The Story Behind: Stylein

Style

The Story Behind: Stylein

Elin Alemdar lämnade Sverige och en karriär som elitgymnast för drömmarnas stad New York för femton år sedan och under studietiden på Fashion Institute of Technology föddes Stylein. Den första handsydda kollektionen producerades och presenterades i New York. Idag är Stylein ett av Sveriges främsta modevarumärken och finns tillgängligt i utvalda butiker i tretton länder runt om i världen. Vi fick hälsa på grundare och chefsdesigner Elin och hennes lilla Adrian en dag på huvudkontoret i Stockholm. Tack Elin och Adrian! Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

Berätta om Stylein, hur började allt?

Stylein föddes i New York för femton år sedan. Jag flyttade dit efter en lång karriär som elitgymnast och skulle väl bryta mig loss från det livet och testa något helt annat i några månader. Dessa månader blev till två år och det var i New York som jag mötte den kreativa sidan av mig själv. Med en god portion av det amerikanska tänket “allt är möjligt” tillsammans med en hel del ung naivitet bestämde jag mig för att satsa på Stylein och skapa mode. Den lusten som jag hade då är så viktig för mig att komma ihåg och faktiskt plocka fram nu när allt är stort och seriöst. Det är verkligen så otroligt roligt att just gå tillbaka till kärnan – varför jag en gång startade – för att designa och ta fram de kläder jag själv älskar att bära!

Hur ser en vanlig jobbdag ut för dig?

Jag väcks antingen av en liten hungrig fyramånaders Adrian eller av en morgonpigg 2,5-årig Alina vid sjutiden. Eftersom träning fortfarande är viktigt för mig (utan det skulle jag aldrig orka) så brukar jag ta med Adrian i vagnen till ett utegym nära där vi bor samtidigt som jag ofta kör första avstämningen med min assistent på telefon. Vid niotiden är jag inne på kontoret och min fd tränare eller någon annan vänlig själ brukar ta Adrian på ytterligare en promenad och passar honom på förmiddagen när jag river av tre till fyra timmars jobb på showroomet och i ateljén. Mitt fokus är så mycket bättre sedan jag blev mamma och jag tvingas helt enkelt till att prioritera min tid. Mina främsta uppgifter brukar vara att sätta design för nästa kollektion, prover som ska testas och tas kommentarer på, möten med logistik och produktion samt diverse PR och Marknadsfrågor som behöver utvärderas mm. Allt beror på var i säsong/process vi befinner oss. Men allt på Stylein är ett teamwork och jag har verkligen världens bästa tjejer i mitt team. Eftermiddagarna spenderas just nu oftast hemma, gärna i sängen med Adrian bredvid mig. Sedan hämtar vi Alina på förskolan. När barnen somnat runt sjutiden kan det hända att jag kopplar upp mig igen om det behövs, för att jobba av lite mer eller så kollar vi gärna någon serie på datorn (favorit just nu är svt´s “Gifta vid första ögonkastet” – så bra!) Helst vill jag sova redan vid 23-tiden eftersom jag ammar och kommer att vakna minst två gånger på natten.

Vad är det bästa/svåraste med att driva eget företag?

Det bästa är att jag får förverkliga min dröm. Det svåraste är att finna balansen i allt, precis som med allt annat i livet antar jag.

Vad är din största inspirationskälla?

Oj vad svårt. Jag vet faktiskt inte men jag tror att inspiration är detsamma som energi för mig och jag får energi av så väldigt många olika saker i livet.

När är du som lyckligast?

När hela familjen trängt ihop sig i vår soffa hemma i vardagsrummet en fredagskväll. Kamran och jag firar in helgen med ett glas av något gott och i allra bästa fall har vi en helt oplanerad helg framför oss.

Vad är du rädd för?

Den utveckling vi ser, där t ex Sverige Demokraterna idag tillhör ett av vårt lands största partier.

Vem bär Stylein?

Väldigt många! Vi är just stolta över detta att vi har en bred målgrupp där både den yngre tjejen som kanske letar efter mer trendiga plagg kan hitta det hos oss samtidigt som en äldre kvinna kan hitta sin favoritkostym eller en kappa hos oss. Vi har ett superfint sk “Never out of stock” program som heter Stylein Classics och som säljer väldigt bra ute i butik!

Var reser du helst?

Sydafrika alla gånger.

Ditt bästa stiltips?

Satsa på vackert klassiska plagg med hållbar design som du vet kommer att fungera i många olika situationer, addera sedan med färg på accessoarer så som ett läppstift eller en väska.

The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
The Story Behind: Stylein
Published June 7, 2017