Plommonbullar med vaniljkräm

7 months ago

Släta sockerdoppade vetebullar med vaniljkräm och plommon. (Goda med blåbärskompott också). Tänk vad mysigt att ta med på höstutflykt! Här kommer recept

Plommonbullar med vaniljkräm

Vaniljkräm & plommon

Plommonbullar med vaniljkräm

Med vaniljkräm & blåbärskompott

 

Bullarna , ca 30 st

50 g jäst för söt deg 

5 dl mjölk 

3/4 tsk salt

1 tsk nystött kardemumma 

1,25 dl socker

1 ägg + 1 till pensling

13.5-14.5 dl vetemjöl special 

150 g rumsvarmt smör

 

Till vaniljkrämen

2.5 dl mjölk 

1 vaniljstång eller en stor nypa bourbon-vaniljpulver

3 msk strösocker

2 äggulor

1 msk vetemjöl

 

ca 20 st plommon

100 g smält smör till pensling + 1 dl socker att doppa i 

 

Smula jästen i en stor bunke och blanda ut med mjölken ( som ska vara ljummen.)

Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägget och hälften av mjölet. Arbeta ihop degen med en träspade.  Klicka i smöret och ha i resten av mjölet! ( spara någon dl till utbakning) Knåda ihop till en slät deg. Låt jäsa en timme under en duk och baka sedan ut till små bullar. Låt bullarna jäsa på plåten 30 minuter.  Under tiden gör du vaniljkrämen! Koka upp mjölk och vanilj. I en liten skål, vispa ihop socker, äggulor och mjöl. Häll över mjölken långsamt i en tunn stråle medan du vispar ut äggblandningen, så den inte blir klumpig. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp tills den tjocknar. Skär ner plommonen i en kastrull och låt koka ihop med en skvätt citron tills det blivit en kompott. Obs, spara några plommon som du skivar, de ska toppa bullarna!

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Gör ett stort hål med tummen i varje bulle och fyll med vaniljkrämen. Ha på en sked plommonkompott och toppa med en plommonbit.  Grädda 6-8 minuter i 225grader tills de är gyllene. Pensla med smält smör och vänd försiktigt runt i strösocker! 

Plommonbullar med vaniljkräm

Ines · 7 months ago
Aldrig sett något godare i hela mitt liv!!!

Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo