Den där chokladtårtan

7 months ago

I december avlöser födelsedagarna varandra i vår släkt och familj – perfekt tajmat med julen och alla andra firanden och diverse måsten som ska hinnas med innan jul. En vecka innan jul (även två dagar efter min födelsedag och två dagar innan hans mormors födelsedag, som sagt) fyllde Sam 7 år och det hade han givetvis peppat för länge, så länge att han redan i våras började planera för hur han ville fira sin födelsedag och allt han ville äta och bjuda på. Veckan innan den stora händelsen var han klar med listan och på den stod det bland annat:

Shokladmufins
Shokladtorta
Fint kakfat
Brasan tend
Fina ljus
Julstemning
Isbjörn som gör tummen upp
Renballonger

Så så så gulligt. Vi gjorde vårt bästa för att uppfylla hans önskningar med chokladmuffins, fina ljus och kakfat på morgonen och brasan tänd på kvällen med julsånger för julstämning. En isbjörn som visserligen inte gjorde tummen upp men som höll i en blinkande julgran fick han dagen efter som skolavslutningspresent och chokladtårtan blev han lovad till helgens kalas. Det enda vi inte lyckades fixa var renballongerna ”som de som tar julen på allvar har”, dvs. uppblåsbara stora renar som stod utanför ett hus här i Enskede som är kända för sin maxade julbelysning och julpynt och som vi hade gått förbi tidigare i veckan. Sam hävdade bestämt efteråt att de tog julen på större allvar än vi, och jag är i och för sig rätt benägen att hålla med där. Men på julafton fick han tillslut en heliumfylld renballong av sin farmor och farfar <3 så vi prickade hela listan.

Den där chokladtårtan

Chokladtårtan då, den påbörjades dagen efter kalaset och tog mig sen tre dagar att orka slutföra. Men den var värd besväret och blev SÅ god! Chokladbottnar med kaffe, päronkompott med ingefära, mjölkchokladfrosting och poacherade päron med ingefära och vanilj på toppen. När den äntligen var klar tog vi med den ut i trädgården och firade födelsedagen en gång till, eftersom det planerade utomhuskalaset med familjen blev halvt avblåst efter att lillasyster blivit förkyld.

Den där chokladtårtan
Den där chokladtårtan
Den där chokladtårtan
Den där chokladtårtan

Om någon vill ha receptet så gjorde jag dessa glutenfria bottnar fast med filmjölk istället för havregurt, och de höll sig saftiga i flera dagar. Mellan bottnarna hade jag päronkompott som jag kokade på bitar av skalade päron, socker (jag höftar alltid och smakar av med mer på slutet om det behövs), lite citronsaft och riven ingefära. Och sen klädde jag in tårtan med frostingen från detta recept. Ovanpå dekorerade jag med dessa poacherade päron som är helt magiskt goda att äta både som de är med vaniljglass, med pajdeg som i receptet eller till choklad som den här tårtan. Fint blir det också, päron är så vackra!

Den där chokladtårtan
Den där chokladtårtan

Sam som är lite kinkig petade bort päronkompotten men älskade chokladen, och Lykkes favorit var såklart päronen.

En lyckad födelsedag till slut, och lyckligt födelsedagsbarn <3