Den stora flyttdrömmen

1 year ago

Långsam start på lördagen här, som vanligt. Frukosten övergår i lunch innan vi ens hunnit klä på oss och vi har inga som helst planer för dagen. Det är både frustrerande och jätteskönt på samma gång.

Just på helgmorgnarna drömmer jag extra mycket om hus. Närheten till trädgården, att bara kunna öppna dörrarna och låta barnen springa ut och in, medan jag kan städa och fixa här inne utan att ha två rastlösa barn som springer runt och stökar ner. Även om vi bor i en flerfamiljsvilla med trädgård så är det ett projekt att ta sig ut. Eftersom vi bor på övervåningen så har vi inte samma uppsikt över trädgården och det känns mer avskärmat på något sätt.

Men det är inte bara trädgården som lockar med hus, utan jag drömmer om mer utrymme, två ordentliga rum till barnen, en tvättstuga och det där extra gästrummet som inte används till något annat än att stuva undan påbörjade projekt i. Allt det där som just nu ligger överallt och som till sist hamnar på loftet (aka hemmets svarta hål) och inte plockas upp på ett halvår igen.

Varför flyttar vi inte då? Det stora kruxet är att vi helst inte vill lämna Enskede, i alla fall inte jag. Jag är uppvuxen här och trivs verkligen med att vara tillbaka. Vi bor precis i utkanten av Gamla Enskede, ett idylliskt villaområde som jag älskar att bo i och dessutom vill vi helst inte rycka upp Sam från skolan nu när han kommit in där så bra. Men att lyckas köpa ett hus här känns just nu helt ouppnåeligt. Även om jag skulle släcka drömmen om mitt nystartade företag och ta en anställning med ordentlig lön, så skulle vi behöva belåna oss upp till öronen för att ha råd med något här. Huspriserna startar på 8 miljoner, om inte mer, och sen tillkommer en renoveringsbudget på det.

Vad är husdrömmen värd?

Den stora flyttdrömmen

Åkern precis utanför dörren och ett glas i solnedgången.

Den stora flyttdrömmen

Tvätten som hänger på en lina och torkas i vinden.

Den stora flyttdrömmen

Eller på en ställning i lilla skogsdungen bakom huset.

Den stora flyttdrömmen

Det där orangeriet jag alltid drömt om, kan det bli verklighet?

Den stora flyttdrömmen

Eller kanske en lada att duka upp till fest i?

Den stora flyttdrömmen

Ett stort kök i gediget trä, där jag kan stå och laga middag samtidigt som man kan hålla koll på barnen som leker utanför.

Den stora flyttdrömmen

Och stora ytor för barnen att springa på, men även rum att komma undan från allt och plats för stillhet.

Hanna · 1 year ago
Vi är i precis samma situation. Den här årstiden får det att nästan göra fysiskt ont i kroppen över längtan efter ett hus. Jag drömmer också om gamla enskede eller kärringstan men nu börjar vi överväga andra områden där huspriserna är billigare... som Huddinge tex men det känns trist att överge sin dröm. Samtidigt blir priset så högt om man belånar sig till max..:( (Hoppas lite i smyg på prisras på bostadsmarknaden...)

Caroline Borg · 1 year ago
Varje dag går jag runt och dagdrömmer bland alla vackra gamla hus här, men priserna är ju helt galna. Tänk om man bara hade köpt ett hus istället för en dyr lägenhet i stan, när priserna här ute ändå var helt okej. Det är lätt att vara efterklok!

VICTORIA www.alittlebliss.se/blogg/ · 1 year ago
Jag har levt husdrömmen under småbarnsåren, men med tre ungdomar är vi nu redo att sälja och har hittat den perfekta lägenheten inne i Uppsala. Förstår din längtan, minns hur glad jag var när vi flyttade till vårt nuvarande hus. Och det är med visst vemod vi börjar förbereda försäljning. Men nu lockar stan, bekvämlighet och att slippa lägga tid och pengar på underhåll av hus och trädgård. Allt har sin tid! Hoppas du hittar din drömplats!

Caroline Borg · 1 year ago
Vad härligt det låter, att känna sig klar med huslivet (som ändå innebär en massor jobb) och flytta till en annan form av lugn. Tänk vad mycket tid ni helt plötsligt kommer ha, nu när även barnen är större. Egentligen är det ju helt omvänt att man ska vilja ha hus när barnen är små och krävande, och inte tvärtom. Men å andra sidan överväger fördelarna med trädgård, i alla fall för mig.

Johanna · 1 year ago
Känns som att läsa sin egna dagbok. Har precis samma fast minus trädgård till flerfamiljshuset. Längtar så till eget hus och att kunna ”släppa ut” barnen att jag ibland grips av panik.

Caroline Borg · 1 year ago
Ja speciellt nu under sommaren blir längtan ännu större. Tack för att du läser <3