Re-make i råsiden och vintagetips

11 months ago

När jag kollar kläder på vintage och 2hand är det oftast materialen snarare än faktiska plagget jag är ute efter. Jag ser oftast efter siden som är mitt favoritmaterial, och det kommer i så många fina varianter. Ska man sy om plagg så är linne annars ett tacksamt material att jobba med då det är så enkelt att sy i! Jag skriver lite tips längst ner till dig som blir sugen att testa.

Att sy om vintageplagg har varit en hobby sen tonåren, och även fast jag inte gör det dagligen längre (jag sydde och sålde mycket på den tiden) så älskar jag att hitta det perfekta plagget för en re-make! Oftast vet jag direkt när jag ser materialet vad jag vill göra, det är nästan alltid materialet som står för inspirationen.

Detta settet i råsiden är min senaste re-make:

Re-make i råsiden och vintagetips
Re-make i råsiden och vintagetips
Re-make i råsiden och vintagetips
Re-make i råsiden och vintagetips
Re-make i råsiden och vintagetips

Råsiden är den ultimata textilen. Strukturerad och rå, men samtidigt en lyxig lyster. Ett perfekt naturfiber!

Re-make i råsiden och vintagetips

Här är settet innan jag sydde om det.

Färgkombinationen och ränderna såg jag på långt håll i butiken, var snabbt där och kände efter, japp siden! Plockade fram det och ja, jag vet inte hur jag ska ska beskriva det som det såg ut innan? Förutom…jävligt fult? Känner att detta är ett bra exempel på att det inte själva plaggen i sig som lockade.

Alltid när jag kommer till kassan och köper nånting så groteskt vill jag alltid nästan förklara för hen i kassan, alltså jag ska SY OM DET jag är inte galen!

Re-make i råsiden och vintagetips

Några tips på vad man kan se efter om man vill sy om plagg

 

  • Hänger det överväldigande mycket plagg överallt? Plocka inte ut direkt, känn på materialen först när du ser en fin färg!
  • Leta efter naturmaterial.
  • Ju större plagg desto bättre, då har du mer material att använda dig av.
  • Hittar du något med potential? Kolla in sömmarna om du tänkt behålla dem, och att materialet i sig fortfarande är i bra skick.
  • Hittar du fina plagg i polyester kan de passa bra att sy tex väskor/necessärer/hattar av snarare än plagg då det inte andas ett dugg.
  • Är du nybörjare kan en enkel start vara att sy om en stor kjol till tex en pennkjol, minikjol eller tubklänning. Eller kuddfodral!
  • Det är enklare att sy i stumma material. Kolla efter tex linne, bomullsväv eller vävd ull till ett startprojekt för att komma igång.
  • Ofta är tunna material svåra att sprätta upp snyggt så se till att plagget är tillräckligt stort att du kan klippa upp istället för att sprätta upp.
  • Kolla in avdelningen med dukar och gardiner. Där kan det finnas riktigt bra material att sy tex ett par linnebyxor av.

J · 11 months ago
Wow! Super snyggt

Amanda Malm · 11 months ago
Åh men tack! <3<3

Louise · 11 months ago
Så snyggt ju! Inspirerande :)

Amanda Malm · 11 months ago
Åh men tack, vad glad jag blir! Det är inte så svårt heller :)