Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet

4 years ago

Maj började bra med mer vab, vilket då även innebär karantän. Det började med att Lykke fick en rejäl hostattack och klagade på halsont i lördagskväll, och sen kom förkylningen. Jag klättrar på väggarna bara av tanken på långdragen karantän, då stannar jag hellre kvar i känslan från förra veckan då jag åkte ut till Emily i Norrtälje för att hänga, dricka vin och prata jobb.

Vi bakade även Madeleinekakor med brynt smör och vanilj som jag måste dela med mig av receptet på. Emily hade dessutom kvar lite torkad lavendel från förra sommaren som vi gjorde lavendelsocker på till smeten och att vända kakorna i. Ljuvligt gott!

Här kommer receptet, och de går lika bra att baka glutenfria som vi gjorde, eller med vanligt mjöl.

Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet

MADELEINEKAKOR MED LAVENDEL
Recept, 12 kakor

100 g smör
2 ägg
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix som vi använde)
0,5 tsk bakpulver
0,25 dl mjölk

Lavendelsocker
0,5 dl strösocker (och 0,25 dl extra att vända kakorna i)
2 krm vaniljpulver eller en vaniljstång
Ett knippe torkad eller färsk lavendel

Börja med lavendelsockret. Plocka lavendeln från sina stjälkar och mortla tillsammans med 0,5 dl strösocker. Du behöver ganska mycket lavendel för att det ska ge ordentligt smak. Lägg undan hälften av lavendelsockret att vända de färdiga kakorna i och använd resten till smeten.

Sätt ugnen på 220 grader. Smöra och mjöla en kakform för Madeleinekakor, vi använde en vi köpt på Artilleriet i vintras men de finns även att köpa exempelvis här (adlink). Bryn smöret och ställ åt sidan att svalna något. Vispa ägg, 0,5 dl strösocker och hälften av lavendelsockret med elvisp tills det blir vitt och pösigt. Sikta i de torra ingredienserna, blanda i mjölken och sen det brynta smöret, lite i taget. Blanda tills du har en jämn och fin smet och fyll sedan kakformarna, nästan upp till kanten. Sänk ugnen till 200 grader och grädda i cirka 8 minuter tills de är gyllenbruna och fina.

Under tiden som kakorna är i ugnen, blanda det resterande lavendelsockret med 0,25 dl extra socker och mortla något. När kakorna är färdiga, ta ut dem ur ugnen och låt svalna någon minut innan du välter ut dem ur formen. Vänd de varma kakorna i lavendelsockret och ät gärna direkt.

Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet
Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet
Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet

Eftersom det var en varm dag då solen låg på hela dagen i Emilys trädgård, dukade vi upp under hennes stora fläderträd som äntligen börjat bli grönt. Emilys trädgård, med det stora växthuset, odlingsbäddarna och rosenbågarna är den vackraste jag vet.

Jag hoppas på en varm sommar så att vi kan hänga där mest hela tiden, bland blommor, barfota barn och med ett glas i handen. (Fast där vet Emily att jag ljuger eftersom jag nästan alltid sitter med en kopp te i handen när de andra dricker vin eller bubbel. Life post kids när man blir onykter av en halv 0,4% öl…).

Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet

Vackra kvinna <3

Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet
Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet
Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet

Här är favoritklänningen från & Other stories (adlink) igen, som tyvärr verkar vara utsåld. Förståeligt, älskar den. Emilys gröna har jag för mig också är därifrån.

Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet
Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet

Vill stanna i den här bilden för evigt.

Madeleinekakor med lavendel under fläderträdet