The Story Behind Soft Goat

Style

The Story Behind Soft Goat

Det var under en middag en sommarkväll på Västkusten som idén om Soft Goat föddes. Och som alla bebisar gör – växer upp och blomstrar innan man ens hunnit blinka, har det etablerade företaget idag hunnit bli åtta år. Grundare och designer Stephanie Bergström delar här med sig av resan dit, livet som egen företagare och tankar kring vårt konsumtionssamhälle. Tack Stephanie! Photo by: Christine Knutsson

The Story Behind Soft Goat

Berätta om Soft Goat, hur började allt?

Oj, det är över 8 år sedan nu! Jesus vad tiden går fort! Allt började egentligen av en slump på mitt sommarställe på västkusten. Erik som jag startade Soft Goat tillsammans med är god vän med min bror och han var på besök den här sommaren. Under en middag på terassen kom vi att tala om hans röda cashmere tröja som han hade på sig. Han hade fått den av sin mamma som köpt den i Kina. Vi kom att prata om materialet och varför det oftast är så dyrt och kom snabbt fram till att det vore en kul och bra ide att sälja cashmere på nätet utan mellanhänder och återförsäljare och på så sätt kunna hålla en hög kvalitet men samtidigt ett överkomligt pris givet den fina kvaliteten. Vi båda var i skeden i livet där det passade att satsa och några månader senare satt vi med vårt första sample i handen, villrådiga men otroligt hungriga på att lära oss allt vi bara kunde om produktion, cashmere, design, försäljning etc. Ingen av oss hade någon vidare erfarenhet av något av det nyss nämnda så det blev verkligen en period av prövningar… Men här står vi 8 år senare och jag älskar verkligen det vi gör och vad vi har åstadkommit på den här tiden!

The Story Behind Soft Goat

Hur ser en vanlig jobbdag ut för dig?

Alla dagar ser verkligen olika ut vilket jag älskar! Men vanligtvis vaknar jag tidigt då min 1,5 åring är ganska så morgonpigg, trots detta är det ALLTID ont om tid på morgonen, frukosten flyger och hemmet ser ut som ett bombnedslag när vi väl kommer iväg. Minstingen har precis börjat på förskola och jag och min man turas om att lämna honom och hans 4 åriga syster på skolan innan jobbdagen kan börja. Just den här dagen är förskolan stängd för planeringsdag, (Väldigt lägligt i och med den här fotograferingen!) så idag blir det några timmar på kontoret med mig. Just nu ligger allt mitt fokus på att sätta alla sista detaljerna kring vårens kollektion samt att få iväg första omgången prover för nästa höstkollektion (AW19). Vi går igenom designs, ger kommentarer på prover, bestämmer färger och alla som vill och kan provar plaggen för att se till att vi ska få den absolut bästa tänkbara passformen. Nu för tiden tar produktion och design upp nästan hela min tid men det är mycket annat som ska hinnas med också. Vi är ett litet men starkt team på Soft Goats huvudkontor så under dagen hinner jag och de andra i teamet också gå igenom PR frågor, göra en sista genomgång av vår nya hemsida som snart lanseras (längtar så!) samt få undan de viktigaste mailen i mailkorgen innan det är dags att rusa igen. Resten av eftermiddagen och kvällen är ett virrvarv av lämningar på diverse aktiviteter, matlagning, bad, nattning etc. Vid 21 kan jag pusta ut igen och sätta mig vid datorn för att gå igenom det viktigaste inför nästa arbetsdag! Min man jobbar ganska mycket han med så vid 23 tiden stupar vi båda i sängen framför en dokumentär eller någon ny spännande serie.

Vad är det bästa/svåraste med att driva eget företag?

Det bästa är att jag själv kan styra över min tid men det kan också vara det svåraste. Att hitta en balans mellan allt, jobb, barn, vänner, familj, det är inte alltid det lättaste men jag jobbar på det!

The Story Behind Soft Goat
The Story Behind Soft Goat

Vad är din största inspirationskälla?

Människorna jag har runt omkring mig är min absolut största inspirationskälla, men också att resa och upptäcka nya saker inspirerar mig oerhört mycket. Jag är 100 % för att allt vi gör ska vara bekvämt att ha på sig och om det är någon gång man verkligen vill känna sig bekväm så är det väl när man reser? Det händer faktiskt att jag springer ifatt människor på flygplatser för att fråga vad de har på sig när jag ser ngt som ser så där extra bekvämt och härligt ut! En annan sak jag inspireras av är människor som ”gets shit done”, älskar när någon verkligen tar tag i saker och visar att man kan riva av flera olika projekt och uppdrag samtidigt, det får mig att känna att jag kan göra samma sak!

Vem bär Soft Goat?

Alla! Vi har en så otroligt bred kundkrets vilket jag är riktigt glad och stolt över. Allt från tonåringar som önskar sig sin första cashmeretröja i present från föräldrarna till den stilmedvetna och trendkänsliga kvinnan/mannen eller den nyblivna mamman som vill svepa in sig i något varmt och mjukt, listan kan göras lång!

Vad gör ni helst en ledig lördag?

En ledig lördag börjar nästan alltid på samma sätt, min man och dotter går till Valhallaageriet (Det nyöppnade på östermalmsgatan som ligger bara ett stenkast från oss) och köper rykande färskt bröd och bullar. Sen äter vi en lång frukost, gärna i flera omgångar. Vi och barnen såsar gärna runt i pyjamas och morgonrock fram till tidig lunch då tålamodet med att bara vara hemma börjar tryta hos barnen, vi ger och därför ut på stan och äter lunch med några kompisar som har barn i samma åldrar som vi har som snabbt byts ut mot parkhäng eller annan aktivitet för barnen. Framåt eftermiddagen hamnar vi allt som oftast hemma hos oss hela gänget och eftermiddag blir snabbt kväll där vi alla beställer hämtpizza och bara hänger, vi älskar att ha det precis så, lite stökigt och stojigt men så mysigt.

Hur går dina tankar kring konsumtionssamhället vi lever idag?

Jag tänker så otroligt mycket på det nu för tiden jämfört med bara för några år sedan, jag kan bli tokig på mig själv vissa dagar när jag känner att allt handlar om konsumtion, vare sig det gäller mat, kläder, grejer till barnen eller till hemmet. Varför jag blivit ännu mer uppmärksam på det är till stor del för att vi på Soft Goat sedan ca 1 år tillbaka jobbar ganska aktivt med hållbarhet och CSR. Grundråvaran Cashmere som vi jobbar med är ju ett naturmaterial och vi vill gärna utbilda våra kunder i hur man bäst tar hand om sina cashmereplagg så att de kan leva länge och på så sätt minska till slit och släng konsumtion. Jag tror verkligen på att ”ingen kan göra allt, men alla kan gör något”.

The Story Behind Soft Goat

Bästa stiltips?

Klä dig bekvämt! Om ngt är obekvämt lyser det direkt igenom och en hel outfit kan vara förstörd!

Företagets filosofi?

Vi vill gärna bidra till ” slow fashion” i den mån det går, detta gör vi genom att bara jobba med cashmere som är ett naturligt material med lång livslängd och hög kvalité. Och med bara två kollektioner per år samt vår klassiska design med en tvist är vi stolta över att kunna bidra till just ”slow fashion” samt att bidra med att försöka minska på slit och släng konsumtion.

Vad drömmer ni om just nu?

Jag drömmer om mer tid rent privat. Men för företagets skull så drömmer jag om att kunna anställa fler stjärnor till vårt team för att snart kunna växa till nya marknader.

The Story Behind Soft Goat
Published November 4, 2018