The Way We Play

Frida Billegren


Monster mum

18 hours ago

Timmarna innan vi ska få gäster förvandlas  jag alltid till en “monster mum”.

Plötsligt blir jag en sjukt ohärlig person som stressar runt och plock-städar frenetiskt… samtidigt som jag skriker på barnen, neeeeej du får inte hjälpa tiiiiillll. INTE NU Nicole, mamma måste få göra det här sjäääälv. Mamma ska bara baka ut några helt perfekta pepparkakor till glögg-minglet, som jag lite spontant bjudit in till. Här Nicole, ta telefonen!! Så iväg med dig nu… sätt dig i soffan, mamma har inte tid med dig.  Med ledsna ögon vandrar hon ut ur köket och faller plikttroget in i surfplattans hypnotiska värld. Det dåliga samvetet sveper då över mig… men i den stunden bryr jag mig inte om något annat, än att allt måste vara heeelt perfekt tills gästerna anländer!

Panik-plockandes på väg ut ur köket ser jag Stella i ögonvrån. Stella har fått en ny inredningsidé till sitt rum, som jag bett henne städa lite snabbt. Nu ligger alla kuddarna från vardagsrummtsoffan på golvet och den perfekt färgkoordinerade pläden släpar hon längs golvet… påväg mot sitt rum. Jag skriker NEEEEEJJJJJ, vad gör du!!! Jag har ju precis ställt i ordning här nu… och vi får ju gäster i vilken sekund som helst! Så i nästa stund kommer Nicole ut från sitt rum med papper, sax och pennor i högsta hugg. Med sin gulliga lilla Nicole-röst frågar hon, mamma vill du pyssla med mig?? NEJ det kan mamma verkligen inte göra, vi ska ju få GÄSTER!!!!!

Här är jag alltid på vippen till ett närvsammanbrott!! Ångrar att vi överhuvudtaget bjudit hem någon. Vill gråta och strunta i alltihop. Varför utsätter jag mig för detta, tänker jag då.

Men så när gästerna väl anländer ler jag brett och låtsas som ingenting… VÄLKOMNA, GUU SÅ TREVLIGT säger jag då med en stel och knagglig röst. Ögonen är maniskt uppspärrade, allt för att inte avslöja sanningen… sanningen om vad som egentligen föregått här inne bara minuterna innan. För ingen får ju tro att vi inte alltid har det såhär perfekt städat och fint. Och barnen med kammade hår och naglarna klippta och rena. Så ser det ju ALLTID ut hemma hos oss… eller!?

 

Monster mum

Glögg-bordet som jag lite snabbt slängde ihop. Ingen ansträngning alls jag lovar!

Monster mum

Årets julpynt!! Skrev innan att jag inte skulle visa er, men nu får ni se det ändå…

Ärvde en jullåda från en vän till familjen. Allt från de vackraste handmålade julgranskulor i glas till psykedeliska 60-tals krimskrams i plast. Ett virrvarr av allt möjligt jul-kitsch från 50,60,70-talet.

Monster mum

Gottebordet, ett nytt inslag för i år. Älskar tanken av att ha ett bord fyllt med kakor och annat julgodis… Dock tog allt slut på typ fem minuter…

Monster mum

Och jag som alltid hatat tomtar pryder nu mitt hem med dessa aningen obehagliga väsen. Kolla in dessa antika porslins vättar!! Även dessa från vår gamle familje-vän uppe i himlen. Tack Ingrid vi tänker på dig!

Monster mum

Och så en bild på Bill. Kolla så gullig han är!! Fem månader har han hunnit bli nu. 

Monster mum

Jul-tanten och barnen. Så här ser jag ut hela dagarna när jag lullar runt här hemma i huset och pyntar. God jul på er!

Frida Billegren

Jobbar som modedesigner. Bor i södra Stockholm med min man Jonas och våra barn Stella, Nicole och nyfödde lillebror Bill. Skriver om livet i 70-tals villan med familjen, och allt vad det innebär. Häng med på min resa under min tredje och mest troligt sista mammaledighet!

Instagram: frida_billegren

frida.billegren@gmail.com