Hur gör djur

4 years ago

Nu mina vänner ska vi prata om något spännande. Samlas här omkring mig… kom närmre så ska jag berätta en historia:

“Det är en krispig morgon i november. New York har varit vaken länge, om den ens någonsin har gått och lagt sig. Starbucks-pappersmuggarna skyndar i väg för att spillas ut i den överfyllda ryckiga tunnelbanan. På trottoaren ligger sprickfärdiga soppåsar med oidentifierat innehåll, som nattens råttor har lett ut på den ojämna asfalten. Det är liv i luften men samtidigt en målmedveten tystnad.

Men vänta lite… vad är det som låter? På den långa gatan mellan de täta townhousen kan man höra ett eko. Det låter som ett ljud från ett skadat djur..? Ja minsann, det är ett djur som låter, ett mammadjur. Hon sicksackar sig fram mellan hundavföring och tvillingvagnar. Med sig har hon tre barn, ihoptryckta i en vagn. En konstellation man faktiskt sällan ser i naturen, och framför allt inte klockan 08:57, då skolan började för 15 minuter sedan.

Om man studerar mamman noga kan vi se att håret är uppsatt i en slarvig pizzatofs, den spända halspulsådern och den uppspärrade stirriga blicken tyder på en sömnlös natt och troligtvis en stressig morgon. Och om vi lyssnar riktigt noga kan vi höra ett sammanbitet läte som väsande låter något som så här:  – Jag sa till er, rygg mot rygg, RUMPA mot RUMPAAAAA!

Hur gör djur

Rygg mot rygg… Det är den enda regeln för den här åkuren. Annars slår de ihjäl varandra. 

Okej, är ni med forfarande och ser ni bilden framför er? Bra, för då kommer nu frågan som jag behöver hjälp med. Hur fasiken gör ni som har tre eller fler barn med vagnar? Jack är 4,5 år nu och jag tycker att han borde kunna gå och låta Harpan stå på ståbrädan, men det går sällan, han blir avis. Jag har försökt med dubbelvagn för Max och Harpan men då vill Jack som är så liten, fast så stor sitta ihop trängd hos Max, och det blir sjukt tungt för mig. Provat bärsele med Max och både Jack och Harriet får gå, men det är på gränsen att vara för långt till skolan.

Varje dag är det ett bråk med Jack och Harriet innan vi ens har kommit utanför dörren vem som ska eller inte ska sitta eller stå. Men jag förstår honom, han har ju liksom blivit bortputtad av sina småsyrror och reagerar på det.

Jaja, behövde skriva av mig lite. Om det är någon som har något tips tar jag tacksamt emot.

Nu ska jag se om jag kan sova eller om jag är för sockerhög av barnens Halloweengodis. You snooze you loose, viskar jag i öronen på dem när de sover.

Linda · 4 years ago
Känner med dig mammadjuret! Jag håller på att avlida med ett barn och overallpåklädningen har tillomed fått grannar att undra vad som händer hos oss... En grej jag tänkte på, cykelvagn, finns det för tre barn? Thule kan man koppla av cykeln så kan man lämna den på skolan o kila iväg med vagn för minsta. Det har jag tänkt på utifall vi skulle få en till!

Elin Renck · 4 years ago
hehe, grannarna hälsar typ inte på oss längre. Ja sån cykel är en bra idé.

K · 4 years ago
Precis vad jag oxå tänkte på!!!! En vagn efter cykeln som du lätt kan koppla av eller en el-lådcykel! Kolla motorhandel.se! Ungarna kommer älska det! love

Elin Renck · 4 years ago
Det är en bra idé men det enda problemet med det är att jag inte vågar cykla här i NY. Folk kör som galningar... Men jag vill ha något liknande i Torekov på somrarna.

Inger · 4 years ago
Christiania bike, så stor plats och rätt coola . Lycka till !

Elin Renck · 4 years ago
Ja coola, men livsfarligt att cykla här tycker jag, folk har fått sina körkort i flingpaketen. Men jag älskar sådana cyklar. Vi vill ha en till sommarstället.

Lina Kjellvertz · 4 years ago
du är bäst. vardagspoet.

Amanda · 4 years ago
Hej, Jag har bara två barn men min snart 5 åring har åkt på sin balanscykel samtidigt som han håller fast i vagnen (för han tycker ju att jag ska dra honom också) När jag lämnat barnen kan balanscykeln ligga i vagnen på vägen hem. Lite svårare nu när han fått en stor cykel. Tack för en bra blogg

Maria · 4 years ago
Underbart skrivet, älskar dina fina vardagstexter! Jag har 3 små tjejer, två "stora" i vagn (som är byggd för ett barn med maxgräns på 15kg, haha råd&rön ring är ni snälla för testat var det här) och bebis i sele. Lättnaden när jag lämnar vagn och stora barn på föris och vandrar hemåt med bara bebis på magen och fjäderlätta steg. Kämpa på urstarka mammadjur!

Elin Renck · 4 years ago
Haha, jag ser hur vår dubbelvagn börjar sakta sakta spricka i sömmarna och hur den gnisslar.

Poca · 4 years ago
Haha, älskar mammadjuret! Mina barn är 6 mån, 3,5 år och 5,5 år...sååå svettigt nästan jämt. Och ljudnivån och tjyvnypen än värre. MEN. Det bästa och äldsta tricket är... mutor. Jag mutar mina barn hejdlöst för att kunna ta oss utanför dörren. Bara den som är bebis får ligga/sitta i vagnen och ska vi lite längre så får 3,5 åringen stå på bräda. Alla måste vara på sina platser för att mutor ska delas ut och det blir kollektiv bestraffning i form av utebliven muta om någon krånglar eller inte vill. Går vi kort måste de större barnen hålla i vagnen på varsin sida annars och håll i vagnen HELA tiden. Ibland när jag vill att de ska se lite gulliga ut så tvingar jag dem att hålla i varandras händer och gå bredvid mig. Funkar ok. Bra mutor: minirussinpaket, havrekakor (utan socker finns att köpa FÄRDIGA), frukt och om det verkligen krisar Glass och godis. Ja, det behövs också. Även för mammadjuret. Lycka till! Och just det, om absolut inget funkar så kör dubbelvagn (bred) där bara mninstingen får sitta och extra bred platta där två små par fötter får plats. Tungt för mammadjuret att rulla men kan funka extra truliga dagar.

Elin Renck · 4 years ago
HAHA, Vilket mutprogram. Älskar "om jag vill att de ska se lite gulliga ut". Men mutor är bra! Jag brukar försöka med det också, ska nog bli lite hårdare dock. Som du skriver att alla måste stå på sina platser innan de delas ut och kollektiv bestraffning.

Karin · 4 years ago
Hopfällbar kickbike. Jag lovar, han kommer inte vilja stå mer. Sedan lätt att fylla ihop och lägga under vagnen på vägen tillbaka.

Elin Renck · 4 years ago
Ja vi har en sån! Ska börja låta honom använda den lite mer..

Anna Lejestrand · 4 years ago
vi har haft den smalaste varianten av dubbelvagn vilket funkar bra. I nödigaste nödfall kan de två största klämma in sig bredvid varandra. Tror den vi hade heter Babyjogger. Den är "standardbred", dvs går in genom vanliga dörröppningar.Förstår att kollektivtrafiken inte är lika smidig i NY men fram o tillbaka till skolan bör det funka.

Fanny · 4 years ago
Trebarnsmorsa här - med ett skitpretto svar... Det bästa tipset är att uppmuntra barnen till att bli stora och gå själva. Mycket för ens egen skull också, man måste ju få ihop det på ett långsiktigt sätt. Vi har pratat med barnen om hur duktiga och stora de är som kan gå själva, och hur fint det är att de hjälper till med sina yngre syskon så de kan åka vagnen för de orkar ju inte gå/kan inte ens gå så som de stora barnen kan. I början får man kanske ta någon fajt också då stora barnet inte vill gå själv men då brukar vi bara svara att tänker du inte gå själv så kan du inte följa med, då får pappa och syskon gå och vi två får stanna hemma. När barnen väl insett det hänger de med utan problem. Har slutat använda vagn till kidsen när de är i treårsåldern, de klarar faktiskt att gå långt själva så länge de inte är panik-trötta. Nu åker yngsta (10 mån) i vagn och de två större går snällt bredvid. Lycka till!