året i gamla stan

1 month ago

Året i gamla stan
Året i gamla stan

2021-2022 bodde jag ett år i gamla stan, i den mest fantastiska lägenheten på den vackraste platsen. Brända tomten – ett trekantigt torg med ett café med ljusslingor och ett stort kastanjeträd. Jag kommer alltid ha kvar det året inom mig som en skatt.  När jag tänker på den tiden stinger det till av sentimentalitet- att det är över- men jag är så tacksam för den tiden.

 

Året i gamla stan
Året i gamla stan

Jag hade precis kommit ur en lång relation och flyttade dit själv och var så ledsen. Jag jobbade på caféet Fabrique, hoppade runt på olika adresser i city. Ett tag fick jag jobba bara på den i gamla stan. Gick till jobbet kl 07 på morgonen, genom tysta gränder.

Jag och Ines hade precis blivit vänner. Hon jobbade på Storkyrkoskolan i Gamla stan och kom upp till mig och drack te på lunchrasten. Vi var på stadsmissionen på Köpmangatan minst en gång om dagen, till den grad att jag skämdes för att gå in. Skickade sms till varandra på koppar och kläder ” Har du sett den här?” ” lägg undan till mig!”

Året i gamla stan

Ines på skolgården

Året i gamla stan

Ines på kvällspromenad

På min gata, Själagårdsgatan, låg “Eddies loppis”. Han hade öppet sena kvällar -det var egentligen mindre en loppis och mer en samlingsplats för hans vänner. Jag var inne och pratade med honom en gång, han berättade att han haft lokalen sedan 50-talet, där han hade nattklubb i källarvalvet. Här finns en radiodokumentär om honom:  https://sverigesradio.se/avsnitt/1497428

Året i gamla stan

min 22-årsdag

Året i gamla stan

Det gula fina köket

I december hade jag min traditionsenliga glöggfest. Jag och Ines hade storslagna planer, det här året skulle bli något extra. Jag brukar sträva efter Fanny & Alexander-känsla och att vara i gamla stan var ett guldläge. Vi planerade flera månader i förväg och jag tror att jag bakade i tre veckor..

Året i gamla stan
Året i gamla stan
Året i gamla stan

mintkyssar, mozartkulor, apelsin & nejlikekola, chokladkola, pepparkakor

Året i gamla stan

vörtbröd, cheddarost och smörkupol

Året i gamla stan
Året i gamla stan

En av de saker jag älskade med att bo i gamla stan var att det kändes som en liten småstad mitt i Stockholm. Att det nästan är ett “ingemansland”. Helt tomt uppe i gränderna efter kl 19…

Året i gamla stan
Året i gamla stan

Nandini på Kindstugatan

Mina gamla stan-favoriter: 

Chaikana Tea house är mitt favoritställe att äta lunch eller dricka te på.

Antikaffären med massa kopparkittlar i fönstret på Storkyrkobrinken

Grillska husets terass på innergården på sommaren. Deras “elefantöron” är väldigt goda.

Bada på Riddarholmen! Folk som bor i gamla stan går ner i badrockar på sommaren. Finns stegar rakt ner i vattnet, underbart.

Dricka öl på Zum fransiskaner eller Stampen

Skeppsbro bageris uteservering.

Stiernan Ramen. Och Pastis såklart!

Året i gamla stan

judit och lyra

Året i gamla stan

Tack för allt, Själagårdsgatan <3

Hanna · 1 month ago
så fint sätt att tänka "men jag är så tacksam för den tiden". har också saker i mitt liv jag saknar men är ändå glad att jag fått uppleva dem.

Annaclara Leo · 1 month ago
Ja, det är så lätt att hamna i att bara vara ledsen över att det är över! Tänker att fina saker man varit med om alltid finns kvar inuti och berikar en fastän det är över. Kram! <3

Ellen · 1 month ago
Å vilket fint inlägg. Har med en kompis varit i gamla stan flera gånger denna höst och varje gång då sagt att man vill till guldkornen, att de måste finnas nånstans. Tack för tipsen och en mycket fin blogg! Vad underbart det låter att få ha bott där.

Annaclara Leo · 1 month ago
Åh vad härligt Ellen! Hoppas du hittar någon ny favorit!! Tack <3 kram!

Nathalie Myrberg / Catarina Skoglund · 1 month ago
Så fint inlägg! <3 /Nathalie

Annaclara Leo · 1 month ago
Åh tack Nathalie <3

Emma · 1 month ago
så otroligt fint

Annaclara Leo · 1 month ago
Tack Emma!! <3

Gabriella · 1 month ago
SÅ fint! Rös av välbehag genom hela inlägget.

Annaclara Leo · 1 month ago
Tack Gabriella <3 Blir glad!!

Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo