som du gav som exempel :-)

Kanalisera · 14 years ago
'c5h! Nya ord! M'e5ste. L'e4ra. Mig. Tycker det l'e5ter lite s'f6derkis 'f6ver det. -Kiva morjens Krabbis! R'e5ddat n'e5n semla p'e5 sistone? -Njaaaee, dorma dyna s'e5 det blidde inge me de. Safka fyrk 'e5 st'f6psel vettu.-Jatkon?-Hehe, etkon.Okej, nu har jag v'e5gat f'f6rs'f6ka. Vad betyder det egentligen?

Lill-Krizan · 14 years ago
Nu t'e4nker jag ta chansen att f'e5 svar p'e5 n'e5got jag undrat sen jag f'f6ddes. N'e4stan.Pratar du finlandssvenska? Eller bara ett av spr'e5ken i taget?Svara 'e4rligt!

Sante · 14 years ago
Hej Peppe!Din gamla kollega visade mig v'e4gen hit :) Roligt att se vad allt du sysslat med de senaste 'e5ren!P&K;,S

Peppe · 14 years ago
Bj'f6rnen: 'e4sch, eftersom ni l'e4ser Livet och Helsingfors m'e5ste er IQ l'e4tt 'f6verstiga medeltalet. Om n'e5gra veckor kommer ni att tala flytande helsingforsslang.Lisa: jatkon: efterfest, etkon: f'f6rfest, krabbis: baksm'e4lla. Patience my pet, patience. Du kommer snart att kunna spatsera runt p'e5 Helsingfors gator sm'e5pratandes, utan att n'e5gon misst'e4nker att du kommer fr'e5n Sverige. Kent: s'e4ger du det.Ninde: haha! Jag ska vara en Lucia f'f6r er. Orento betyder ungef'e4r stiff, stel. h'e5sa: skynda och safka: 'e4ta.Danne: sensuell s'e4ger du. Hm, jag kunde mao ha en framtid som telefonsexf'f6rs'e4ljerska i Sverige. I everything else fails. Kramarp'e5 dej. Om dej. Nu blir jag nerv'f6s. Du verkar lite str'e4ng g'e4llande r'e4ttstavningen... A: Sir, yes sir!Kanalisera: du planerade precis en l'f6rdag kv'e4ll. Duktig flicka!Lillis: jag f'f6rst'e5r inte riktigt fr'e5gan. Jag talar svenska. Finlandssvenska. Sensuell finlandssvenska (fr'e5ga Danne).

Peppe · 14 years ago
Hej Sante! Roligt att du ocks'e5 l'e4ser. Det var verkligen l'e4nge sen jag var din hobby.Puss och kram och god jul.

danne · 14 years ago
Peppe: :-) Som jag stavar beh'f6ver du inte vara nerv'f6s alls. Jag suger fett n'e4r det g'e4ller stavning. Och spr'e5k i allm'e4nhet faktiskt. Fattar inte sj'e4lv varf'f6r jag gav mig in i bloggsv'e4ngen, speciellt inte p'e5 tre spr'e5k. Summasummarum 'e4r att du f'e5r krama p'e5 mig, krama om mig och till och med kramas f'f6r mig om du skulle ha lust med det. Kramas p'e5 bara. Och vill du sl'e5 en signal s'e5 g'e5r det ocks'e5 bra! *asg*. ;-)

bj'f6rnen · 14 years ago
Haha! Vilket bra smicker! Du vet minsann hur du skall ta hand om dina l'e4sare.Har f'f6rresten en k'e4nsla av att helsingforsslang kommer l'e5ta r'e4tt underligt p'e5 g'f6teborgska, men jag skall g'f6ra mitt b'e4sta f'f6r att leva upp till utmaningen!Nu dags f'f6r mig att h'e5sa ut till haltpunkten f'f6r att tr'e4ffa en fridu.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.