Mandelkaka med plommon och blåbär

9 months ago

Plommonveckan fortsätter ! Idag med en jättegod mandelkaka.

Mandelkaka med plommon och blåbär
Mandelkaka med plommon och blåbär

 

RECEPT

6 plommon 

200g mandelmassa

100 g rumsvarmt smör

2 ägg

1/2 dl strösocker

1 dl vetemjöl 

1 nypa bourbon-vanilj

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 msk rörsocker

1 citron     

En ask blåbär till servering

 

VANILJSÅS

1 dl mjölk

1 dl grädde

2 äggulor

2 msk socker

en stor nypa bourbon-vaniljpulver

 

                                                                                                                     

Halvera plommonen och kärna ur. Skär dem i mindre bitar och pressa citron över. (Obs spara citronzesten till kaksmeten!) Låt stå och dra medan du gör kakan. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med smör och socker. Vispa ner äggen ett i taget.  Ha i citronzest, vetemjöl, bakpulver, salt och vanilj. Smörj en form med smör och täck den i vetemjöl.  Ha i smeten och stick ner plommonen. Strö över rörsocker på plommonen och grädda i 200 grader ca 25 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker. Strö över blåbär över kakan och ät med vaniljsås!

Vaniljsås: Låt mjölk, grädde och vanilj koka upp i en kastrull. Vispa ihop äggulor och socker i en skål. Häll på halva mjölkblandningen på äggen och blanda. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt tjockna under omrörning.

Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo