Ny vardagsmat och syrlig kronärtskockspasta

4 years ago

Precis som i övriga livet kommer och går inspirationen i köket som i vågor. Just nu är jag inne i en period då jag inte orkar laga mat alls, äter nästan bara för att jag måste och väldigt oregelbundet. Kanske har det med årstiden att göra eller mitt nya frilansliv som ruckat på rutinerna, men helst vill jag bara dricka te och äta kakor – typ. Frukost har alltid varit mitt favoritmål, egentligen all mat som man kan dricka te till. Och näst efter det kommer pasta!

I förra veckan bläddrade jag igenom Sofia Woods nya kokbok som jag fick i julklapp och lagade mitt första recept. Det blev självklart pasta, hennes ”carbonara” på kronärtskockor som jag har hört så mycket gott om.

Ny vardagsmat och syrlig kronärtskockspasta

Och gott var det! Väldigt krämig som carbonara men lätt och fräsch av citronen.

I boken skrev Sofia att den här rätten brukar älskas av såväl barn som vuxna och det verkar stämma, i alla fall här hemma. Efter första tuggan sa Lykke ”äckligt”, sköt bort tallriken och sprang från matbordet. Men efter att ha lockat i henne en till tugga, sprang hon fram och tillbaka till bordet för fler tuggor tills skålen nästan var tom. Sam däremot ville inte smaka, men å andra sidan har han aldrig smakat på någon pastasås. Han nöjer sig med sin naturella pasta och skalad gurka dag efter dag, år efter år. Mer om det en annan gång.

Ny vardagsmat och syrlig kronärtskockspasta

Kanske är den här kokboken precis vad jag behöver för att hitta inspirationen igen? Det jag uppskattar mest med boken (förutom de vackra bilderna tagna av @fridainthevalley) är att det är väldigt enkla recept som man inte behöver vänta på rätt tillfälle för att börja laga. När jag skulle laga den här pastan behövde jag bara plocka med mig en burk kronärtskockor från affären, och resten hade jag hemma. Enkel vardagsmat med nya smaker!

Ny vardagsmat och syrlig kronärtskockspasta

All mat blir också lite extra fin på de nya tallrikarna!

Ny vardagsmat och syrlig kronärtskockspasta