The Way We Play

Hello gravidmage vecka 42

3 months ago
Hello gravidmage vecka 42

Gravidmagen som idag går in i vecka 42! Strax ska vi på ultraljud för att kolla att bebis mår bra och har tillräckligt med fostervatten. Efter det får vi veta om jag kan fortsätta vara gravid ytterligare en vecka. 

Valet att föda hemma

Idag firar jag en vecka över beräknat datum… jippie! Eller rättare sagt, inte helt kul…

Men det går verkligen ingen nöd på mig, försöker hålla mig positiv ändå. Jag mår relativt bra och har inte ont någonstans. Men trots det är det ändå otroligt tålamodsprövande att gå över tiden! Det är någonting magiskt laddat med det där beräknade datumet som man så länge strävat mot. En känsla av att där, just där går mållinjen… och nu vistas jag bara i ovisshet. Känslan av att helt passerat målinjen och nu fummlar runt någonstans i skogssnåret, vid sidan av löparbanan. Tron på att bebisen inte kommer komma alls infinner sig och hjärnspökena tar sin plats. Precis såhär var det vid min förra graviditet. Då gick jag över tiden precis de två veckor vi max rekomenderas att gå över tiden här i Stockholm. Den gången klarade jag mig från igångsättning med bara några timmar. Helt plötsligt gick vattnet och förlossningen var igång. Men jag minns hur jobbigt jag upplevde de två veckorna jag gick över tiden, och nu står jag här igen… Men nu idag har jag tid för ultraljud. Det ultraljud man gör när en vecka passerat för att säkerställa att bebisen mår bra och har tillräckligt med fostervatten. Därefter får man ett godkännande av barnmorskan att gå över tiden ytterligare en vecka.

Ni som följt min blogg från start vet att jag önskar föda mitt tredje barn hemma, men assistans av hemmabarnmorskor. Detta är för att jag har en stark tro om att det är det säkraste och tryggaste valet för just mig och mitt barn. Det tråkiga är dock att jag är en av de sista kvinnor här i Stockholm som får min hemmaförlossning betald med offentligt stöd. Maj månad i år beslutade Stockholms landsting att bidraget för hemförlossning på 22.000 kr ska avskaffas. Detta trots att det bryter mot patientlagen om att själv få välja var och hur man önskar föda sitt barn.

Desto mer jag sätter mig in i ämnet desto mer inser jag vilka änglar dessa hemmabarnmorskor faktiskt är. De som valt att arbeta med hemmaförlossnigarna det vill säga. Inser att de i stort sätt arbetar helt ideellt utan någon lön alls… I fem veckor sitter de jour för en spotstyvel av ersättning. Men de väljer att göra detta, pågrund av deras brinnande passion för sitt jobb. Deras starka tro att detta är det bästa för den födande kvinnan och hennes familj. Det nu landstinget säger är att var sjukhus eller förlossningsklinik själva ska välja om de önskar att erbjuda hemmaförlossning i deras verksamhet. I detta fall skulle hembarnmorskorna bli fast anställda vid sjukhusen… och därav skulle prislappen för deras arbete stiga betydligt. Med tanke på hur lång tid de faktistkt sitter jour för var födande kvinna. Förstår då varför nästan inget sjukhus visat intresse för detta. Det är helt omöjligt rent ekonomiskt med tanke på den strama budget förlossningsvården redan sitter på idag…

Både svenska och internationella studier visar på att det är minst lika säkert att föda hemma med support av barnmorskor, som att föda på sjukhus. Och för friska omföderskor är det till och med säkrare att föda sitt barn hemma! Exempelvis minskar förlossningsskador vid hemfödsel. Det görs färre interventioner som kjejsarsnitt, sugklocka eller värkstimulerande dropp. WHO rekomenderar till och med friska omföderskor att inte föda på sjukhus utan istället välja att föda hemma eller på barnmorskeledda enheter. Hur kan det då komma sig att Sveriges syn på förlossning skiljer sig så brett från resten av Europa? Se bara på våra närmsta grannar. Danmark, Norge och Island är exempel på länder där hemmaförlossning inte är någonting konstigt alls. Där är det ett självklart val för var kvinna och familj att ta. Helt och hållet med offentlig finansiering.

Jag blir ledsen när jag tänker på var Sverige och förlossningsvården är på väg att gå idag, med en allt stramare budget. En stramare budget som då också ökar pressen på den födande kvinnan samt förlossningspersonalen, som är menat att finnas där för henne och hennes familj. Detta tycker jag är mycket oroande och rent av beklagligt! Det som ska vara en av de största och finaste ögonblicken i våra liv. Det ögonblicket då vi föder våra barn.

3 Replies to “Hello gravidmage vecka 42”

 1. Sanna says:

  Hej!
  Hemmaförlossning har både för- och nackdelar tycker jag, arbetar själv på neonatalavdelning där hemmaförlossning hade inneburit rejäla komplikationer för patienterna. Men vill vidga perspektivet! Finns det några källor till de studier du skriver om?

  1. Sophie says:

   Många komplikationer skapas av vården. Stress, rutiner och onödiga interventioner. Medicinska preparat som stressar barnen och stör förlossningsprocessen. 2 av mina förlossningar på sjukhus blev komplicerade just pga deras stress och preparat. Hade aldrig hänt hemma. Ser så ofta kvinnor som råkat ut för komplikationer, stressade bebisar, stora blödningar på sjukhus just pga hur vården skapat komplikationerna. Sedan ”räddar” läkaren/bm barnet och kvinnan med hjälp av sugklocka eller snitt, efter komplikationerna dom precis själva skapat… Finns massor med studier på att hemfödsel är säkrare.

 2. S says:

  Flikar in här och tipsar om den brittiska The Birthplace Study, som jag har förstått är av mkt bra kvalitet: https://www.npeu.ox.ac.uk/birthplace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Frida Billegren

Jobbar som modedesigner. Bor i södra Stockholm med min man Jonas och våra barn Stella, Nicole och nyfödde lillebror Bill. Skriver om livet i 70-tals villan med familjen, och allt vad det innebär. Häng med på min resa under min tredje och mest troligt sista mammaledighet!

Instagram: frida_billegren