Secret gardens..

7 months ago

Det kom ett önskemål om tips kring vilka trädgårdskonton jag följer och självklart löser vi det!

Jag är uppvuxen i hus tillsammans med två otroligt trädgårdsintresserade föräldrar, utöver det drev dem en butik där trädgårdsdelen bestod av nästan mer än 70% av verksamheten i slutet.

Min Gammelfarmor Edith och hennes svärdotter, min Mormor, var även de tillsammans med min Gammelmormor Gullan precis lika passionerade kring ämnet. Det som gick i arv från den äldre generation ner till min mor, var framförallt intresset för rosor. Här föll dock äpplet lite längre bort från trädet och jag är den första att bryta denna tradition.

Den gemensamma nämnaren med alla trädgårdskonton jag följer, är att dom ger mig noll prestationsångest.

Jag tycker att personerna bakom verkar så passionerade och ödmjuka, samt att man ofta får vara med i processen. Detta ger mig en bättre förståelse för vilket enormt slit det ligger bakom vackra miljöer, något man ofta glömmer bort när avundsjukan gör sig påmind.

Varsågoda, här kommer en härlig blandning med grönskande inspiration!

 

꧁꧂

 

 

Julia Glanzelius

Secret gardens..

Julia är trädgårdsdesignern som driver Glanzelius Garden och hennes bilder är som ren poesi för mig. Man får en känsla av att hon verkligen älskar det hon gör och i mitt tycke påminner hennes arbete om processen när en konstnär målar en tavla. Jag upplever att det mycket magkänsla och en stor dos kunskap om färg och form som får henne att skapa dessa miljöer, miljöer som verkligen känns i kroppen!

Secret gardens..

Det är blandningen av material som får mig inspirerad..

Secret gardens..

..tillsammans med hennes stora skönhet i de små detaljerna!

꧁꧂

 

Håkan och Lars

Secret gardens..

På den karga gotländska sydspetsen med havet på tre sidor ligger Håkan och Lars trädgård. Tillsammans driver dem Instagramkontot “Pojkarna på Majstre” här delar dom med sig av sina tankar och drömmar blandat med fantastiska bilder från hem och trädgård. Lars är landskapsarkitekt och Håkan är existentiell terapeut, pedagog och författare.

I trädgården finns det fikon, persika, mandel, aprikos, mullbär och valnöt, och de är delvis självförsörjande på grönsaker och frukt. För både Håkan och Lars var deras homosexualitet i många år en hemlighet. Båda bildade familj tidigt på varsitt håll, blev pappor vid 24, fick tre barn var och levde ett lyckligt familjeliv tills de båda förstod sin sanna natur i fyrtioårsåldern.

– När man väl hittar sin inre röst, finns ingen återvändo, säger Håkan.

Ett tänkvärt, poetiskt konto som ger en mycket mer än enbart fina bilder.

Secret gardens..

Min favorit är bilderna tagna i gryning eller skymning, stunder när dimman smyger in över landskapet..

Secret gardens..

..men lika inspirerad blir jag av det mer färgstarka där växthuset ofta spelar huvudrollen!

꧁꧂

 

Therese Andersen

Secret gardens..

Therese är grundare av Inside Out, Interiör & Trädgård, där hon primärt ritar trädgårdar och gröna miljöer till privatpersoner eller företag. En livslång passion som hon, efter många år i reklambranschen och en avstickare som inredningsansvarig på ett fastighetsbolag, valde att vidareutbilda sig inom och jobba med på ett proffesionellt plan.

“..-Vissa dagar sitter jag i vit t-shirt på hemmakontoret, andra dagar står jag med jord upp till knäskålarna, ej med vit tisha. Det är det som gör jobbet så fantastiskt, variationen, att få jobba både ute och inne, med levande material som är så viktiga för vår jord och våra ekosystem, samt använda både kropp och huvud..”

Precis som med alla andra konton jag tipsar om i detta inlägg så känns Therese opretentiös, tillmötesgående och otroligt trevlig, en passionerad kreatör med jord under naglarna.

Secret gardens..

Inspirerande materialval fångade av Caroline Borg för Talk To..

Secret gardens..

Förutom att jag verkligen kan tänka mig hennes byxor så älskar jag både Oxalis & vindruvor..

꧁꧂

 

Nicole Wilson

Secret gardens..

Sist men absolut inte minst, Nicole har synts till vid flertalet tillfällen här på bloggen men det går inte att utelämna henne när det är dags för ett samlat inlägg om trädgårdskonton. Nicole är ständigt aktuell med sin trädgårdsdesign under New Generation Gardens samt odlingsföretaget New Botanic där hon tillsammans med Hanna Fallenius driver min favorit när det kommer till fröer (superbra julklappstips).

Snart är det som ni vet även äntligen premiär för hennes tv-program “Drömträdgården” tillsammans med trädgårdsingenjören Linnéa Dickson på SVT!

Secret gardens..

En härlig blandning av både ätbar..

Secret gardens..

..och blommande grönska!

꧁꧂

 

Vill man följa fler inspirerande konton på temat ‘Trädgård m.m’ så tycker jag att man även kan spana in
Heidi Palmgren – Tirups Örtagård, Victoria SkoglundZetas trädgård, Capellagården,
Svante Öquist  Villa Sundahl & Elin Lervik.

Gillar man ljudformat så finns poddarna
Röda Vita Roseneller ‘Hemtrevligt’

Happy Sunday!

(Ps. Behöver man rådgivning inom ämnet så finns både Therese, Julia och Nicole via tjänsten Talk To.
Ej reklam utan enbart ett tips från en nybliven trädgårdsägare till en annan.)

Lotta Holm · 7 months ago
Härligt, ser framemot att läsa❤️