My last milk

3 months ago

Jag och Bill ammar fortfarande. Jag ammar alltså ett barn som är 1,5 år gammal.

Vill påstå att jag efter mina tre barn och 11 år som mamma har samlat på mig en hel del kunskap i detta känsloladdade ämnet. Erfarenhet från både lycka och sorg. Och så en oändlig del av skam och osäkerhet. För ingen av mina ammande gånger har varit den andra lik.

Stella mitt första barn ammade jag i cirka ett år och tre månader. Och på den tiden fanns ju ingenting som dagens Instagram fyllt av vägledande inspiratörer. Och jag kände verkligen inte heller att jag hade någon att prata med gällande ämnet. Minns så väl hur mycket jag faktiskt skämdes över att jag ammade Stella, allt efter att hon hunnit fylla ett. Tänkte att alla runt omkring nog tyckte jag var osmaklig. Äcklig rent ut sagt. “Hur kan man ens amma ett barn med tänder fulla mun?” tyckte jag någon sa. “Nä ursh, kan barnet själv be om bröstet då har det verkligen gått för långt!” sa helt klart någon annan. Så en dag slutade vi bara med amningen. Helt abrupt. Jag tänkte, nä nu får det vara nog. Såhär länge kan man verkligen inte hålla på!! Men jag minns också att det inte kändes helt bra ändå. För varför kände jag då en så stor sorg över mitt beslut?

Snabbspolning fram tills idag. För tänk om unga jaget också hade fått ta del av denna nya generation. Alla dessa unga influenser mammas på Instagram, som ammar kors och tvärs utan någon som helst tveksamhet! Det hade jag verkligen behövs se. Kanske hade jag valt annorlunda då. Kanske hade jag fortsätta amma Stella ett litet tag till. I alla fall så länge som jag själv kände var rätt. Kanske hade jag då vågat tro på min inre känsla av vad som passade just oss.

Kolla in bilderna av fotografen Caroline Jonasen och hennes dokumentation, The Last milk. Där kan ni hitta dem. The influenser mommys of this time. Tack för att ni finns.

 

My last milk

Angelickpicture och hennes gulliga lilla lintott. En av dessa unga mammor som väljer att inte slutar amma. Gravid nu med nummer två. 

Foto av: Caroline Jonasen

My last milk

Inspiratören och förebilden Asabea. Så fantastisk och helt otroligt vacker. Barnmorska och ammar nu två samtidigt! Tänk om någon som er funnits för mig där och då. När jag var ung och nybliven mamma. 

Och det där pillandet på den andra bröstvårtan, haha ja det känner man ju verkligen igen. 

My last milk

Fotografen själv. Tack Caroline för dina fantastiska bilder. Betyder så otroligt mycket för mig.

My last milk

Ramou och Mali.

Kolla in Caroline på Instagram om ni inte redan hittat dit. Själv kan jag då inte få nog av dessa otroliga porträtt. En hel drös av ammande systrar med barn som både kan gå, stå och prata. Inget konstigt med det alls. För hur kan någon ens tycka det!? Inte vet då ja.

Vill även lägga till tipset att följa Vildabarn på Instagram. Så otroligt bra och inspirerande, slår hål på många av våra västerländska sanningar och myter kring födandet och föräldraskapet!! Just follow and read så kommer ni förstå vad jag menar.  

Rakel · 3 months ago
Hej och tack för en bra och rolig blogg! Jag ammade mina två barn och som tur var var det relativt okomplicerat med båda. De var och är väldigt olika så upplevelsen att amma dem var också olika men jag kände mig trygg i att följa dem men även mig själv, vad jag orkade, när jag ville ha tillbaka min kropp etc. Och jag tänker att det är det man önskar alla mammor, att de precis som du skriver följer sin egen känsla, inte vad som är "trendigt" just nu. För om jag ska vara ärlig kan jag tycka att den här nya vågen av pro amnings-influencers är rätt intensiva också? Det blir så himla mycket att man ska amma en jättestor 3-åring med båda tuttarna ute och vara så himla naturlig i det haha. Vet faktiskt inte så jättemånga av mina vänner som skulle tycka det var så kul..blir så extremt i att man ska viga hela sin kropp och själ åt barnet så länge det vill. Blir en press i det också kan jag tycka..ja lite flummiga tankar så här på en måndag:)

Frida Billegren · 3 months ago
Hej Rakel, ja det har du rätt i. Har inte ens tänkt på det att det faktiskt också kan bli en press för några att se ammande mammor kors och tvärs. Speciellt om man inte kunnat amma och känner en sorg i det. Men ur mitt perspektiv så tycker jag bara det är helt fantastiskt med alla dessa ammande mammor. Haha och jag älskar ju allt det där med kvinno-flummiga och helt naturliga. En som jag bara njuter av bilder med tre åringar som ammar båda brösten som det mest naturliga i världen ;-)... men kan verkligen förstå att man kan känna olika över den saken. Varma hälsningar /Frida

Joanna · 3 months ago
Tack för fint inlägg! Ammar också fortfarande min trea som snart är ett år, försöker jonglera det med arbete och får köra mycket lunchamning :) Det jag börjar bli lite trött av är nattamningen, undrar hur du gjort med den och om du har några supertips om man vill fortsätta dagtid på "hobbybasis" men slippa nattpassen?

Frida Billegren · 3 months ago
Hej Joanna, förlåt för sent svar. Inte sett att du skrivit till mig, konstigt! Jag är nog precis som du, trots tre barn inga direkta kloka råd för hur man kan göra detta på bästa sätt. Men en sak som jag tycker mig ha lyckats med är att vi inte längre ammar på natten. Alltså jag ljuger lite nu för ibland hittar jag mig själv ammandes i sömnen haha... jag har alltså på auto pilot plockat upp min jätte bebis och så sov-ammar vi. Men jag bestämde för omkring 4-5 månader sedan att jag ej plockar upp honom mellan midnatt och typ 05.30. Vaknar han då någon gång där emellan får han bara nappen och jag lägger ner honom. Vill han inte det får han stå och skrika tills han själv ger upp, vilket nu oftast handlar om 2 min. Så himla skönt! Äntligen har jag lyckats få till det med den där 5 min metoden. Och det jag nu märker är att han faktiskt har lättare att somna om själv nu utan att behöva bröst eller famn. Sedan så ammar vi på morgonen och när vi ses igen på eftermiddagen och så till nattning. Thats it! Hoppas mitt svar kan vara till någon hjälp. Från en trebarnsmor till en annan. Stor varm kram /Frida

Mia · 3 months ago
Ammar min dotter fortfarande, hon fyller 2 i April och jag föder mitt andra barn om en månad. Trodde aldrig jag skulle amma så här länge men det känns liksom helt naturligt och ok fortfarande. Det är väldigt märkligt, det här stigmat kring att amma äldre barn, för det är ju definitivt en social norm, och har ingenting med vad som faktiskt är bra och naturligt mellan mor och barn, och barnets utveckling att göra. Som så mycket annat kopplat till kvinnors kroppar.

Frida Billegren · 3 months ago
Hej Mia, jag kan bara hålla med dig! Fint att du vågar lita på din inre känsla av vad som känns rätt för er. Försök behålla den känslan så länge det bara går. Sluta amma ska man bara göra om man själv vill och inte pågrund av samhällets inskränkta och västerländska normer. Varma hälsningar /Frida

Frida Billegren

Frida Billegren

Modedesigner. Skriver om livet som mammaledig med tre kids, samt inspiration från 70´s villan. Enjoy!

Instagram: frida_billegren

frida.billegren@gmail.com