Födelsedagskaka och lemonad

9 months ago

Jag tror det här är min favoritkaka att bjuda på, jag bakar den ofta på min födelsedag.  En saftig chokladkaka av sockerkakskaraktär som äts med creme fraiche (viktigt!) och plommon inkokta i en sockerlag med portvin och vanilj.

Av vätskan från de inkokta plommonen gör du världens godaste lemonad! Med toner av plommon, portvin och vanilj. Blanda ut med citronsaft, bubbelvatten och smaka upp med lite mer portvin och bourbon-vaniljpulver. Jättegod att ha i drink också!

Recept:

Koka upp en sockerlag på 6dl vatten och 4dl socker, en stor nypa bourbonvanilj och en liten skvätt portvin- smaka dig fram till hur stark du vill ha den. Halvera ca 1 kg plommon, gärna lite syrliga, och slå på sockerlagen över dem och låt stå ett par timmar.

Vispa 150g rumsvarmt smör med 2,5dl socker. Smält 120g 70% choklad av god kvalitet och blanda i smöret. Kläck i två ägg och 1/2 dl mjölk. Sikta i 3dl vetemjöl, 1/2dl kakao och 1,5 tsk bakpulver. Grädda i smord och mjölad form, 45 minuter i 175grader i nedre delen av ugnen. Pudra med florsocker när det har svalnat helt. Servera varje tallrik med en plommonhalva, häll över sockerlagen och ät med en klick crème fraîche.

Födelsedagskaka och lemonad
Födelsedagskaka och lemonad
Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo