Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

4 years ago

Häromdagen scrollade jag igenom min instagram och kom att tänka på blomsterkakorna jag och Emily bakade i samband med kampanjen för Newbie som vi plåtade i våras. De blev så otroligt vackra att jag måste dela med mig av receptet (här är receptet på engelska om någon föredrar det).

Jag har sett att det finns lite olika sätt att göra blomsterkakor på och vi testade både att pensla kakorna med ägg, att pressa blommorna först och lite andra sätt att fästa blommorna på, men kom fram till att det absolut enklaste sättet (som också blev finast) var att använda färska blommor och sedan gnugga fast dem lite lätt på mördegen.

Passa på att baka nu när rabatterna blommar – men var noga med att välja ätbara blommor, som blåklint, pelargoner, tagetes, ringblomma, gurkört, phlox, rosor, lavendel och penséer.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

BLOMSTERKAKOR MED ÄTBARA BLOMMOR
Recept, ca. 40 kakor

200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl

Färska ätbara blommor
Strösocker

Blanda alla ingredienser till mördegen och knåda ihop till en fast deg. Degen är väldigt smulig i början så knåda ordentligt med händerna. Täck över degen med plastfolie eller bivaxpapper och låt vila en halvtimme i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut den kylda degen direkt på ett bakplåtspapper tills den är 4 mm. Använd en rund kakskärare/utstickare för att stansa ut kakorna, lägg sedan blommorna på varje cirkelformad kaka och gnugga fast dem försiktigt med ett bakplåtspapper över blommorna. Degen har nu tryckts ut lite så använd kakskäraren igen för att skära ut varje kaka på nytt. Ta bort all överflödig deg runt om kakorna och baka av dem i ugnen i ca. 8 minuter tills kakorna precis har börjat på färg. Ta ut kakorna från ugnen och strössla socker på dem medan de är varma, så blir de extra knapriga och vackra.

Förvara kakorna i en tätslutande låda så håller de länge.

(Recipe of these edible flower shortbread cookies in English, over here)

 

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Placera blommorna på de utstansade kakorna och gnugga försiktigt med ett bakplåtspapper emellan.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Stansa ut kakorna på nytt och ta sen bort all överflödig deg runtom.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Så otroligt vackra! Gurkört, pelargon, ringblomma, blåklint och phlox.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

Lykke i Capture spring-kollektionen, en kampanj vi fotade, producerade och frontade tillsammans med alla barn.

Sommarens vackraste blomsterkakor – med ätbara blommor

För övrigt är jag så stolt över denna kampanj! Om du är nyfiken så kika mer här, här och här.