De gr'e5 tinningarnas charm

16 years ago

H’e4r f’e5r ni ‘e5ter ta del av min okunnighet som m’e4nniska. Som vanligt tycker jag att folk ska f’e5 g’f6ra som de vill, ‘e5tminstone s’e5 l’e4nge de ‘e4r sn’e4lla mot djur och varandra. Vissa fenomen ‘f6nskar jag ‘e4nd’e5 att f’f6rnuftiga och pedagogiska m’e4nniskor (det betyder ni) kunde f’f6rklara f’f6r mej. L’e5ngsamt och med enkla ord.

Tr’e4ffade min vackra, italienska v’e4ninna i Rom och hon passade p’e5 att presentera sin relativt nya pojkv’e4n f’f6r mej. Och n’e4r jag skriver pojkv’e4n menar jag farbror. Sacre bleu! Mannen hon s’e4llskapar med ‘e4r minst 60 ‘e5r gammal! N’e4stan dubbelt s’e5 gammal som hon. Jag lyfte diskret p’e5 ‘f6gonbrynen, men sade av h’f6vlighetssk’e4l ingenting. D’e5 jag senare p’e5 kv’e4llen tr’e4ffade den italienska v’e4nninnans polare p’e5 en nattklubb och alla tjejer visade sig ha en egen liten farbror vid sin sida, blev jag verkligt f’f6rbryllad. Jag s’e4ger inte att det ‘e4r fel, det ‘e4r bara f’f6rbryllande.

Jag trodde att det bara var en myt att unga tjejer s’f6ker fadersfigurer. Vad betyder det h’e4r? Handlar det om pengar och makt? Har alla 60-‘e5ringar en Sean Connery-karisma jag bara inte kan se? P’e5 allvar, vad-‘e4r- det-oemotst’e5ndliga-med-farbr’f6der-som-kunde-vara-ens-pappa? Deras v’e4lutvecklade sj’e4lvf’f6rtroende? Gedigna livserfarenhet? Utflugna barn? Att de kunde vara ens pappa?

Jag blir alldeles matt av att f’f6rs’f6ka l’f6sa det h’e4r mysteriet. Kitty borde vara h’e4r. Eller Fem (f’f6rutom Anne som aldrig var till n’e5gon nytta).

Sj’e4lv ‘e4r jag uppenbarligen v’e4ldigt konservativ d’e5 det kommer till egna pojkv’e4nner. Konsekvent har jag h’e5llit mej inom 70-talets trygga ramar (n’e5ja, med v’e4ldigt f’e5 undantag iallafall). Det har liksom aldrig dykt upp en situation d’e4r en 30 ‘e5r ‘e4ldre man skulle ha fr’e5gat chans p’e5 mej. Eller d’e4r jag skulle ha kryssat f’f6r ja-rutan.

Eug'e9ne de Beauharnais · 16 years ago
K'e4ra Fr'f6ken JeanetteSj'e4lv 'e4r man icke gr'e5h'e5rig, 'e4ven om man riskerar att lida s'e5dant 'f6de 'e5 'c4mbetsverket i Dalarne. Huruvida unga Fr'f6knar f'f6redrar 'e4ldre herrar l'e5ter undertecknad vara osagt tillika orsakerna till detsamma. Dock en synnerligen amusant betraktelse

Anonym · 16 years ago
Skitkul skrivet, Peppe! Och jag kan inte hj'e4lpa dig bara f'f6rundras precis som du. Gubbskinn kan dessutom inte k'e4nnas vidare sk'f6nt, tror Frix.

Ninde · 16 years ago
Har ocks'e5 haft sv'e5rt f'f6r det d'e4r, speciellt om det lutar 'e5t ung tjej med "Sugar Daddy" som var vanligt n'e4r jag bodde vid medelhavet. Brukade fnysa f'f6raktfullt 'e5t det, nu mera kanske lite mer 'f6dmjukt inse att k'e4rleken kan se olika ut. Vissa jag pratat med s'e4ger att de f'f6redrar en 'e4ldre livserfaren man som 'e4r mer "f'e4rdig" med sin egen inre utveckling 'e4n en yngre kille som 'e4r mitt uppe i karri'e4ren. Men tycker sj'e4lv att 10 'e5rs skillnad borde r'e4cka mer 'e4n v'e4l. K'e4nner en fransyska som 'e4r j'e4ttek'e4r i sin lilla farbror, jag fattar nada men respekterar det.

me · 16 years ago
H'e5ller helt med dig. Kan n'e5gon av parterna vara den andras f'f6r'e4lder blir det lite creepy.

bj'f6rnen · 16 years ago
Peppe, detta 'e4r ju element'e4rt:Du befann dig i Italien - landet d'e4r unga m'e4n och kvinnor bor hemma hos sin mamma och sin pappa tills den dag de gifter sig. Alla italienska m'e4ns st'f6rsta idol och ledstj'e4rna i livet 'e4r, som du vet, deras egen mamma. Och de s'f6ker under hela sitt vuxna liv efter en kvinna som 'e4r som henne. F'f6ljaktligen 'e4r det v'e4l inte mer 'e4n logiskt att alla italienska kvinnor letar efter n'e5gon som 'e4r som deras egen pappa?

smultronpaj · 16 years ago
n'e4, k'e4nns n'e4stan lite 'e4ckligt. Som att dejta pappa liksom.

Lill-Krizan · 16 years ago
Jag skulle aldrig kunna dejta min egen pappa. Jag 'e4r fortfarande chockad 'f6ver hans senaste avsl'f6jande n'e4r vi diskuterade familjen i allm'e4nhet och far-son-f'f6rh'e5llandet i synnerhet..."Du Peppe. Du var faktiskt ganska gammal n'e4r du fortfarande, helt ogenerat, kunde pussa mig p'e5 munnen. Jag b'f6rjade undra lite n'e4r du skulle sluta med det."Vi struntar i att tolka det va?

H. · 16 years ago
Vid 60 'e4r v'e4l mer 'e4n bara tinningarna gr'e5?Jag tror att just runt/efter 40, s'e5 fungerar den d'e4r "gr'e5tinningscharmen": fortfarande pojkaktig och infallsrik i lynnet, snabb i steget, inte s'e5 f'e5rad - och fasligt livserfaren.Vid 60 'e4r man helgr'e5, rynkig och kanske lite tr'f6tt? R'e4knar inte med att kunna attrahera n'e5gon enda kvinna under 50 d'e5. En logik som uppenbarligen inte g'e4ller i Italien.

Peppe · 16 years ago
K'e4ra Eugene: tackar 'f6dmjukast och h'e5ller fullst'e4ndigt med Eder om att f'f6rv'e4rvsarbete l'e4tt 'e5sakar gr'e5tt h'e5r.Frix: Haha! Gubbskinn! Hujeda mej. Det l'e5ter verkligen lite 'e4ckligt Ninde: vi f'e5r v'e4l ta och g'f6ra en fullst'e4ndig unders'f6kning bland fr'f6knar som f'f6redrar farbr'f6der. Vad vill de?Me: sant. Tumregeln borde vara: "S'e4g nej till personer i potentiell-f'f6r'e4lder-'e5lder".Bj'f6rnen: du har fullst'e4ndigt r'e4tt i att La Mama 'e4r den viktigaste best'e5ndsdelen i italienares liv, men teoretiskt sett skulle v'e4l kvinnor i s'e5 fall leta efter killar som kunde vara deras s'f6ner...Smultronpaj: Hu. Vi spinner inte vidare p'e5 den tanken...Lillis: Hahahaa! Din pappa 'e4r sjukt roligt.F'e5r jag vara med p'e5 n'e4sta far-son samtal? Sn'e4lla?F'f6rresten: Peppe?H: ungef'e4r s'e5 t'e4nkte jag ocks'e5. 10 'e5r plus eller minus 'e4r helt okej (jag har t.ex. ingenting emot Brad Pitt) och d'e5 man fyllt 60 ska man sluta ragga p'e5 30-'e5riga tjejer. Basta.

Lill-Krizan · 16 years ago
That's right. Jag kallas ocks'e5 Peppe. Men eftersom du 'e4r 'e4ldre 'e4n jag och f'f6rmodligen hann f'f6rst har jag valt att inget s'e4ga.Och det kommer en inbjudan n'e4r det 'e4r dags f'f6r n'e4sta samtal.

alis · 16 years ago
Dagens talienska killar kanske inte blir m'e4n f'f6rr'e4ns v'e4ldigt sent?..De kanske f'f6rblir sm'e5 pojkar, d'e4rf'f6r v'e4ljer tjejerna de som hann bli m'e4n... eller? ....

bj'f6rnen · 16 years ago
Hmmm... jo i och f'f6r sig. Fast italienare 'e4r ena luriga rackare som inte l'e5ter sig styras av s'e5dana triviala saker som teori.Jag menar: Italienarna l'e4t sig styras av den myglande och sm'f6rsjungande Silvio Berlusconi! Finns det ens n'e5gon teoretisk chans att han (eller n'e5gon som honom) skulle kunna bli premi'e4rminister i n'e5got annat land?

'c5sa Mitt i V'e4rlden · 16 years ago
Kan t'e4nka mig att om man 'e4r tjej och vistas i Italien, s'e5 kanske man till sist inser att man m'e5ste dejta en 'e4ldre man som en slags sj'e4lvf'f6rsvar mot alla hoppl'f6st, ogenerat raggande yngre italienare...

Peppe · 16 years ago
'c5sa: ...men blir de b'e4ttre med 'e5ren?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.