En sommarkväll i juni

1 year ago

I fredags kväll var jag och barnen hos Emily och lajvade sommarkollo med vattenspridare, studsmatta och lek. Vi vuxna satt mest i skuggan och filosoferade, alldeles kravlöst och fint. Precis som det ska vara en sommardag. På kvällen grillade vi majskolvar och marshmallows på pinne, och en hel timme tidigare än vanligt däckade Lykke mitt godnattsagan. Alldeles smutsig och solkrämsfuktig efter en dags utelek.

En sommarkväll i juni

Älskade unge, mitt sommarbarn <3

En sommarkväll i juni

De stora killarna var däremot vakna ända fram till småtimmarna och satt i soffan med varsin iPad/telefon och spelade spel. Så får det vara när sommarlovet närmar sig. Vi andra satt ute hela kvällen och det var nog första kvällen man inte frös trots att klockan var framåt midnatt, som man längtat efter detta. Mysigt också att få låna tonåringen i huset för en kväll och vi dansade loss till TikTok. Så roligt!

En sommarkväll i juni

I lördags morse tog vi med oss en filt ut i gräset och åt frukost. Jag såg att Emily hade en hel korg med aprikoser och då visste jag precis vad jag skulle laga, en sommarfavorit till grekisk yoghurt – ugnsbakade aprikoser i vaniljsockerlag. Du halverar aprikoserna, tar bort kärnorna och lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Allra godast blir det med aprikoser som är helt mogna med mycket smak, annars smakar de inte så mycket. Emily hade lite körsbär också så jag gjorde samma med dem. Sen bakar du dem på 150 grader i ungefär en halvtimme tills de blir alldeles mjuka, du kan vända på dem efter halva tiden.

En sommarkväll i juni

Under tiden kokar du upp en sockerlag med 1,5 dl socker och 1,5 dl vatten. Det ska bara koka upp så att sockerkristallerna löser upp sig. Sen kan man smaksätta med vad man vill, ex. vanilj, citronzest och citronjuice. Den här gången blev det lite vaniljsocker och citronverbena som Emily fick i veckan när vi var hos Maria på Årsta blomsterhandel. Det blev heeelt magiskt gott, jag måste skaffa mig en egen planta bums!

En sommarkväll i juni

När aprikoserna och körsbären är klara så lägger du ner dem i sockerlagen och låter det svalna en stund. Sen är det bara att lägga upp grekisk eller turkisk yoghurt och toppa med frukterna och lite sockerlag. Det är verkligen sommar i en skål!

En sommarkväll i juni

Sommar, vilken grej! <3