The Story Behind: Maison Chaos

Style

The Story Behind: Maison Chaos

Carl-Axel Wahlström är en av grundarna av det spännande svenska barnklädesmärket Maison Chaos. Vi talar med Carl-Axel om företagets essens, framtid och vad han drömmer om just nu.

The Story Behind: Maison Chaos

Berätta om Maison Chaos, hur började allt?

Jag ville köpa kläder till min son som vara snygga och praktiska när han leker men fungerar lika bra när man går bort på middag hos vänner. När jag letade runt efter ett märke som kunde tillfredsställa både kravet på funktion och kvalitet lika mycket som estetik blev jag förvånad över hur litet utbudet var.

Så fort jag började diskutera detta med andra föräldrar kände jag ett omedelbart behov och bestämde mig för att starta märket tillsammans med samma personer. Vi är alla pappor och har alla barn i olika åldrar och därav olika kompetenser och krav på vad som kläderna ska uppfylla. Det är en väldigt spännande grupp att skapa en kollektionen med.

Vad ligger bakom företagets namn?

Barn är kaos, så är det bara, ständigt i rörelse och gör dom mest oväntade sakerna, därav Chaos. Kollektionerna är för barn i rörelse. Maison är en flört med de franska modehusen – vi gör kläder med en hög modegrad.

Eftersom vi vill flörta mycket med livstidsmärken var det även viktigt att ta fram en logotyp som kan bära varumärkets identitet utan att vi skriver ut den. De tre runda cirklarna kan egentligen vara varsomhelst men för oss symboliserar den rymden och det oändliga, kan vara planeter, en satellit eller en panda som har huvudet på sne.

Var kan man köpa Maison Chaos?

Enklast köper man på www.maisonchaos.com

The Story Behind: Maison Chaos

Hur ser företaget ut idag?

Vi har huvudkontor i Vasastan i Stockholm. Vi har återförsäljare i tre världsdelar och åtta länder, Kina, SydKorea, Kanada, Norge, Holland, Belgien, England och Sverige. Antalet återförsäljare ökar hela tiden.

Företagets filosofi?

Vi är ett kollektiv som delar visionen att göra moderna sportiga kläder för barn med hög modegrad. Barnen ska känna sig starka och rörliga i vår ”superhero-look”, dvs stora voluminösa överdels och smala snabba ben. Alla barn ska behandlas lika så vi gör kläder för barn inte specifika kläder för tjejer eller killar.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Efter jag har lämnat min son på dagis så går jag till Pascal eller Il Cafe i Vasastan och köper en kaffe och tittar på vilka beställningar som har kommit in under natten. Ofta blir det morgonmöte på kaffet med mina kompanjoner och vi pratar praktiska saker eller diskuterar nästa kollektion. Efter det så går jag till kontoret för att hantera frågor från kunder, ordrar med mera. För oss är närheten till familj och barn viktigt och där vi hämtar all vår inspiration. Därför är det viktigt att jobbet inte tar fokus från det som är viktigast och kärnan i vårt företag. Det kreativa kommer ofta i parken när man gungar eller i skogen när man går på promenad.

The Story Behind: Maison Chaos
The Story Behind: Maison Chaos

Vad är det bästa/svåraste med att driva eget företag?

Det är en fantastisk känsla att vi kan ta beslut direkt på morgonmötet och senare under dagen så kan vi se effekt av det. Allt med att skapa ett varumärke och kläder som man älskar ger enorm energi och är bara lustfyllt.

Utmaningarna är främst kring att få produktionen av kläderna att stämma till 100% i kvalitet och utformning som vi har tänkt oss samt att lösa finansieringen när vi växer. Vi har inte bråttom utan kräver att det blir rätt och hållbart.

Din största inspirationskälla?

Att se min son växa upp.

Hur ser framtiden ut för Maison Chaos?

Framtiden ser väldigt spännande ut. Vi arbetar med nya spännande kläder som kommer finnas i vår webshop innan sommaren och i höst. Det är fler samarbeten och återförsäljare på gång. Det kommer bli fullt upp under 2018.

Vår största utmaning är att försöka producera och skapa kollektioner och produkter efter behov snarare än säsong. Ett beslut vi har tagit då vi började ifrågasätta cykler inom mode.

Vad drömmer du om just nu?

Att åka till Paris med min son. Jag har jobbat intensivt under en period nu.

The Story Behind: Maison Chaos
The Story Behind: Maison Chaos
Published November 10, 2017