Home away from home – Kaisa Lundberg

Style

Home away from home – Kaisa Lundberg

Kaisa Lundberg och hennes familj drömde om ett äventyr och när tillfället dök upp packade de ihop sitt liv och flyttade till Milano. Följ med till Kaisas Italien för en stund!

 

Ni har just flyttat till Milano, berätta.

Vi har båda tidigare bott utomlands i olika omgångar och nu hade vi varit hemma i Stockholm i 4,5 år efter några år i New York. Vi hade båda börjat drömma om var vår nästa flytt skulle kunna gå och vi kände att det var bra tajming för ett nytt äventyr då vår dotter Vera hunnit bli ett år. Redan under graviditeten pratade vi också om hur roligt det vore att kunna bo utomlands med barn. Men vi hade nog aldrig kunnat gissa att det skulle bli just i Italien vi skulle hamna! Vi älskar Italien och har spenderat många semestrar här men då ingen av oss pratar italienska så hade vi helt enkelt inte det i tankarna. Men i julas fick Martin ett jobberbjudande med placering i Milano och jag tror egentligen att vi bestämde oss redan innan vi hann sätta oss ner och prata igenom det ordentligt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig och din familj i den nya staden?

Jag är föräldraledig från mitt jobb på en global PR-byrå till september då Vera börjar på förskola här. Nu när det är sommar blir det väldigt varmt inne i stan så förmiddagarna, då det är svalast, spenderas gärna i Parco Sempione (Milanos största stadspark) eller Giardini Montanelli. På eftermiddagen träffar vi gärna någon av våra nyfunna vänner eller gör diverse ärenden. När Martin kommit hem från jobbet och Vera har somnat spenderar vi resten av kvällen på vår terrass. Det är så magiskt att bo i ett land med varma kvällar en stor del av året!

Var bor ni just nu?

Vi är nyinflyttade i Milano och bor sedan några månader i en tillfällig lägenhet nära Parco Sempione. Vår plan var att lära känna staden de första månaderna genom att bo i olika stadsdelar under tiden vi letar efter vår permanenta lägenhet. Och det letandet har varit mycket svårare än vi trodde! Dels på grund av att vi inte känner till staden särskilt väl, många mäklare pratar inte engelska och dels fungerar marknaden annorlunda här, till exempel förhandlas det om det mesta, så som om köket ska vara kvar eller inte, då hyresgästen innan ofta vill ta det med sig! Men nu (håll tummarna) har vi hittat en lägenhet och ska skriva kontrakt vilken dag som helst. Och om allt går vägen kommer vi att bo på en gata som heter Bellini – och bara det gör ju en glad! Att den dessutom ligger på en fin, lugn liten gata granne med en delikatessbutik, en härlig bar och ger en skymt av Domen från en av terrasserna skadar inte. Jag har i princip redan flyttat in!

Vad är det bästa med att bo i Milano hittills och vad är nackdelarna?

Milano är en till ytan lagom stor storstad, den har verkligen en urban känsla samtidigt som den är väldigt italiensk och väldigt elegant. Den upplevs kanske lite hårdare och mindre romantisk än till exempel Rom men är också otroligt vacker med sin spännande mix av gammalt och nytt. Det känns verkligen som en stad att leva och bo i! En av de allra bästa sakerna (förutom det självklara så som mat, dryck och kultur) är läget, både i Italien och i Europa. Runt knuten har du till exempel sjöar som Como och Garda, Alperna, Italienska Rivieran, vindistrikt som Piemonte och resten av Italien nås lätt med tåg eller inrikesflyg, ja ni hör – jag blir stressad bara av att skriva detta för att det är så otroligt många platser jag vill besöka! Det är också en väldigt intressant stad om man gillar design, inredning och mode. Italienarna är också otroligt barnkära! Till nackdelarna hör att det kan vara rätt så omständligt att fixa saker, typ all administration så som att skaffa internet och el-abonnemang. En annan nackdel (bara om man inte pratar språket så klart) är att de flesta webbsidor endast är på italienska så det kan vara lite stökigt att försöka googla sig fram till information. Och du behöver kontanter till mycket.

Hur ser framtiden ut?

Vi tänker nog två år i taget, det är en rätt bra tidsperiod som går att överblicka men som samtidigt kräver att du skaffar dig ett riktigt liv. Sverige är alltid hemma men vi är otroligt glada över att kunna bo utomlands och uppleva allt vad det innebär. Det berikar våra liv oerhört mycket. Det som är spännande med att bryta upp och starta om i ett nytt land är att helt plötsligt är väldigt mycket oförutsägbart, vad som helst kan hända. Och detta kanske leder till något nytt spännande äventyr i framtiden som vi annars hade missat!

Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg

Vad drömmer du om just nu?

Jag drömmer om allt jag hoppas att vi som familj ska få uppleva här i Italien under dessa år, alla ställen vi ska besöka och alla människor vi kommer att möta. Jag drömmer om att Vera ska säga sitt första ord på italienska och att vi ska få vara lediga hela sommaren alla tre. Jag drömmer om våra första semesterveckor som ska spenderas i vårt svenska sommarparadis Åhus.

Vad tänker du på mest just nu?

Jag tänker på vår (förhoppningsvis) nya lägenhet och kan knappt bärga mig att sätta igång med inredningen av den! Kan man ha Bellini-färgade väggar i vardagsrummet? Vilka växter överlever hela året på terrassen? Jag vill ut och spendera all min tid på att leta rätt på gamla italienska möbler och antikviteter från olika marknader.

Har Milano fått dig att ändra några invanda tankebanor?

Det är väldigt lärorikt och utvecklande för en själv som person och sin relation att bryta upp och börja om. Man inser hur många rutiner man faktiskt hade i sitt liv i Sverige och hur mycket man tog för givet. Här får man börja om, hitta nya vänner, nya vägar, öva på sitt tålamod, vara modig och ha ett öppet sinne! Det ger också relationen en fin vi-mot-världen-känsla.

Vad får man inte missa om man besöker Milano?

Villa Necchi, en lugn och vacker oas mitt i stan. Ett gammalt palats med lummig trädgård och servering. Missa inte att gå in i villan som stått intakt sen 1930. Lù Bar (i Galleria d´Arte Moderna) perfekt lunchställe som serverar siciliansk street food i en vacker vinterträdgård. Il Doumo och Galleria Vittorio Emanuele, båda så vackra och mäktiga. Stadsdelen Brera, mysiga trånga små gator med hål i väggen-ställen och söta butiker. Antikmarknad i stadsdelen Navigli, sista söndagen i månaden får man vara beredd på fyndläge. Fondazione Prada, moderna utställningar med fokus på konst, musik, film, litteratur, filosofi och teknologi. Har också en sevärd bar designad av regissören Wes Anderson! Cascina Cuccagna, mysig farm-to-table restaurang som huserar i en av Milanos äldsta bondgårdar, eget trädgårdsland och gästhus om man vill bo över. Da Giacomo Ristorante, om du vill ha riktig traditionell italiensk mat, deras bistro som ligger vägg i vägg är också väldigt mysig, perfekt för dejt. Bar Basso, en institution i Milano som uppfunnit Negroni sbagliato, har över 500 drinkar på sin meny och är populär bland designers. Besök något av alla fina museum, Da Vincis Nattvarden hänger till exempel i Santa Maria delle Grazie eller se design på La Triennale eller modehistoria på Armani Silos i zona Tortona som känns lite som Milanos Meatpacking district. Lyxshoppingen – även om den är ruskigt dyr är det väldigt roligt att spana in alla flotta butiker runt om i det som kallas Quadrilatero della Moda, huvudgatan är Via Montenapoleone. Här ligger modehus som Prada, Gucci, Dolce & Gabbana, Armani och Versace och de har inte bara vanliga butiker utan även till exempel restauranger, caféer, blomsterhandel, nattklubbar, spa eller till och med hotell. (Finns även outlets, inne i stan är till exempel Dmag värd att besöka) Stadsdelen Isola, en ganska ”ny” stadsdel som bubblar med kreativitet, tänk Williamsburg. Man kan också med fördel passa på att gå på opera eller fotboll!

Bäst i Milano?

En aperol Spritz i Villa Necchis trädgård Apperitivo, vart som helst, upplägget är lite som after work men inklusive en mängd trevligt lokalt tilltugg. Vintage shopping, alla italienska modehus i stan gör också att du verkligen kan fynda second hand. En morgonkaffe och croissant ståendes i en bar, det är precis som man föreställer sig livet i Italien. Gulligaste gatan, Via Abramo Lincoln med färgglada små radhus och blommande trädgårdar. Alla fina innergårdar som gömmer sig bakom stenfasaderna

Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Home away from home – Kaisa Lundberg
Published August 5, 2018

Caroline · 3 years ago
Härliga bilder och rolig läsning om familjens spännande tillvaro i Italien!

Lina · 3 years ago
Hurra - äntligen!

Tina · 3 years ago
Så otroligt härlig inlevelse, känns som man upplever Milano från lilla Alnö.

Johanna R · 3 years ago
Fantastiskt Kajsa! Jag får ståpäls av nostalgi när jag läser dina underbara rekommendationer och ni är så modiga och med helt rätt inställning! Hoppas vi får se mer!

Sandra · 3 years ago
Åh så spännande läsning! Hoppas på en fortsättning. Vore skoj att följa din vardag i Milano.

Kaisa · 3 years ago
Tack för de fina kommentarerna <3