Rundtur på kolonilotten – före

4 years ago

Vi har ju blivit med kolonilott! Eller tekniskt sett är den inte min utan det är min kompis Therese lott, men jag är hennes medodlare och det känns enklare att skriva vår kolonilott så det kommer jag göra från och med nu. Det är en 100 kvm stor lott som ligger i Orhem strax utanför Enskede, precis vid Flatenbadet och ett friluftsområde. Från lotten ser vi ner till vattnet, i alla fall nu innan allt blivit grönt, och det ligger ett stall bredvid med de sötaste islandshästarna.

Rundtur på kolonilotten – före

Therese har haft kolonilott i det här området i flera år, men fick i år ta över den här lotten som en äldre kvinna haft i många år men inte längre orkat ta hand om. Ytan är formad ungefär som en trekant och kallas för pionlotten av de runtomkring eftersom det växer massor pioner där. Eftersom Therese tog över den nu i vår så vet vi ännu färgen på pionerna och det är massor andra perenner och buskar vi inte heller vet vad det är, så det kommer bli väldigt spännande att se vad som växer fram. Vi har i alla fall identifierat ett hav av lupiner, nyponrosor, stockrosor, vallmo, trädgårdsiris, röllika bland annat.

Rundtur på kolonilotten – före

Jag tänkte ta med er på en liten rundtur på kolonilotten, vi kan väl se det här som förebilder och sen se hur allt långsamt växer fram.

Rundtur på kolonilotten – före

En översiktsbild på kolonilotten, med spetsen på “triangeln” till höger och sen löper ena långsidan bakom de vita stolarna man skymtar där bak, och fortsätter några meter till. Kortsidan på triangeln går längs med växthuset, som ligger på grannarnas lott, och sen ser ni andra långsidan längs med staketet i förgrunden. Hänger ni med?

Rundtur på kolonilotten – före

Den så kallade spetsen från andra hållet sett. När vi började gräva här var allt övervuxet av gräs och ogräs. Längs med staketet löper en rabatt som vi nu håller på att gräva fram, och där tänker vi sätta en massor luktärtor som insynsskydd mot vägen. I triangeln i mitten hade kvinnan innan oss perenner som vi varsamt fick gräva bort för att kunna rensa bort allt ogräs och förbättra jorden. Här planerar vi ett hav av sommarblommor blandat med några av de äldre perenna blommorna.

Rundtur på kolonilotten – före

Så här såg det ut innan vi började gräva, helt igenvuxet.

Rundtur på kolonilotten – före

En enorm trädgårdsiris som vi inte vet färgen på, och Therese, min äldsta bästa vän som jag bröt kompishjärta med när vi började första klass tillsammans.

Rundtur på kolonilotten – före

Om man vänder sig om med det planerade blomsterhavet bakom sig så ser man just nu det här. Fyra pallkragar i gruset där vi planerar att plantera grönsaker. Therese är grönsaksansvarig och jag blomansvarig kan man säga, så jag minns inte vad hon hade tänkt sätta här, jag ska göra en lista med allt sen.

Rundtur på kolonilotten – före

Till vänster om pallkragarna, precis vid ingången till kolonilotten, har vi en grusplätt. Här funderar vi på att mysa till det med en liten pergola och några klätterväxter. Vi har redan suttit här och grillat två gånger, idylliskt mysigt!

Rundtur på kolonilotten – före

Kikar man emellan pallkragarna och grusplätten så ser man nedre delen av lotten. Växthuset står som sagt på grannarnas lott, så där går gränsen.

Rundtur på kolonilotten – före

Här har vi gjort fyra enorma pallkragar som vi håller på att gräva ner och fylla. Det behövs en himla massa jord och för att inte ruinera oss var vi i förra veckan och hämtade jord från en villaträdgård där de hade grävt upp. Therese var även på rundtur i Enskede och hämtade upp säckar med löv från snälla grannar som vårstädat och i botten la vi dagstidningar, även de fyndade från närmsta återvinningsstation.

Rundtur på kolonilotten – före

Till höger om pallkragarna har vi kompost, och här skymtar även en enorm timjanbuske och lavendel. En sådan lyx att ta över denna (om något övervuxna) guldgruva.

Rundtur på kolonilotten – före

Samma vy fast lite åt höger. Här växer massor lupiner och längs med staketet planerar vi en solrosrabatt. Det kommer bli så fint!

Rundtur på kolonilotten – före

En liten tjej som älskar att gräva i jorden och leta efter ”kompisar”, som sen är för slemmiga för att ta i. Även Sam, som annars är väldigt svårflörtad trivs ganska bra här. Han går runt och klipper på saxen, springer i gångarna mellan lotterna och är allmänt pepp på det här med odling. Men sen har han stunder då telefonen är det enda man kan locka med, såklart.

Rundtur på kolonilotten – före

I mitten av kolonilotten står pionerna och runt om en stenlagd gång. Här planerar vi att bygga ut stengången mot vänster och göra en liten täppa att sitta på. Drömmen vore några vackra snirkliga gjutjärnsmöbler här. Skulle bli så fint!

Rundtur på kolonilotten – före

Vänder man sig åt andra hållet har vi en kvadratisk bädd som innan ockuperades av ett stort högt gräs. Det har fått flytta bakom ”täppan” och istället planerar vi en rosenbåge av armeringsnät här, med klättrande rosenbönor bland annat. Och innanför bågen ska vi ha två lite upphöjda odlingsbäddar med en gång i mitten, där vi ska sätta dahlior och kanske även vad vi tror är vinbärsbuskar. Tror det kommer bli hur fint som helst!

Rundtur på kolonilotten – före

Det var nog allt så här långt. Vi har otroligt mycket arbete kvar för att komma i ordning på lotten, och hemma håller jag just nu på att omskola en massor blommor som om ungefär en månad ska sättas ut i jorden. Men om vi bara nästan når fram till vår målbild så kommer det bli magiskt! Längtar så tills det blommar.

Ps. Lämna gärna en kommentar om du vill läsa och se mer av det här framåt, så vet jag! <3

Maija · 4 years ago
Det här är ju väldigt oväntat för att komma från mig, men JA jag vill ha mer! Har ett nyfunnet odlingsintresse i och med stugan ❤️

Caroline Borg · 4 years ago
Haha ja, SÅ otippat! Hur gick det ens med det där elefantörat? Din första och enda växt. Men vad roligt, drömmer om er stuga!

Linda (Volang) · 4 years ago
Ja vilket kul projekt! Vill sjukt gärna läsa och dela kolonilottsplaner och drömmar.❤️

Caroline Borg · 4 years ago
Vad roligt! ‍