Påskbordet

2 years ago

Några av mina vackraste och mest värdefulla minnen är de som jag har med min familj – Hela min familj.

Stunder då min pappa och mamma levde och allt var som det skulle bli och inte som det blev.

Våra påskar i Arild är ett sådant minne, ett minne som jag sparat längst in i hjärtat och mer än ofta plockar fram och njuter av.

Min mormor förberedde alltid i dagar innan vi anlände för att anstorma huset. Med pappa i släptåg som gärna tog en paus nere i hamnen, så njöt jag verkligen av sammanhanget.

På trappan möttes vi av urnor fyllda av pingstliljor, en ljusgul påskduk som försiktigt lades över det tunga mahognybordet, tuppar i porslin som ställdes fram för att samsas med honungsgula ljus och mängder av vita ranunkler placerades i stora glasvaser.

Det var vidöppna dörrar ut mot den spirande innergården, Svensk Damtidning i högar och GT:s som serverades i den bleka vårsolen.

Barn i stickade tröjor på promenad bort mot lammen och efter det, påsklunch med hemmalagad branteviksill, gravad lax och rökt ål. Som avslutning, den klassiska påsktårtan av choklad med hundra små gula kycklingar i marsipan.

Med min mormors åldrande så försvinner en särskild magi. Ni vet den där speciella känslan som kommer med den äldre generationens otroliga hantverk och totala hängivelse när det kommer till att göra någonting från grunden?

Självklart var det imma på rutorna, röster i falsett och brända hasselbackspotatisar men att hänge sig totalt kring sina egna traditioner, det är något jag tillsammans med mina kusiner är väldigt måna om att försöka bevara framöver.

Det är med en stor sorg och tomhet som jag aldrig mer få stiga in i den magiska värld som min mormor skapade. Den värld som hon ägnade timmar åt att sammanställa.

Skillnaden är att hon inte gjorde denna ansträngning på det sätt som den sker idag, påsktårtan skulle inte visas på Instagram och dukningen blev inte en bild på Pinterest.

Denna högtid var för oss och ingen annan.

Påskbordet

Sønderho Kro står för precis den känslan jag vill ha under påskens första dagar. Skärtorsdagen är grå, tyst och stilla för att sedan förvandlas till ljummen vind och strålande sol på påskafton.

Vi kan väl hoppas?

Påskbordet

Enkla kvistar, träbord och tulpaner.
Långt ifrån min mormors inredningsstil men bra inspiration framåt!

Påskbordet

Inga vita ranunkler men gula från Atelier September
går precis lika bra.

Påskbordet

Ingen kan väl motstå doften av färskpotatis som kokar tillsammans med mängder av dill och citron?

Påskbordet

Christopher Bastin har inhandlat ljus inför påskens festligheter.

Precis den här färgen fick pryda mormors ljusstakar från Guldkroken.

Påskbordet

Denna bild tog jag på Svenskt Tenn när jag var där i förra veckan och exakt så här minns jag mina påskar från barndomen.

Så fint att servera sill, ägg och potatis på glastallrikar!

Påskbordet

Att fylla ett fat med vackra ägg är klassiskt och enkelt men jag älskar min mormors gamla “ställningar” av luffarslöjd som hon placerade på buffébordet.

Påskbordet

Panzanella är ingenting som vanligtvis serveras på påskbordet men jag tycker att det är ett härligt alternativ till de klassiska svenska smakerna.

Påskbordet

Den första sparrisen tillsammans med rökt makrill är ändå någonting alldeles speciellt..

Påskbordet

Ostar och seg baguette som varvas med danskt rågbröd.
Sardeller, lax, citron och fermenterade grönsaker är också ett bra komplement till en mer nytänkande påsklunch, här hos Max Rocha.

Påskbordet

Öl är inte min självklara favorit men till denna typ av mat kan jag uppskatta en klassisk påskbryggd i glasflaska från Mariestad.

Påskbordet

På ovanvåningen i mormors hus såg gästrummet ut ungefär
så här som hos Sønderho.

Snedväggar, ett takfönster med havsutsikt och resterande ut mot fårhagen, här kunde man enkelt gömma sig för en nap efter lunchen!

Påskbordet

Den här bilden är tagen i slutet av mars för två år sedan.
Efter lunchen gick vi för att samla ramslök till kvällens middag och visst finns det inget godare än en hemslagen majonäs till
grillat lamm?

Påskbordet

Även blommorna blir till en dekorativ bukett,
dock ska man komma ihåg att doften är något distinkt!

Påskbordet

På andra plats efter ramslöksmajo kommer pasta pesto gjord på de gröna bladen. Jag hoppas på en stor skörd om två veckor!

Påskbordet

Den här bilden får representera lammet som vi alltid åt under påsken.

Tillsammans med hasselbackspotatis, rosmarin och mängder med vitlök så finns det nog ingenting som smakar så mycket hemma och mammas mat som detta.

Jag kan bli pinsamt rörd och nostalgisk av denna doft och smak..

Påskbordet

Något vi aldrig gör men absolut borde anamma
mer är olika typer av galetter.

Här är det Stephannie Liu som tagit fram en ljuvlig variant med zucchini, citron, timjan och tre sorters ost!

Påskbordet

På grund av extremt höga priser är tomater kanske inte det som prioriteras men här inne får man önska sig precis vad man vill!

Påskbordet

Det bästa med lamm är att det är lika gott dagen efter,
Att då göra en macka med lamm, tomat, lite surkål och senap. Succé!

Påskbordet

Efter maten åt vi som sagt alltid påsktårta, hos Sofia Lynggaard fastnade jag mer för den vackra buketten till höger än kakan med valnötter!

Påskbordet

Min kusin Josefine är inte bara en otrolig advokat i London, hon har även gått en kurs på Le Cordon Bleu i Paris. Med en mor som aldrig bakade kan ni förstå vem det är som står för desserterna i vår familj?

Jag har en tanke om att införa små madeleinekakor som tradition och kanske kan jag hitta min Mormors gamla formar?

Påskbordet

Om någon blir intresserad av att besöka Skånes vackraste plats, då bjuder Arild på fantastiska små Airbnbs att hyra.

Det här står på önskelistan inför kommande somrar!

Påskbordet

Kan absolut tänka mig att spendera några dagar här för att bläddra igenom gamla IKEA-kataloger och konstböcker.

Påskbordet

Till frukost efter mängder av mat vill man ju självklart servera scones med marmelad, här hos Charlotte Lynggaard.

Jag som är mer för salta smaker hade nog kunnat tänka mig en variant med smör och lite ramslöksalt?

Påskbordet

Den som orkar får mer än gärna även svänga ihop ett gäng tunna pannkakor med socker och citron..

Påskbordet

Jag tror att man kan vara upp till 11 personer i huset, klockrent för midsommarfirande eller påskaftnar!

Påskbordet

Med det tipset säger vi adjö och glad fredag.

Hoppas att du får en fin helg!

 

 

Carro · 2 years ago
Hungern nu finns!

Åsa · 2 years ago
Insåg efter en stund att jag satt och läste ditt inlägg så andaktsfullt. Dina texter i börjar slog verkligen an en glömd känsla, tack för påminnelsen om tidigare generationers vilja att skapa minnen och tack för inspirationen in för framtida minnesskapanden. Din blogg är en så fin plats!

Emely Crona Stenberg · 2 years ago
Så fint att du tar dig tid att skriva detta Åsa, det betyder mycket att få läsa sådana kommentarer. Tack!

AA · 2 years ago
Så fint, varmt & inspirerande ❤️

Anna-Karin · 2 years ago
Det är blåbärsris i vasen.

Emely Crona Stenberg · 2 years ago
Men såklart det är! Det borde jag vetat haha, blev nog förvirrad av att bladen hade börjat slå ut. Tack :)

Elin C · 2 years ago
Din text o dina bilder, alltid så inspirerande Älskar .. ”för oss och ingen annan”

elvira · 2 years ago
tror faktiskt blomman du undrar över är en bukett i en korg. ser massa olika grönt så det är nog skickligt ihop plockat <3

Emely Crona Stenberg · 2 years ago
Precis! En annan läsare tror att det är blåbärsris men ju mer jag kikar på bilden desto mer fundersam blir jag haha..

Lotta Holm · 2 years ago
Fina Emme, Underbara bilder, så inspirerande❤️ Ha en riktigt mysig Påsk.

Emely Crona Stenberg · 2 years ago
Finaste Lotta, vad glad jag blir att du är här inne och läser. Stor kram till dig!

Johanna · 2 years ago
Så mysigt inlägg <3 Vart hittar man detta fantastiska airbnb?

Emely Crona Stenberg · 2 years ago
Jag tror att du enklast söker på Airbnb och på Arild som location så bör det komma upp :)