Ett ögonblick med alvar aalto..

9 months ago

Jag tänker att vi firar in denna fredag med en riktig finsk klassiker då Bukowskis har fått äran att presentera utvalda föremål från Alvar Aaltos privata samling!

Bland objekten som säljs av Aaltos barnbarn ingår det två glasvaser, möbler och lampor som en gång var en del av inredningen i Aaltos hem på Rievägen i Munksnäs.

Jag föll självklart för vaserna, dock får man beundra dom på avstånd då den gröna redan är uppe i över 10000 euro, vilket är i runda slängar runt 113-116k svenska kronor..

Ett ögonblick med Alvar Aalto..

Det känns som att utförandet på den gröna vasen är lägre än de nyproducerade? Kanske har jag fel men jag föredrar absolut denna modell om så är fallet, någon som vet om den idag finns i denna breda, låg form?

Ett ögonblick med Alvar Aalto..

Tänk att placera den på matbordet med ett stort fång vita hyacinter på snitt, eller varför inte blå för lite extra
Svenskt Tenn-känsla?

Ett ögonblick med Alvar Aalto..

Ni måste gå in och kika på produktbilderna för att se de vackra texturerna i glaset. Vaserna är formblåsta i träformar, så fint med alla små bubblor som träder fram i ljuset!

Ett ögonblick med Alvar Aalto..

När familjen Aalto flyttade år 1936 till sitt nya hem på Rievägen 20 i Helsingfors placerades den röda PH-lampan ovanför matbordet. Även lampan är till salu via Bukowskis!

Utforska auktionen här!

Källa/Bilder: Aalto Family Collection, tidskriften Arkitekten 9/1937, Bukowskis & Anton Reenpää