Sommarmaten

2 months ago

Den här veckan blev inte riktigt som planerat, som det sällan blir med barn. Tanken var att hänga på landet, bada massor i havet och i poolen, göra utflykter i närområdet och ha vänner över på besök två nätter. Istället blev barnen förkylda och har haft feber från och till i fem dagar. Tråkigt på alla sätt och vis, speciellt eftersom de fortfarande varit tillräckligt pigga (och uttråkade) för att bråka både med varandra och sina föräldrar – wow den där lilla utmanar verkligen humöret just nu och imorse tappade jag det redan innan frukosten var framdukad. Och så har det fortsatt. Men stackaren är också så förkyld, och så liten, så jag borde kunna vara det vuxna i sammanhanget, men det är inte alltid tålamodet orkar med.

Sommarmaten

Vad kan man roa sig med när det inte finns så mycket annat att göra då? Äta förstås. I måndags gjorde jag en storhandling med allt gott jag kom på och fyllde vår minikyl med frysfack. Så när barnen lagt sig för natten eller varvar ner med telefon/ljudbok har vi i alla fall kunnat njuta av god mat, lite vin och spel i kvällssolen. Och lite av vad vi ätit under veckan har fångats på bild.

Sommarmaten
Sommarmaten

Plockmat är givet under varma dagar när man inte orkar stå vid spisen. Fransk bondost med min rabarbermarmelad, saltig gruyere, olika sorters oliver (de riktigt gröna ”verdi” är favoriter), spansk fuet-korv och minismå chorizos jag köpte i storpack, melonskivor, lite kex, rostade mandlar och chips.

Sommarmaten
Sommarmaten

Gott vin, en annan favorit vi druckit i veckan är Crystallum. Ska jag dricka rödvin på sommaren vill jag ha isbitar i, till somligas fasa. Lovar gott om du gillar friskt men smaken av rött!

Sommarmaten

Krossad potatis är en stående favorit, här med pepparrot, färsklök, citronzest, creme fraiche och krasse.

Sommarmaten

Något annat gott att ha smörgåskrasse på är äggmackan, gärna med tunt hyvlad rädisa också. Till lunch har vi ätit mycket ägg, riktigt krämig äggröra med skivad avokado och ruccola. Glöm inte grön tabasco för att addera lite hetta och syra.

Sommarmaten

Resterande luncher har vi ätit grekisk sallad med oliver och cocktailkapris, smörgåsar med riktigt rökt väddö-skinka, cheddar och dijon, och nyskördade rotsaker och lök i ugn med fetaost, persilja och Zeinas chilihummus som är så god.

Sommarmaten
Sommarmaten

Vi har grillat färska majskolvar och tunna ribs med Jens bästa rub av massor svartpeppar, mild paprika, oregano och salt. Majsen åt vi med smör, parmesan och peperoncino-pulver, det godaste!

Sommarmaten

Vår altan i kvällssolen, vilka fina och varma kvällar vi har haft. Ikväll var första gången man behövde en extra tröja.

Sommarmaten
Sommarmaten
Sommarmaten

Baka kan man också roa sig med och har man tur håller barnen sams över vispen. En enkel kardemummakaka med fyra gånger så mycket mortlade kardemummakärnor som det står i receptet, eftersom det blir godare så. Ett par skivor stekte vi i smör och åt med lättvispad grädde, jordgubbar och vinbär. Du förstår gott.

Sommarmaten
Sommarmaten

Avslutar med fläderchampagnen jag gjorde innan semestern som vi provsmakat första flaskan av, och den soligaste frukosten av alla. Grekisk yoghurt med aprikoser som jag lagt in i sockerlag med vanilj och citronzest över natten. Prova det om inget annat!

Anna · 2 months ago
Åh så mycket god inspiration, tack

Caroline Borg · 2 months ago
Glad att du gillar!