THE STORY BEHIND – MEHROTRA

Style

THE STORY BEHIND – MEHROTRA

Sofia Mehrotra är grundare och designer av det nya varumärket MEHROTRA som kombinerar indisk värme med svensk minimalism i sina vackra accessoarer. Vi ställde några frågor till Sofia om resan med MEHROTRA.

Berätta om MEHROTRA. Hur föddes idén och hur har resan från idé till produktion sett ut?

Idén föddes när jag fortfarande bodde i London där jag pluggad under 4 år. Jag bodde i en stad med så många olika kulturer och fick en daglig dos av inspiration på så sätt vilket ledde till att jag bestämde mig för att föra samman de två kulturer som jag kommer ifrån. Jag är uppväxt i Sverige och har en svensk mamma och en Indisk pappa. Jag ville med MEHROTRA föra samman den svenska minimalismen och den värme som präglar den indiska kulturen.

Att den första produkten för MEHORTRA blev en sjal berodde på att sjalen är en viktig del i det indiska modet både för män och kvinnor och har även varit en viktig del av min uppväxt då min indiska farmor som flyttade hit som ung tillsammans med min farfar och pappa alltid bar Sari (Indisk traditionell klänning) på större tillställningar här i Sverige. Sjalen är även en klassisk accessoar för oss skandinaver så det blev en naturlig första produkt för MEHROTRA. Med MEHROTRA vill vi även framhäva den otroliga produktions och hantverkskunskap som finns i Indien och de fantastiska material landet har att erbjuda.

Resan från idé till produktion har varit extremt lärorik och lite längre än vad jag hade tänkt mig. Jag började med MEHROTRA samtidigt som jag avslutade min master på London college of fashion. Det gick inte lika fort som jag hade velat att det skulle göra men när jag tänker tillbaka tror jag att det var bra att det fick ta tid i början, det gjorde att jag under tiden mötte människor som varit otroligt värdefulla för att jag har kunnat bygga upp MEHROTRA.

Din största inspirationskälla?

Jag har upptäckt att jag hittar som mest inspiration när jag kommer utanför min comfort zone. När jag gör eller upptäcker saker som jag vanligtvis inte brukar göra. Det kan vara när jag reser till nya platser eller går en annan väg till tunnelbanan än jag brukar. Även kontraster inspirerar mig väldigt mycket. Indien och Sverige är ett bra exempel på det.

THE STORY BEHIND – MEHROTRA
THE STORY BEHIND – MEHROTRA

Var kan man köpa MEHROTRA?

Idag kan man köpa MEHORTRA online, i vår webshop och även under en kortare period på Skindeep i Stockholm.

Hur ser framtiden ut för företaget?

Vi håller på att produktutveckla och tanken är att MEHROTRA i framtiden inte enbart kommer att innehålla accessoarer. Vi vill erbjuda våra kunder en unik känsla genom vårt produktsortiment och framför allt upplevelsen därtill.

Företagets filosofi?

MEHROTRA vill ge kunden en upplevelse utöver slutprodukten, en relation till de produkter de väljer att investera i som är hållbart producerade och designade.

Vad drömmer du om just nu?

Trots att jag flyttat tillbaka till Stockholm från London för nästan precis ett år sedan så drömmer jag ändå om att få bo utomlands ett tag igen framöver, och den här gången göra det tillsammans med min pojkvän Adam.

Bästa/svåraste med att driva eget företag?

Det bästa med att driva eget företag är att MEHROTRA tillåter mig att ha ett oändligt kreativt flöde och att få en nära kontakt med MEHROTRA kunden och på så sätt utveckla och skapa produkter som folk vill investera i. Det svåraste med att driva eget företag är att jag aldrig riktigt kopplar bort jobbet. När jag bestämmer mig för att vara ledig blir det oftast inte så ändå. Jag jobbar med MEHROTRA oavsett om jag sitter på kontoret eller är bortrest på semester. Men det är samtidigt det som jag älskar med att driva eget företag, att inte göra skillnad på privatliv och jobbet och att få leva med det hela tiden. Tack och lov har jag sedan länge haft en otroligt bra självdisciplin vilket jag hoppas kommer bra till pass när jag märker att det blir allt viktigare att koppla bort jobbet för en större familjs välmående.

Och sist, vad har du för semesterplaner?

I sommar kommer vi bila runt i Frankrike och Italien. Vi börjar vår resa i franska alperna och kör sen vidare mot Italien, men hur vi kör och vart vi stannar har vi inte bestämt än. Det är faktiskt en väldigt härlig känsla att inte ha det helt planerat. Sen blir det, som varje sommar, en vecka eller så i Stockholms skärgård och en massa fix i vårt nya hem.

THE STORY BEHIND – MEHROTRA
Published April 30, 2018