Krokanen- den bortglömda högtidskakan

7 months ago

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

Den största krokan jag gjort, till 2021 års glöggfest.

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

Julkrokan 2022

Krokan är en högtidskaka som var vanlig vid bröllop och fest under 1800-1900-talet. Den består av mandelmassa och äggvita och de olika delarna klistras ihop med karamelliserat socker. Fram till 1980-talet gick det enkelt att få tag på högtidskrokan på konditorier, men sen dess har kakan blivit väldigt sällsynt.

I mormors släkt är det tradition att äta krokan på juldagen, efter kalkonmiddagen. Den beställdes från konditori och i vår släkt har man alltid ätit björnbär till. Den har egentligen inget juligt över sig och jag tycker man kan baka den till vilket festligt tillfälle som helst.

Mormor har berättat om en gång på 70-talet i Stockholm, då hon i juldagarna gick till tössebageriet på Karlavägen och hämtade upp krokanen som hon beställt till juldagsmiddagen. Det var en slottsliknande kreation. Där gick hon i snön med krokan-skapelsen i famnen. Och folk vände sig om på gatan!

Krokanen- den bortglömda högtidskakan
Krokanen- den bortglömda högtidskakan

2021. Kakan bredvid är italiensk Pandoro som vi alltid äter på julafton.

Under många år låg traditionen på is.
Men de senaste kanske 7 jularna har jag återupplivat krokanen som tradition. Dagen innan julafton går jag hem till mormor och bakar årets krokan. Det jag tycker är så roligt med krokanen är dess lekfullhet,  jag ser det mer som ett skulpterande än ett bakande. Och det har blivit till en sport att variera mig och försöka göra en krokan helt olik fjolårets.
Krokanen- den bortglömda högtidskakan

Skiss för 2021 års krokan

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

Processbild 2021

HUR MAN GÖR
Börja med att rita en skiss över hur kakan ska se ut monterad. Rita ut de olika beståndsdelarna i rätt storlek med blyertspenna på ett bakplåtspapper.En formel att hålla sig till är Ca 1 äggvita / 300g mandelmassa. Riv mandelmassan och tillsätt lite äggvita i taget och prova dig fram till rätt konsistens. Vispa helt slät med elvisp. Smeten ska vara fast nog att spritsa.Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut ovanpå dina utritade former. Det är inte livsnödvändigt, men låt gärna formerna torka på bakplåtspappret ett par timmar innan du gräddar dem. Kör i 175 grader tills de är gyllene, ca 15 minuter. Låt svalna innan du monterar.
Smält socker i en stekpanna tills det blivit en mörk karamell. Klistra ihop de olika delarna med sockret, akta fingrarna! Pudra över florsocker och servera gärna med björnbär och vaniljglass.

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

Glögg 2018

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

Jul 2016

KROKAN-TIPS: I vintras gjorde Meny i p1 ett program om krokan : https://sverigesradio.se/avsnitt/allt-du-inte-visste-om-sveriges-nationalbakverk-krokanen

 

Just nu ställs det ut en krokan som en del av Ingela Ihrmans uställning på Carl Eldhs ateljémuseum. (Se bild) Otrolig utställning och otrolig krokan! Pågår fram till 1:a Oktober. 

https://sverigesradio.se/artikel/ingela-ihrman-har-slappt-loss-miss-brunnsviken-i-carl-eldhs-atelje

Ännu ett bra avsnitt av Meny i p1 om konditoriernas historia under 1900-talet : https://sverigesradio.se/avsnitt/nar-konditorierna-var-mer-an-bara-kakor

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

2022

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

2021

Krokanen- den bortglömda högtidskakan

Krokanen i Ingela Ihrmans utställning på Carl Eldhs ateljémuseum

carina · 7 months ago
åh, så fint! och roligt att läsa om!

Annaclara Leo · 7 months ago
Tack, vad roligt att höra! <3

Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo