The Way We Play

Morgonstund har guld i mun…

7 months ago

Oj oj, om ni hade varit en liten fluga på väggen här hemma imorse, så hade ni poppat små flugpopcorn och chockat stirrat med era små fasettögon (den du, biologi-lärar-Uffe!). Jag känner att jag kan skriva sånt här för att jag tänker att det är fler än familjen Renck som har kaos på morgonen? Eller? Snälla säg att ni har det!

Det börjar med att jag vaknar ur en mardröm där jag drömt att Johan har varit otrogen med både Tove och Klara från podden “Trettiplus trevar”. I drömmen blir jag så arg och ledsen att jag börjar slå honom, men det är ingen kraft i slagen liksom. Blir bara mjuka klappar. Nästan som om jag belönar honom för att han har legat snett. När jag är stressad brukar jag drömma att jag ska ringa på mobilen, ofta är det till 112, men mina fingrar bara viker sig, och jag trycker fel eller tappar telefonen. Intresseklubben antecknar… säger ni med er lilla flugröst.

Allafall… Johan har varit bortrest i en vecka och har en vecka kvar, och det bästa med det är typ att jag får ställa ner vad jag vill i diskmaskinen. Stekpannor och skärbrädor. Andrea är också ledig idag och alla de tre stora barnen ska till skolan. Ni hör ju nästan vad som komma skall.

Morgonstund har guld i mun…

Om jag hade varit bra på att retuschera bilder hade jag tagit bort det torkade snoret under näsorna. Säkert lättare att lära sig än att göra det i real life. Och ja, jag har klippt den lilla luggen på Max. Familjens egna Peppa Pig. 

Bruno har haft feber i natt som har hållit mig och Max vakna, vilket gör att Max är på ett solstrålshumör när hon vaknar. Vägrar allt. Tror vi har haft tre dagar där alla har varit friska. Sen är det ju de här jäkla skolluncherna som ska göras, och jag står och svär över det förbannande amerikanska smöret är så hårt så det blir stora hål i mackorna när jag brer. Försöker laga dem så bäst jag kan genom att dra och trycka med fingrar i de torra kanterna, och tänker att det är bra att jag inte är där i skolan när de öppnar sin lunchbox. Sen ska det göras äppelbåtar av grönt äpple till Jack, rött till Harriet, och rött till Max fast utan skal. Men glömmer att skala innan jag skurit det i bitar, så det slutar med att jag står kissnödig över en överfylld papperskorg och skalar båtbitarna en och en.

I Jacks skola så får man gå till Head office om man kommer för sent för att få ett late pass, och jag har sålt min själ till djävulen och svurit på att det aldrig ska hända. Så det är som ett mantra jag hör i mitt huvud hela tiden; integåtillrektorn, integåtillrektorn. Tycker att det är sjukt att de har så faktiskt. Stackars små femåringar som ska behöva skämmas, de är ju aldrig deras fel att de har kommit försent, skolan får ju hitta något sätt att straffa föräldrarna och inte barnen. En kompis till mig berättade att i deras skola så har de ett party en gång per termin för alla som aldrig kommit försent, får ont i magen när jag tänker på att man skulle behöva berätta det för sitt barn att de inte får gå. Fy fan. Vad tror ni skolinspektionen skulle säga om det?

 

Morgonstund har guld i mun…

Har klippt Brunos lugg också.

Men vi kom i tid. I dag också. Jack skola börjar 8.30, Harpans 8.45 och Max kl 9.00. Så jag är som en busschaufför som släpper av en i taget. En busschaufför med glatt humör. Nja, snarare en sån som skriker i högtalarna; att om barnen ska låta så får NI GÅÅÅÅ AVVVV… ( true story btw, Harpan var 1 år, trött, varm och ville inte sitta i vagnen. Bra där SL. )

Efter att Max har ramlat rakt baklänges ner på marken från Harriets ståbräda, eftersom hon envist ska stå där istället för att sitta, så lyckades vi komma någorlunda i tid deras skolor också. Det hände tusen andra kaosiga saker denna morgon men jag orkar inte tänka på det nu. Laddar energi för att snart köra samma visa när det är hämtning…

8 Replies to “Morgonstund har guld i mun…”

 1. Ulrika says:

  Jag har nyligen upptackt “spreadable” smor, Funkar mkt battre pa mackorna an de dar stenharda stavarna. Ser ut typ som en margarin-bytta. Landolakes t ex.

 2. Ida says:

  Kan sitta här och småskratta av din ohärliga morgon då jag själv sitter i samma båt. Är hemma med våra nr 3 & 4 som nu blivit 9 månader.
  Dessa kaosartade mornar när den stora ska hinna till skolan, 7 års trotsig så varje morgon hinner det brännas av ett eller flera hot.
  Denna vecka har alla 4 barn lyckats bli sjuka samtidigt… knappt lämnat hemmet på en vecka, än mindre duschat.
  Fredagskvällen avslutades med att den hela-tiden ifrågasättande 7 åringen fick till svar av sin pappa att sluta vara så kaxiga mot oss då han ibland är som en liten fjärt.
  Så förödmjukad bröt ihop och grät, varav hans 2 års yngre syrra skattade gott åt hans beteende och sa att han faktiskt nu betedde sig som en lite fjärt.
  Ännu mer förödmjukad 7 åring.
  Njuter nu av lugnet när alla barn sover!

  Tack för en helt underbar blogg med hög igenkänning om än på andra sidan klotet och älskar er nya vlogg.

 3. Marie says:

  Osthyvel! Till smöret! Enda som funkar när det är så hårt.

 4. Ninni says:

  Värm smöret i micron ”en lagom” stund. Lätt att breda på brödet sedan!
  Håll ut!

 5. Chloe says:

  Elin – you might consider a Waldorf school – so kind and gentle to little people – and no lazy pass ever.

 6. Karin says:

  Hej! Bor också i USA med 4 barn, vill som ovan tipsa om spreadable smör och kolla upp förskolor till de mindre där de små får lunch och definitivt inga late passes, jag har kört Bright Horizons förskola men det är bara att kolla runt, finns deltid och heltid !!!!

 7. Lina says:

  Tycker du är en sån jäkla grym förälder!! Jag har två barn, 1 och 4 år och tycker bara det är svintufft ibland. Å så är du själv emellanåt! Superkvinna!!!

 8. Jenny says:

  Hej Elin, jag såg precis avsnitt 4 av er vodcast. Precis lika bra som din blogg. Helt magiskt fint slut med Harriet, dig själv och ballongen. Så berörd (till tårar) av både igenkänning och att det var så vackert beskrivet och filmat! Kram på alla hjärtans dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Elin Renck

Bor i New York, gift med Johan och vi har fyra barn, Jack 5, Harriet 4, Max 2, och nyfödda Bruno.