En höstig look och gränsen till utbrändhet

1 year ago

En höstig look och gränsen till utbrändhet

Ordningen är återställd här hemma och barnen är tillbaka i skola och förskola efter nästan tre veckor hemma. Som tur var har jag haft en relativt lugn period den här månaden, annars hade det inte gått. Det har visserligen blivit en del kvällar, till och med nätter, av jobb men det handlar mer om att jag har så svårt att koncentrera mig när jag har folk runtomkring mig och det är stökigt och dant som det lätt blir när man är flera hemma.

Jag har i alla fall kunnat lämnat in ett större jobb och det känns så skönt. Det har varit en sån sak som legat över mig i flera månader med många pusselbitar som skulle på plats, och även om det inte var tänkt att bli en så big deal så blev det nästan själsligt, väldigt personligt. Vilket inte är så konstigt när det kretsade kring vårt hem, jag ska visa i vår.

En höstig look och gränsen till utbrändhet

En annan sak jag tänkt på är hur känslig jag är för situationer där jag behöver prestera nu för tiden. Hela kroppen blir på helspänn och hjärnan går på helvarv utan möjlighet att koppla ner. Jag har svårt att liksom fokusera på något annat förrän det är avklarat. Även om jag avsatt tid för lek och bara vara med barnen så är huvudet inte riktigt närvarande. Jag blir också extra beroende av telefonen och att u p p d a t e r a mailen, jag bara väntar på något, vad vet jag inte men något! Känner någon igen sig i det?

En höstig look och gränsen till utbrändhet

Jag tror att en del av det där är kopplat till perioden efter mammaledigheten med Lykke då jag var nära utbrändhet och sjukskrivning. Nu i efterhand när jag tänker tillbaka på det hade jag verkligen behövt den där sjukskrivningen, men prestationsprinsessan skulle hoppa upp i sadeln efter bara en vecka.

Jag har alltid varit så, jobbet har varit mitt allt. Även när jag fick barn var tanken på att förlora min position och mitt jobb-jag outhärdlig. Visserligen var jag ung då, bara 25 och jobbade på pr-byrå med mode och inredning, ett barn då var inte alls förenlig med den bild jag hade av vem jag var. Men även när jag gick vidare från pr-branschen till en arbetsplats där jag verkligen fick omfamna mammarollen (japp på tidningen mama & Family Living) så var jobbet lika viktigt som familjelivet, i princip.

Och det var där det krockade, med två små barn, 110% jobb och vid sidan av ett växande intresse och utveckling för mitt egna med foto och styling. Krasch boom bang veckan efter Årets mama och jag fick halvligga i kontorsstolen och kisa för att se skärmen. Hålla i huvudet med ena handen för att nacken skulle bära.

En höstig look och gränsen till utbrändhet

Efter det har jag blivit otroligt känslig för stresstoppar och sena kvällar flera dagar i rad framför datorskärmen. Jag får lätt lock för öronen, huvudet blir tungt och nacken viker. Jag får svårt att flytta blicken från en punkt till en annan utan att hjärnan börjar snurra. Jag känner igen symptomen direkt, vilket alltid ger ett ångestpåslag – man vill inte hamna där nere igen. Men jag har också lärt mig att bromsa när det händer och tvinga mig till vila, så oftast ger det med sig efter ett par dagar.

En annan bra sak jag lärt mig är att säga det högt, så att alla runt omkring vet vad som är på gång och kan ge utrymme till ett saktare tempo. Det är inte längre skamligt för mig att känna mig svag, utan alternativet är värre

En höstig look och gränsen till utbrändhet

Rubriken till det här inlägget var egentligen ”en höstig look” och jag tänkte bara lägga upp några bilder jag och Emily tog för ett par veckor sen. Men det är som att jag inte kan börja skriva utan att hamna i djupare tankar.

En höstig look och gränsen till utbrändhet
En höstig look och gränsen till utbrändhet

Den här kappan och halsduken (adlinks) fick jag i alla fall av Lindex när jag var förbi deras showroom för ett tag sedan. Säsongen för utlåning av höstplagg var slut och nu kunde de komma till användning och värma mig istället. Fint!

Halsduken är det mjukaste som nuddat min hals och tillverkad av sju pet-flaskor. Ulljackan är även den en favorit!

En höstig look och gränsen till utbrändhet
En höstig look och gränsen till utbrändhet
En höstig look och gränsen till utbrändhet

Under har jag en blus från by Malene Birger med en stickad topp (adlink) från H&M under. Och jeansen (adlink) från Lindex lever jag i just nu, så otroligt sköna! Det här fick mig att påminnas om att jag även ska köpa dem i beige (adlink) som jag tänker blir fina under ljusare klänningar i höst och vinter.

En höstig look och gränsen till utbrändhet

Det var det. Utbrändhet och 48 bilder på mig, högt och lågt!

Lovisa · 1 year ago
Hej Läste ditt inlägg om Jullan. Hur fjantig är du som lägger ut ett sånt inlägg? Jag kan hålla med Jullan. Är nog fler som håller med oss. Att ni tävlar. Det märks lång väg. Och du skriver att du snart är utmattad. Det förstår jag. Som ni alla måste prestera och visa det perfekta. För det är faktiskt så det är.

Caroline Borg · 1 year ago
Vad snällt skrivet på ett inlägg om hur en tidigare utmattning påverkar mig idag, du har inte ens orkat läsa inlägget ordentligt men känner ändå att du kan döma mig. Och att jag skulle dela någon perfekt bild av mig själv är skrattretande.

Amanda · 1 year ago
Blir så berörd av ditt inlägg. Som tidigare utmattad och sjukskriven vill jag bara säga VAR RÄDD OM DIG!!!! Har tänkt på den där hur starkt kroppen säger ifrån efter en kraschat (mer eller mindre) och jag tror en ska se de tecknen som en gåva. Jag tror kroppen säger ifrån när den börjar gå back i energi, där gränsen egentligen låg även innan krasch men att en bara fortsatte och körde på när kroppen började säga ifrån då. Du är mer än tillräcklig precis som du är. Är en recovering perfektionist och rör mig dit ibland men måste då påminna mig att priset är för högt och att good enough verkligen är gott nog. Stor kram till dig