Spyp'e5se, tack.

17 years ago

Jag l'e4ser. Mycket. Stora kvantiterer av litteratur inneb'e4r att jag bland alla lysande texter och sp'e4nnande historier oundvikligen ocks'e5 st'f6ter p'e5 riktigt, riktigt uselt d'e5liga b'f6cker.

Det v'e4rsta 'e4r att jag f'f6r det mesta bara har mej sj'e4lv att skylla. Jag v'e4ljer, mot b'e4ttre vetande, orov'e4ckande ofta Marian Keynes/Kajsa Ingemarsson chick-lit bara f'f6r att jag tror att jag DEN H'c4R G'c5NGEN kommer att k'e4nna mej lite intellektuellt stimulerad. Typ "Den h'e4r g'e5ngen kommer jag inte att lista ut slutet p'e5 den 850 sidor l'e5nga boken p'e5 sida 3". But no. Man beh'f6verinte vara en k'e4rnfysiker f'f6r att 'e4nd'e5 allid g'f6ra det. Tips: De f'e5r varandra.

Trots upprepade besvikelser slutar jag 'e4nd'e5 inte att bestraffa mej sj'e4lv med att ibland k'f6pa typ Denise Rudbergs b'f6cker. Ni vet; ung singel, smart kvinna blir k'e4r i snygg, men sj'e4lvupptagen kille som p'e5 sida 375 s'e5rar henne. V'e5r hj'e4ltinna blir ledsen, g'e5r ner i vikt, skaffar sig en ny frisyt och uppt'e4cker samtidigt att the boy next door egentligen 'e4r hennes mannen i hennes liv. Den d'e4r sn'e4lla, f'f6rnuftiga killen, med bruna 'f6gon, som varit k'e4r i henne sen sjuan, men som hon totalt negligerat. Slutet gott, allting gott. Spyp'e5se, tack.

Folk som skriver s'e5 h'e4r f'f6ruts'e4gbara historier borde bli pryglade. Eller 'e5tminstone sk'e4mmas.

En annan genre som jag haft lite sv'e5rt med 'e4r deckare. Bara i krissituationer, d'e5 inga andra b'f6cker funnits tillg'e4ngliga, har jag modstulet 'f6gnat igenom Henning Mankell och de andra grabbarnas verk. Som en quick fix d'e5 jag m'e5ste l'e4sa. Jag tyv'e4rr har aldrig varit s'e4rskilt imponerad och alltid l'e4tt kunnat l'e4gga ifr'e5n mej b'f6ckerna d'e5 n'e5got annat mer intressant dykt upp (t.ex. morgontidningen).

Sedan gjorde Stieg Larsson entre i mitt liv. Jag l'e4ste ut M'e4n som hatar kvinnor under helgen i Rom och har f'f6r tillf'e4llet lagt tv'e5 tredjedelar av Flickan som lekte med elden bakom mej. Det k'e4nns som om jag vore nyk'e4r. Kan knappt t'e4nka p'e5 n'e5t annat och planerar nitiskt in kvalitetstid d'e5 jag kan vara tillsammans med my precious. Samtidigt fasar jag f'f6r dagen d'e5 det oundvikligen tar slut. F'f6r det g'f6r det alltid, trots att jag f'f6rs'f6ker l'e4sa extra l'e5ngsamt de sista kapitlen.

En biverkning 'e4r tyv'e4rr att Stieg ger mej vansinniga mardr'f6mmar och g'f6r mej mer m'f6rkr'e4dd 'e4n vanligt. Men det 'e4r ett litet pris att betala. Och jag hyllar honom trots mina kallsvettiga n'e4tter.

Eug'e9ne de Beauharnais · 17 years ago
K'e4ra Fr'f6ken JeanetteSj'e4lv v'e4ljer undertecknad av ren princip att icke l'e4sa svenskspr'e5kiga s'e5 kallade 'deckare'. Ist'e4llet rekommenderas varmt uppbyggelig litteratur fr'e5n f'f6rra seklet eller i undantagsfall ett eller annat alster fr'e5n innevarande. Ett exempel torde vara Hr Malinson's "A Close Run Thing"

karro · 17 years ago
Jag l'e4ser f'f6r tillf'e4llet Monika Fagerholms Den amerikanska flickan och s'e4ger bara en sak: en roman d'e4r ordet j'e4ttekackafull anv'e4nds kan inte vara annat 'e4n underh'e5llande!

Miss Baglady · 17 years ago
Mina favoritb'f6cker 'e4r 1) Skattelagstiftningen 2) FAR'b4s samlade verk om redovisning av AB, HB etc 3) ehhh nej, det var bara dem;) Testa, efter det lockar DVD-filmer mer...

Ninde · 17 years ago
Gillar Keynes irl'e4ndska humor, l'e4ser det som faller mig i smaken. Bekymrar mig f'f6ga om det anses vara chick-lit eller fiin litteratur. Ungef'e4r som med mat, f'f6redrar en varierad diet:)

Peppe · 17 years ago
K'e4ra Eugene, fr'e5n och med nu skall jag enbart ty mig till Era litteraturrekommendationer.Karro: jep, "j'e4ttekackafull" 'e4r sk'f6nlitteratur som b'e4st. Jag gillade ocks'e5 den amerikanska flickan.Miss Baglady: Intriguing...Ninde: Det var inte meningen att l'e5ta s'e5 h'e5rd. Du har helt r'e4tt i att man ska skita i labels och k'f6ra sitt eget race.

Lisa · 17 years ago
Ah, Peppe! Jag tror eventuellt vi m'e5ste gifta oss. Du tycker ju s'e5 smarta saker hela tiden! (Fast jag skrattar 'e5t Marian Keyes 'e4ven om jag har listat ut slutet). Vad s'e4ger du? Br'f6llop fram'e5t sommaren?

S-Man · 17 years ago
Stieg Larsson har jag framf'f6r mig, ska faktiskt bli n'e4sta bok jag sv'e4ljer.Har bara h'f6rt gott om den.

Lill-Krizan · 17 years ago
Mina 'f6gon 'e4r inte riktigt gjorda f'f6r att l'e4sa b'f6cker med. De blir tr'f6tta s'e5 snabbt. Jag hinner ungef'e4r tre sidor innan jag m'e5ste l'e4gga ifr'e5n mig boken och vila lite. Detta leder allt som oftast till att jag m'e5ste hitta p'e5 handlingen sj'e4lv eftersom jag inte minns vad jag l'e4ste senast.Slutresultatet brukar allts'e5 inte g'f6ra f'f6rfattarna riktig r'e4ttvisa. Men b'f6ckerna blir roliga!Sen t'e4nkte jag att du kanske kunde f'f6rklara f'f6r mig varf'f6r Stieg inte stavar Stig som man ska stava Stig? Min kompis pappa heter Stig och han klarar sig bra utan E.

Peppe · 17 years ago
Lisa: Som jag har v'e4ntat p'e5 att du skulle fr'e5ga. Ja.Snubben: Stieg kommer att f'f6rf'f6ra dej.Lillis: b'f6cker kan vara s'e5 besv'e4rliga. Men jag lovar att l'e4sa h'f6gt f'f6r dej n'e4sta g'e5ng vi ses (...och det h'e4r betyder inte att jag stalkar dej, jag menar OM vi ses).Stieg skriver naturligtvis sitt namn med ett extra e f'f6r att han 'e4r sn'e4ppet tuffare 'e4n de andra Stigarna.

Lill-Krizan · 17 years ago
Jag tyckte v'e4l jag h'f6rde n'e5got i buskarna n'e4r jag var ute och sprang innan. Busted!Annars kan vi ju ta det p'e5 br'f6llopet. Pax att vara bestman!Ang'e5ende Stieg: Jag tycker bara det 'e4r barnsligt. Fjant-Stieg.

Haddock · 17 years ago
Funderar p'e5 om det 'e4r med b'f6cker som med filmer d'e4r spelfilmer som g'f6rs i Frankrike ibland sl'e4pps med tv'e5 slut. Ett vansinnigt deprimerat f'f6r den franska hemmamarknaden d'e4r typ hj'e4lten exploderar, hj'e4ltinnan drunknar och dom sm'e5 barnen s'e4ljs till en uzbekisk slavhandlare (bara ett exempel, har inget emot uzbeker..) Och s'e5 ett happyending f'f6r export.

bj'f6rnen · 17 years ago
Eftersom jag har pr'e5nglat p'e5 hela min bekantskapskrets den alldeles fantastiska och sp'e4nnande boken Illusionisten av John Fowles, s'e5 kan jag inte se varf'f6r jag inte skall lobba f'f6r den h'e4r ocks'e5? L'c4S, L'c4S, L'c4S!!!Kanske ocks'e5 skall f'f6rs'f6ka 'f6vervinna min djupt rotade skepticism j'e4mtemot deckargenren och l'e4sa en Stieg. Men det tar ju emot s'e5 mycket...

Peppe · 17 years ago
Lillis: Fine, det var jag i buskarna. S'e4ker p'e5 att du inte bara 'e4r avundsjuk p'e5 StiEgs namn...?Haddock: Hahaha! "...och dom sm'e5 barnen s'e4ljs till en uzbekisk slavhandlare". Bj'f6rnen: ta en promenad p'e5 den vilda sidan och ge Stieg en chans. Man ska prova p'e5 allt en g'e5ng (f'f6rutom folkdans).John Fowles st'e5r nu p'e5 min lista.

Lill-Krizan · 17 years ago
Haha, jag? Avundsjuk?N'e4mn EN k'e4nd svensk rappare med rakat h'e5r som heter Stieg! EN!

Peppe · 17 years ago
Touch'e9! Rapargument kan man bara inte 'f6verlista. Du vinner.

Peppe · 17 years ago
Bj'f6rnen: uppt'e4ckte just att jag l'e4st Mannen som trodde han var Gud. Tycker du lite mer om mej nu?

bj'f6rnen · 17 years ago
Tycker j'e4ttemycket om dig redan, s'e5 detta fick mig helt att g'e5 upp i spinn! Attans att det skall vara s'e5 himla mycket land, stockholmare och vatten emellan G'f6teborg och Helsingfors. Men det 'e4r klart: Det g'e5r ju flyg. Skall vi gifta oss p'e5 l'f6rdag?(Har f'f6rresten satt upp Mannen som trodde han var Gud p'e5 min lista eftersom jag inte har l'e4st den.)

Peppe · 17 years ago
Bj'f6rnen: jag 'e4r enormt smickrad 'f6ver frieriet, men 'e4r tyv'e4rr sedan tv'e5 dagar tillbaka Onekligen Lisas trolovade...

bj'f6rnen · 17 years ago
Lisa allts'e5... Jaja, jag sa ju att det var stockholmare emellan G'f6teborg och Helsingfors! ;)

bj'f6rnen · 17 years ago
R'e4ttelse: En sm'e5l'e4ndsk Stockholmare. R'e4tt skall vara r'e4tt!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.