Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

9 months ago

I veckan åt jag lunch med Louise här från TWWP och Mira efter att vi hade plåtat en rolig grej som kommer upp här på sajten om ett par veckor. Jag berättade om min lilla vem-fan-bryr-sig-kris och varför jag aldrig bloggar, och passade då på att fråga Louise om vad hon uppskattar att jag skriver om. Hon svarade bland annat recept, så nu när jag fick flera frågor om mina glutenfria semlor jag la upp i en insta story får jag passa på.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Gårdagen började här på Trädgårdshallen i Årsta, en enorm partihall där florister och andra köper in sina blommor. Här finns alla sorters snittblommor, krukväxter och stora träd och man skulle kunna förlora sig i timmar bland allt fint här, men igår skulle jag hjälpa Emily att välja ut blommor och massor torkat till en plåtning. Det blev en hel del, och det här var inte ens allt.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Med fullastade bilar åkte vi mot Södertälje och Angelica som precis blivit klar med utbyggnaden och renoveringen av sitt hus. Sist jag var här var det ett gult litet gulligt hus på landet med punschveranda och snirkliga detaljer – nu var det en minimalistisk husdröm med skogen in på knuten. Så overkligt vackert med de stora fönsterpartierna, det mäktiga valvet mellan kök och vardagsrum och detaljer som för tankarna till Sydeuropa, precis där man vill vara just nu.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

En del av blommorna landade i badkaret i brist på vaser. Jag fotade min svarta favorittröja från Sézane i spegeln i det smått magiska badrummet.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Och de här väldoftande små luktärterna som får en att längta efter sommaren, hamnade på köksbänken. Sen drog vi (jag, Emily, Angelica och hennes underbara syster Alexandra) iväg på en liten loppisrunda och utforskade Södertälje som visade sig vara otroligt mysigt, nästan som Trosa.

Min mormor och morfar bodde en bit utanför Södertälje, mitt ute på landet i Hölö, men vi var sällan inne i stan vad jag minns. Så förutom att jag födde Lykke på sjukhuset där, har jag inga egna erfarenheter av Södertälje, men har trots det en väldigt negativ bild av stan – enbart pga hur media vinklar det. Det är väl naivt att tro att det skulle fungera, men tänk om det ändå hade funnits någon slags gemensam strategi från stat (?) och media att ge plats åt lika delar positiva nyheter som negativa i särskilt utsatta områden för att jämna ut. Tror ni inte att det i längden skulle kunna bidra till en mer nyanserad bild av områden, kanske minskad segration? Och det gäller väl vice versa med i så fall, lyft upp all skit som samlas i hörnen i de mer priviligerade områdena med.

Det blev en liten avstickare i dubbel bemärkelse.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Väl tillbaka hos Angelica, och några fynd rikare, svängde jag ihop glutenfria semlor som jag tagit med. Semlor är verkligen mitt bästa bakverk och något jag sörjt över att inte längre kunna äta, förutom Vetekattens tråkiga muffinsvarianter och Bröd & Salts glutenfria vegansemlor (jag gillar grädde ja). Men så skärmdumpade mamma ett recept på glutenfria kanelbullar som Roy Fares la upp i en insta story för Fiberhusk – och det var otroligt bra både för kanelbullar och semmelbullar.

Jag har inte kunnat hitta det online utan jag tror att det endast låg uppe i 24h på hans instagram, så om jag delar det här gör jag kanske alla oss glutenintoleranta bullälskare en tjänst! Utgå bara från nedan recept och istället för att baka ut kanelbullarna så gör du runda bollar och gräddar på samma sätt.

GLUTENFRIA KANELBULLAR
Recept, 20 st

50 g jäst för söta degar
500 g mjölk, 3% fetthalt (5 dl)
20 g Fiberhusk (2 msk)
750 g Finax glutenfritt mjöl
55 g ägg (1 st)
6 g salt (1 tsk)
10 g mortlade kardemummakärnor (1,5 msk)
200 g rumstempererat smör
145 g strösocker (1,5 dl)

Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken till fingervarmt och häll det över jästen och blanda runt. Vispa sedan i fiberhusk och låt stå 5–10 minuter för att svälla. Lägg sedan i alla ingredienser. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite, kör degen 10 minuter i maskin tills den känns glansig och fin på ytan, låt vila 20 minuter.

Behöver du använda mjöl när du kavlar ut degen så använd det glutenfria mjölet. Kavla ut degen 3 mm tjock, stryk på ett jämnt lager fyllning (min favorit är Roys kanelfyllning fast jag byter ut kanelen till mortlade kardemummakärnor). Rulla ihop till en tjock rulle, dela degen i 20 lika stora bitar och låt jäsa minst 2,5 timme under plastfolie. Sätt ugnen på 200 grader, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter eller tills bullarna fått en fin färg. Ta ut ur ugnen och pensla direkt med sockerlag. Låt svalna helt.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Tacka mig sen när ni provat, eller tacka Roy, fast utan mig eller min mamma kanske det här receptet aldrig mer sett dagens ljus, så ja. Mina bästa bullar och semlor sen jag åt min sista vetedeg!

Jag gjorde egen mandelmassa (med mortlade kardemummakärnor och utan bittermandel) och blandade med hälften köpt mandelmassa (för extra mycket mandelmassasmak), lite smulor från semmelbullarna och vispad grädde, så att det blev en alldeles fluffig massa att fylla semlorna med. Himmelskt!

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Senare assisterade jag Emily i köket när hon gjorde flatbreads med cheddar, svartkål, scharlottenlök, ostronskivling och annat gott. Drack ett glas alkoholfritt bubbel och åkte sen hem i mörkret.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Imorse sken solen och jag fick sovmorgon i utbyte mot att jag vabbade – en helt okej uppdelning. Mellan Pokémonpyssel och jobbmail packade jag upp gårdagens loppisfynd, bland annat den här lilla terrakottakannan och ett stort vitt fat som jag tänker servera pasta på.

Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor
Ett drömhus, några loppisfynd & glutenfria semlor

Dessutom packade jag upp de här tallrikarna från The Slow Hut som ska bli vårt nya vardagsporslin istället för Rörstrands Ostindia. Jag har spanat på det i några månader sen Mie Juel lanserade märket. Tallrikarna är gjorda av Nicola Fasano som är baserad i keramikstaden Grottaglie som är känd för sin fläckiga Spruzzi-keramik. När min familj hyrde hus i Apulien i Italien för ett par somrar sen så åkte vi dit och besökte bland annat hans ateljé och det var så mysigt. Har så många tips från den resan och längtar tills man kan åka ner dit igen!

Frida · 9 months ago
Hej! Så fin tröja! Vilken storlek har du i den? Den ser så lagom oversized ut men då undrar jag om jag behöver ta en storlek större än min vanliga om jag vill ha den så ❤️

Caroline Borg · 9 months ago
Jag tog M i den och jag är nog egentligen en S! Jag brukar variera mellan att beställa S och M beroende på hur jag vill ha passformen, så kanske ska du också välja en storlek större?