Mitt finaste porslin

1 year ago

Mitt finaste porslin

Jag tycker att porslin kan inspirera till att laga mat. Jag ser min stora röda bricka och får lust att duka upp mellis på den och lägga mig i sängen. En såssnipa påminner mig om hur gott after eight-sås är. En viss kopp kan få mig sugen på att göra varm choklad…

Sen jag var 13 har jag byggt upp en porslinssamling som jag älskar, och eftersom jag är intresserad av gamla föremål, består den nästan uteslutande av sånt som jag hittat i antikaffärer och på loppisar. Grundstommen i mitt köksskåp är vitt benporslin. Det är ofta lite klumpigt och tungt och jag gillar den känslan. När jag dukar vill jag undvika att det känns för plottrigt. Därför är det vita benporslinet – tallrikar, skålar, assietter och koppar- en bra utgångspunkt. Sen får annat i dukningen, som serveringsfat, skålar och glas gärna ha mer karaktär och färg.

Dessertporslin tycker jag kanske är det allra roligaste. De gula små skålarna med lejon på sidorna (se bild) är ugnssäkra och tänkta till Foie Gras. Jag kommer använda dem som formar till pot de crème au caramel, crème brulée och chokladsufflé. Eller för en kula glass. De köpte jag i Paris i somras på antikmarknaden i Saint-Ouen. De skimrande silverpläterade porslinsassietterna hittade jag i Lyon på en antikaffär.

Här är några favoriter i mitt köksskåp!

Mitt finaste porslin

Vitt benporslin och handmålad spansk keramik.

Mitt finaste porslin

Art Nouveau – bricka , rökfärgade 1930-talsglas och  keramikkanna.

Mitt finaste porslin

Foie Gras-formar och silverpläterade assietter.

Mitt finaste porslin

Tekanna av Gunnar Nylund.

Gula tekoppar från tehuset Mariages Frères. Tekopp från frankrike-loppis, minns att den kostade 1€.

Mitt finaste porslin

Antikt vitt fat på fot. Brittisk tekopp. Coaster från Svenskt tenn.

Mitt finaste porslin

Rosenkvartsbricka från Emmaus, Svart blomfat och drinkglas, 1930-tal.

Mitt finaste porslin

Underfat till karott, Rörstrand.

Dessertskålar, Gustavsberg.

Mitt finaste porslin

Koppar från café Petrtus.

Ljusstakar ca 1920-tal, Gustavsberg.

När stockholms bästa café “Petrus” stängde i somras så hade de utförsäljning av sitt porslin. Där köpte jag de här vita tekopparna. Det känns fint att ha som souvenir från mitt favoritcafé.

Mitt finaste porslin

Selterglas från Hötorgsloppisen.

Vinglas, Art Nouveau.

Stockholmstips på ställen att köpa porslin

  • På Storkyrkobrinken i gamla stan finns en antikaffär med kopparkittlar i fönstret. Där har jag köpt de här vinglasen. Utbudet är något helt annat, det är som att kliva in i en antikaffär i typ Wien. Hon har öppet på eftermiddagar.
  • Hötorgsloppisen varje söndag.
  • À la carte antik på Riddargatan
  • Chaikana Tea House i gamla stan har fina asiatiska tekannor och tekoppar utan öra.
  • Uppåt väggarna antik!
  • Ett tips i södra frankrike – antikmarknaden i Villeneuve-les -Avignon, som är varje lördag. Där har jag hittat massor.  (Tyvärr krossade min katt det mesta när han svepte ner allt från en hylla häromåret, haha)
Annaclara Leo

Annaclara Leo

Mat, estetik, historia. Här blir det recept, dukning och matinspiration! I höst bloggar jag från Paris.

Instagram: @Gudvadgott och @annaclaraleo