Fleas and gingerbread

6 months ago

Vill påminna er om vad jag skrev i mitt förra inlägg. “Bara jag inte har löss nu när jag har frisörtid bokad!” Vad är då oddsen för att man faktiskt har löss.

Plötsligt kommer ett av mina barn och kliar sin skalp. “Mamma det kliar här! I huvudet”. Jag andas in och håller sedan andan kort för en stund. Blicken är spänd och stel, och jag snörper på min mun. Men sansar mig snabbt och svarar lugnt. “Ingen fara gumman. Det är bara att vi tar och luskammar” Inget att hetsa upp sig över alls.

Lusinvasionen är snabbt ett faktum. Allt som krävs är ett drag med kammen och där är de, lössen! Små bebislöss i mängder. Kanske skulle jag ha varnat känsliga läsare i början av denna text!! Oooops, sorry.

Fleas and gingerbread

Dagen före min bokade frisörtid och tjejerna får vara hemma från skolan. Så vi hinner lusbehandla och kamma i lugnan ro. Ett mödosamt arbete som pågår en hel förmiddag. Vill tillägga att jag hittade en liten ensam bebislus i mitt egna hår. Vilken tur att det inte var frisören som hittade den. Min stora skräck!

Fleas and gingerbread

Påvägen till Apoteket för att införskaffa oss lusmedel och jag köper med lite pepparkaksdeg. Så vi ska ha någonting trevligt att sysselsätta oss med denna dag. Se så rena och välkammade de är. Den enda fördelen med just det, att ha haft löss. Inte en tova där i nacken så långt ögat kan nå.

Fleas and gingerbread

Gingerbread Art in the making!

Fleas and gingerbread

Jag tycker egentligen inte att det här med löss är så stor grej. Har man haft det några gånger så blir det ganska så avdramatiserat tillslut.

Alltså, innan jag fick barn var jag livrädd. Minns när syrrans ungar smittade mig med löss, när jag var gravid med Stella. Minns min panik än idag. Jag grät och kammade frenetiskt. Stod där framför spegeln i timmar. Ringde till och med någon slags akutnummer som jag fått av min barnmorska. Ett pinsamt hysteriskt samtal där jag ber dem lägga in mig på avlusning. Skriker och gråter, “Ni bara måste göra någonting!!!” Haha, kan ni förstå så patetiskt.

Från det scenariet tills idag. Så fort acceptansen landat i mig. Jag har accepterat det, ja vi har löss! Deal with it. Precis där tar fascinationen över. Mödosamt radar jag upp lössen på bänken där i badrummet. Demonsterar för Stella hur de klättrar upp för strået. Kolla Stella, utan hår är de helt hjälplösa berättar jag erfaret. Man kan nästa tro att de är döda. Men se här, så får de ett hårstrå… Jag rycker plötsligt ett strå ur Stellas skalp, “Aj mamma!” för att sedan demonstrera vidare. JONAS, KOM DU OCKSÅ SÅ FÅR DU SE!! Vill du inte se lössen eller!! Hallå är ni inte intresserade!?

Inser såklart att jag beter mig galet. Att jag kan njuta en sådan sak, som att finna löss i mina barns hår. Nästan så jag vill erbjuda mig att luskammas alla andra barnen där i vår närhet. Litar inte riktigt på att de andra föräldrarna kan hantera detta så bra som jag. Sjukt, jag vet.

Fleas and gingerbread

Med nöd och näppe tar jag mig till frisören och hem igen, lagom till fredagsbubblet. Jag nämner såklart ingenting för tjejen på salongen. Om vad som precis har föregått här hemma med alla lössen. För vad skulle hon då säga om hon bara visste!

Fleas and gingerbread

Schnitzel och Prosecco! En helt naturlig kombination.

Fleas and gingerbread

Ja, såhär blev håret i alla fall. Tvingar på er en riktigt pose:ig selfie. Bara för att jag ska få känna mig lite extra läcker för en stund. 

Hej hej!

josefin · 6 months ago
Åååh vi hade löss hela vintern, samtidigt som vi renoverade badrum och var utan dusch, samtidigt slog coronan till och man skulle helst hålla sig för sig själv. Jag gav nästan upp till slut...lusschampoo blev vårt standardschampoo. Fyyyyfaaaan. Det var kämpigt. Så roliga inlägg med mkt igenkänning!

Frida Billegren

Frida Billegren

Designer för &otherstories. Bloggar om livet i 70´s villan med tre kids. Interiör, mode och family life. Välkommen till mig!

Instagram: frida_billegren

frida.billegren@gmail.com