Maskrossirap

11 months ago

Maskrossirap
Maskrossirap

Det härligaste jag vet den här tiden på året är att ta med sig en korg ut och plocka blommor att göra saft eller sirap på. I sommar ser jag fram emot att plocka och koka på syrén, fläder, maskros och hägg. Jag är också sugen på att testa att torka blomblad och göra en egen blandning till dekoration och till te.

Maskrossirap är så gott och smakar precis som en god blomsterhonung!

Recept för ca 1 liter sirap: 

  • 0.5 liter maskrosblommor 
  • 0.5 liter vatten
  • 1 liter strösocker
  • 1 eko citron, zest + saft 
  • 1/2 vaniljstång

Dra av bladen från blommorna och skölj ordentligt i ett durkslag så alla insekter avlägsnar sig. Koka upp bladen med vattnet och citronen. Låt koka i 20 minuter. Dra från plattan och låt stå en kvart och svalna. Sila genom en finmaskig sil och häll tillbaka ner i kastrullen. Ha i sockret och pulvret från vaniljstången och låt gå på låg värme ca 10 minuter tills sockret löst upp sig. Var försiktig så det inte kokar, då kan sockret kristallisera sig! Häll upp direkt i rena glasburkar och ställ in i kylen.  Ät till plättar, yoghurt eller ha som sötning i drinkar! 

 

Maskrossirap
Maskrossirap
Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo