Trädgårdsfocaccia med vårprimörer

1 year ago

Den här helgen var välbehövd. Komma ut till landet, sänka tempot och låta lite av kreativiteten komma tillbaka. Naturen har den inverkan på mig, det rensar tankarna och lämnar plats åt nytt. Jag har skrivit om det förut, hur den här våren har fått mig att uppskatta, känna in och glädjas åt saker som tidigare bara passerat förbi obemärkt.

Kanske är det här brödet, som jag och Emily bakade härom veckan, lite av en hyllning till det? Ett vackert konstverk av vad trädgården och det vilda har att erbjuda, men också himmelskt gott! Här kommer receptet på en glutenfri variant.

Trädgårdsfocaccia med vårprimörer

TRÄDGÅRDSFOCACCIA GLUTENFRI
Recept, 1 bröd

50 g jäst
4 dl vatten
1 msk honung
5 msk olivolja
500 g glutenfri mjölmix
1 ägg

Topping
Vi använde rädisor, vårlök, nässlor, ramslök, rosmarin, apelsintimjan och stäppsalvia
En god olivolja
Havssalt

Smula jästen i en bunke. Värm vatten, honung och olivolja till 37 grader och rör ner i bunken så att jästen löser upp sig. Rör ner mjölet i vätskan, knäck sedan ner ägget och rör om ordentligt till en fast men kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Ta fram en långpanna och olja in botten. När degen jäst färdigt lägger du över den i långpannan och plattar ut, du kan ha lite olja på händerna så går det lättare. Sätt ugnen på 200 grader.

Nu börjar det roliga, att dekorera! Skär primörer, de späda lökarna och annat du hittat i trädgården på hälften. Lägg ut på degen och tryck med lätt hand ner dem lite. Ringla olivolja över och strössla på rikligt med havssalt. Låt brödet jäsa i 20 minuter under bakduk och grädda sedan i ugnen i 20-30 minuter tills brödet fått en gyllene (men inte för brun) färg. På med lite extra av någon god olivolja och njut av det varma brödet!

Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer
Trädgårdsfocaccia med vårprimörer