Natalia Altewai Ohlsson

Small talk

Natalia Altewai Ohlsson

Natalia Altewai Ohlsson bor på Södermalm i Stockholm och i New York tillsammans med sin man Marcus och deras dotter McKinley 2, 5 år. Natalia är grundare och designer av modevarumärket Altewai Saome och onlineplattfomen mother-hood.com. Tack Natalia för att vi fick komma! Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

Natalia Altewai Ohlsson

Bästa råd du fått som mamma?

– Jag fick nog en massa råd innan jag blev mamma men såhär i efterhand har jag svårt att minnas de alla förutom ett som jag påminner mig själv om varje dag och det är att njuta av varje ögonblick och att faktiskt vara i varje “moment”. Jag tänker på det varenda gång jag kramar, matar, tvättar och leker med min dotter men även de stunder då det är tufft. Jag tänker att jag ska njuta så mycket jag kan och ta in stunden för den kommer aldrig tillbaka igen. Tiden vi har med våra barn när de faktiskt är barn har dessvärre en “expedition date” och en dag kommer vi att vakna upp och plötsligt är de vuxna. Ett annat råd som jag gav mig själv är att inte tänka; “det där kommer att bli lättare när hon blir äldre, eller snart kan hon gå – då blir det skönare och lättare för oss etc.” Att inte längta efter att hon ska bli äldre för att det ska underlätta för oss som föräldrar. Vad är då hela meningen om inte att njuta av varje period och ålder man upplever med sina barn. Varför skynda något som ändå kommer så fort, varför inte låta varje ålder vara och njuta av det.

Hur har du förändrats sedan du blev mamma?

Jag skulle nog säga att jag är mindre bekymrad över saker och ting som jag tidigare kunde stressa upp mig för i onödan. Dessutom tror jag att jag levde i någon slags FOMO förut som jag idag är helt och hållet botad ifrån vilket känns så skönt.

Natalia Altewai Ohlsson
Natalia Altewai Ohlsson

Vad inspirerar dig?

Min man. Alltid. Han har en sådan underbar inställning till livet och han inspirerar mig.

Berätta om mother-hood.com.

Jag hade länge känt att jag saknade en plats på nätet med information och inspiration som talade till mig som mamma men också den kvinnan jag alltid varit innan jag blev mamma och fortfarande var. Det var som att bara för att man blivit mamma helt plötsligt blev omringad av rosa, fluffigt lovey dovey och jag kände inte igen mig i det där. Jag var fortfarande den jag var innan och bara för att jag fått barn betydde det inte att jag hade ändrat min livsstil. Jag jobbar lika mycket, reser ännu mer, älskar design, fina saker, mode och konst… Inget hade förändrats förutom att jag hade mycket mindre tid till att leta efter information om just de saker jag gillar och det som intresserar mig. Dessutom fann jag inget som inte var just rosa eller gulligt när det handlade om bebisar. Det var så tröttsamt. Mother-hood.com föddes lite som en reaktion mot allt det där och jag insåg dessutom att det fanns så många andra nyblivna design-intresserade mammor som kände precis likadant.

Natalia Altewai Ohlsson
Natalia Altewai Ohlsson

Ni bor både i Stockholm och New York, hur funkar det?

Än så länge har det funkat väldigt bra. Kinley har tyvärr inte kommit in på förskola i Sverige än men i New York finns det massor av privata “day care” som funkar precis som förskola. De är inte gratis men det är jättebra för vi kan skriva in henne mer eller mindre när vi vet att vi kommer att vara i New York i två månader i sträck tex. Man behöver alltså inte skriva in barnet för en hel säsong vilket gör det möjligt för henne att gå där. I Sverige är vi helt utan hjälp och Kinley får inget socialt sammanhang med andra barn runt sig som man får på förskolan så det är superbra att vi är i New York lite mer nu under tiden vi väntar på förskoleplats i Stockholm. Vi bor i TriBeCa och det är världens bästa barnområde. Fullt med art classes, balett baby gym och lekplatser. Det finns alltid något att göra.

Vad skulle du säga till dig själv om du fick träffa dig som 16-åring?

Din mamma har rätt.

Vem var du i skolan?

Den som inte ville passa in.

Vad är du rädd för?

Att något ska hända någon i min familj. Jordens undergång och världens teknologiska framtid.

Natalia Altewai Ohlsson
Natalia Altewai Ohlsson
Natalia Altewai Ohlsson

När är du som lyckligast?

På morgonen när jag vaknar vid sidan av min man och vår dotter som väcker oss.

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Slappar, har movie night med glass (som vi somnar till efter 30 minuter) eller går på upptäcktsfärd.

Dina bästa New York-tips?

Alla museum som New York har att erbjuda, det finns alltid intressanta utställningar att se. OysterBar på Grand Central Station, be om ett bord vid baren. Ataboy, världens bästa drinkar och sämsta hangover/minnesförlust. Barnbutiken Les Petits Chapelais i SoHo, en fransk liten butik med världens finaste barnkläder, leksaker och allt där emellan.

 

Natalia Altewai Ohlsson
Natalia Altewai Ohlsson

Vad gör du för att lyfta en jobbig dag?

Pussar på min dotters stora gosiga kinder och inser att inget annat betyder något.

Din sämsta och bästa egenskap?

Jag är långsint och kreativ.

 

Natalia Altewai Ohlsson

Dina “defining moments” i livet?

Dagen då vår dotter föddes. När jag träffade min man och starten på Alterwai Saome.

Livsfilosofi?

Götta sig på allt och leva livet som om varje dag vore den sista.

Vad gör du om fem år?

Exakt samma sak som nu, jobbar, reser och göttar mig.

 

Natalia Altewai Ohlsson
Published August 10, 2018