Temavecka : plommon

1 year ago

Temavecka : Plommon

Stilleben med plommon, 1926. Theo van Rysselberghe 

Opal , Spidola, Mirabelle, Victoria, Jubileum. Några plommonsorter med vackra namn.

Plommon är den bästa frukten.  Jag tycker plommonet har en air av historia, romantik och dekadens. Det är kanske den dammiga, vaxiga hinnan på frukten, och den djupa lila färgen.  Jag brukar beskriva min divan som plommonlila, ett ord jag gillar att ta i munnen. Jag älskar att baka med svenska höstplommon. Jag kokar dem i portvin & vaniljlag, gör lemonad, drinkar, bullar, glass, kaka… Den här veckan kommer jag lägga upp ett plommonrecept varje dag!

 

Förra hösten gjorde Meny i p1 ett avsnitt om plommon, som är värt att lyssna på.

“De brukade ligga i drivor i fruktavdelningarna. Nu är de nästan helt borta. När vi gräver i frågan ser vi att utvecklingen går flera decennier tillbaka. Och beror på flera olika orsaker. […] Under de senaste 20 åren har antalet odlare och arealen med plommon halverats.”

Länk till programmet: https://sverigesradio.se/avsnitt/vart-tog-de-svenska-plommonen-vagen

 

Ett tips i Stockholm är Rot butik & kök, de tar dagligen in alla plommonsorter som går att få tag på.

 

 

 

 

Ines · 1 year ago
❤️

Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo