Hur podcasts kan rädda världen

Edit

Hur podcasts kan rädda världen

… eller vår mentala hälsa.

‘Jag tror att vi som dagliga konsumenter av sociala medier är omedvetet trötta på den komprimerade “människan” som presenteras på internet, där allt är presenterat via en snabb story eller en post.’

/Josephine Forssjö

 

 

Vi lever en stor del av våra liv på sociala plattformar idag. Men hur påverkar det vår mentala hälsa? Hur oroliga bör vi egentligen vara? Studier visar att sociala medier har visat sig ha en negativ effekt på vårt välmående, då vi ofta exponeras av livsstilar som vi ej kan uppnå.*
Men visst måste det finnas alternativ i denna digitala era som får oss att må bättre, på riktigt? Vi möter podcastbolaget Acasts nordiska innehållschef som djupdyker i varför podcast är den bästa, billigaste och mest lättillgängliga terapisessionen.

 

“Jag tror att vi som dagliga konsumenter av sociala medier är omedvetet trötta på den komprimerade “människan” som presenteras på internet, där allt är presenterat via en snabb story eller en post. Det vi scrollar förbi, eller själva lägger upp, tenderar att vara ytligt filtrerat; snabba åsikter presenteras i form av snabba captions, och alltid utan fullständig representation av vad det är att vara människa. Vi blev väldigt bra någonstans på att “branda” oss själva på internet, men på bekostnad av att vi alla samexisterar online i 2D,” säger Josephine Forssjö, Nordisk innehållschef på Acast.

Hur podcasts kan rädda världen

Josephine Forssjö från Acast.

Nyligen nådde Acast en stor milstolpe med över 100,000 poddar i nätverket inom alla genrer, som genererar över 430 miljoner lyssningar per månad. Enligt en undersökning från podcastbolaget på temat sociala medier säger hela 53% av konsumenterna att de vill minska sin skärmtid. 87% planerar att minska sin användning av sociala medier vid minskad skärmtid och 44% uppger att de kommer lyssna mer på podcast istället vid minskad skärmtid.

“I podd hör du hela spektrumet – där finner du det intressanta, roliga, kunniga – alla nyanser av vad det är att vara människa. När man tänker, tycker, känner och klingar fram med vibrato genom mikrofonen, rakt in i dina sinnen. I podcast kan du tycka någonting komplext och skapa en diskussion. Istället för att vara rädd för att bli cancelled på grund av en hot take på internet. Däri ligger den fantastiska styrkan i podcast. Kreatörer väljer just oss för att vi tror på total kreativ frihet och för att vi verkligen hjälper våra kreatörer att hitta sin röst, sitt varför, och sina intäkter så att de kan brinna genuint, men med möda för ett väldigt seriöst, tids- och energikrävande jobb,” fortsätter Josephine Forssjö.

‘Jag har fått otroligt många brev från lyssnare som berättar hur podden har hjälpt dem.’

/Henrik Ståhl

Hur podcasts kan rädda världen

“Vi människor suktar ständigt efter någon form av distraktion från stress och press i vardagen. Jag har fått otroligt många brev från lyssnare som berättar hur podden har hjälpt dem – till och med människor som tidigare använt sig av sömnpreparat har hört av sig och sagt att de kunnat sluta med det tack vare podden. Det är helt otroligt att den här typen av format kan göra en så stor inverkan på människors liv,” säger Henrik Ståhl om podden till Acast.

Podcast kanske inte kan rädda världen på en gång, men mediet har bevisligen hjälpt människor genom sina tuffaste stunder i livet. En av de poddar som utmärkt sig stort när det kommer till psykisk hälsa är Acast-podden Somna med Henrik. Vad som en gång började som ett experiment, blev en fullständig succé med hundratusentals lyssningar i månaden. I podden hjälper skådespelaren och författaren Henrik Ståhl svenskarna att komma till ro, medan han pratar tills du somnar. Podden kan närmast beskrivas som “hjärn-utflykt” i ljudformat – där till och med certifierade psykologer runt om i Sverige har rekommenderat podden till sina patienter.

På liknande tema, välkomnade Acast nyligen populära podden Ångestpodden. I debutavsnittet lanserade Ångestpodden den första personliga podcastintervjun med Sveriges statsminister. Avsnittet avhandlar både statsministerns personliga erfarenheter rörande psykisk ohälsa men också politiska diskussioner i sakfrågan, diskussioner som sällan får ta plats i de större debatterna.

Hur podcasts kan rädda världen

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg driver sedan 2015 Sveriges största podcast om ångest och psykisk hälsa.

 

*Psychological Bulletin från 2020

Bild på Zoe Kravitz från Pinterest.

Published June 11, 2023