Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

2 years ago

Lördagskväll på landet och jag sitter i soffan och dricker te medan barnen sover i rummet intill. Jens ligger på golvet nedanför och läser ett Facebook-inlägg jag tvingat honom att läsa, ett wake up call av en sjuksköterska på covid 19-avdelningen på IVA. Pandemin är långt ifrån över, även om jag liksom många andra börjat sväva bort lite från den i tankarna – och som då även går ut över livsstilen. Här på landet har vi lite gett upp distanseringen med svärföräldrarna, vi sitter åter vid samma bord (om än utomhus) och äter. Jag är långt ifrån lika manisk när det kommer till handtvätten som innan. Vi åker på loppisar där det ibland blir lite trångt i gångarna och generationerna blandas hejvilt. Och ja, vi lever lite mer igen.

Men dock, om jag tänker tillbaka på livet innan corona så lever vi l-å-n-g-t ifrån som vanligt. Det kanske bara är så att man vant sig vid en ny mer återhållsam livsstil vilket gör att alla eventuella utsvävningar som middag på lokala restaurangen eller en kram från en vän känns som en större avvikelse. Det gäller bara att hålla i och inte falla för frestelsen att sätta sig på en trång uteservering eller kuska land och rike runt med andra turister som aldrig kommer stanna hemma vid minsta symptom när de betalat dyra pengar för efterlängtad semester.

Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

I onsdags hade den här killen sin första skolavslutning. En stor dag! Tänk att du redan gått klart ditt första år i skolan. Jag hade så mycket fram emot första skolavslutningen, men vi fick givetvis inte närvara. Istället satt vi tårögda hemma framför en liten iphoneskärm och tittade på instagram-livesändning när Sam och hans klasskompisar stod på scen och sjöng Uno Svenningssons Vågorna och Idas Sommarvisa. När jag såg Sams miniminililla mun röra sig på skärmen och jag insåg att han faktiskt var med och SJÖNG tillsammans med kompisarna så blev jag både glad och stolt. Det hade aldrig hänt för halvår sen. Min bestämda stor-lilla kille som i julas gömde sig bakom pianot när alla andra gick luciatåg. Så stolt, så stolt, så stolt.

Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

Efter avslutningen firade vi med fika i trädgården. Sam hade beställt prinsesstårta och fruktspett som skulle ligga i en urgröpt vattenmelon-skål (viktigt!) vilket kan såklart fick. Jag bakade också en glutenfri tårta med rabarber, syren och nyponrosor som jag tänker är perfekt till midsommar.

Lördagstankar & midsommartårta med rabarber

Jag bakade en vanlig glutenfri tårtbotten som jag delade på hälften. Mellan lagren hade jag en kompott på rabarber, lite frysta jordgubbar, socker och ett syren- och rosenbladssocker som jag gjorde för två somrar sen och glömt bort i frysen sedan dess.

Passa på att göra det med de sista syrenblommorna, eller bara med nyponrosorna som precis börjat slå ut här i Stockholm. Du mortlar socker med syrenblommor (ju mörkare desto mer smak) och rosenblad så att det blir ett ljuvligt ljuslila socker och förvarar sen i frysen för att det ska hålla smaken och färgen.

På tårtan hade jag sen en frosting gjord på 100 gram smör, 2 dl florsocker, 200 g färskost och 1 dl rabarberkompott. Ovanpå frostingen strösslade jag sen lite extra syrensocker för att lyfta den blommiga smaken lite extra och så dekorerade jag med stora nyponrosor. Så vackert och magiskt gott! Visst måste det vara den perfekta midsommartårtan?