Home away from Home – Fanny Reuterswärd

Style

Home away from Home – Fanny Reuterswärd

Fanny Reuterswärd bor med sin dotter Juno och man Tobias i Brooklyn, New York och är aktuell med podcasten Amerikabrevet. Följ med hem till Fanny och hennes New York!    

Home away from Home – Fanny Reuterswärd

Hur kommer det sig att ni lämnade Sverige och flyttade till New York?

Vi var sugna på en förändring. Jag har pluggat i San Fransisco och visste att jag en dag ville tillbaka. Min man har tidigare jobbat i London och Amsterdam men hade alltid drömt om ett liv i New York. När han sprang på en kompis som jobbade här beslutade vi att göra slag i saken och ett halvår senare flyttade vi.

Vad är det bästa med att bo i New York och vad är nackdelarna?

Det bästa är alla möjligheter som finns. För oss som jobbar i reklambranschen finns det fantastiska arbetsmöjligheter och nätverksmöjligheter. Personligen gillar jag mixen av människor, här finns alla typer och stilar, och utbudet såklart. Det finns fler restauranger och barer än man hinner med och kvaliteten är skyhög. Vi har ett par kvarterskrogar där vi bor och alla är så bra att vi oftast väljer bort Manhattan för Brooklyn.

Den största nackdelen för oss har varit svårigheten att skaffa ett visum som vi båda kan jobba på. Vi flyttade hit naiva och med inställningen att allt löser sig men i backspegeln så hade jag nog önskat att jag haft mer av en plan. Dock tror jag att lite naivitet är bra, annars hade jag nog aldrig vågat flytta.

Vad upplever du är den största skillnaden?

Många som bor här älskar verkligen New York. Det finns en stolthet i att bo här och en känsla av att allt är möjligt. Sen är folk generellt sett mer utåtriktade, intresserade av varandra och kontaktsökande. Nackdelen med det kan vara att man hela tiden känner sig pressad att prestera och att ha sin hisspitch redo vart man än är. Det finns ett driv och en energi i den här staden som är smittsam men också ganska utmattande.

Hur ser framtiden ut? 

Vi kom hit med en ettårsplan som blev en treårsplan och nu har vi bott här i snart fyra år och känner oss inte klara med New York än. Jag vill att min dotter ska ha minnen härifrån och lära sig språket ordentligt eftersom hon är född här men jag vet att vi kommer flytta hem någon gång. Jag vill att hon ska ha en stark relation till Sverige.

 

Home away from Home – Fanny Reuterswärd
Home away from Home – Fanny Reuterswärd
Home away from Home – Fanny Reuterswärd

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag lämnar min dotter på förskolan och åker sen till The Wing, som är ett co-working space bara för kvinnor. Det är en dröm av pastellfärgade soffor och arbetsbord komplett med en poddstudio, beauty bar och amningsrum. Där jobbar jag på förmiddagen och äter lunch i deras café. Sedan jobbar jag lite till och klockan 4 brukar jag promenera hemåt. Förmodligen hämtar jag min dotter och så går vi till parken och leker. Just nu är det 30 grader i New York så det blir ganska mycket vattenlek och poolbad på balkongen när vi kommer hem.

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Jag gillar att gå upp före de andra och sticka ut och springa. Helst springer jag i Prospect Park som är en mindre version av Central Park i Brooklyn. Jag sprang min första halvmara i våras och vill inte tappa formen. Sen äter vi en lång frukost och jag bläddrar i real estate sidorna i New York Times och drömmer mig bort. På eftermiddagen möter vi upp några vänner och går till ett barnvänligt ställe som de vuxna också gillar. Kanske blir det Pig Beach som har bra BBQ ribs och frozen margaritas eller Brooklyn Crab som kombinerar skaldjur med minigolf i Red Hook.

Vad ska ni göra i sommar?

Vi ska åka till North Fork som ligger längst ut på Long Island. Det är något mindre hysteriskt än Hamptons, tänk fiskebåtar och självplock istället för yachts och shotsbricka. Där hyr vi hus i två omgångar, först med min familj och sen med Tobias familj som kommer hit och hälsar på. Vi älskar att komma ut ur stan och att hyra hus via AirBnb är enkelt och smidigt. Det finns riktiga drömhus att hyra så här kan man verkligen gå loss och scrolla i timmar.

Vad tänker du på mest just nu?

Jag tänker på hur vi ska hitta ett hållbart sätt att leva här som både rymmer arbete och fritid, en balansgång jag tycker att svenskarna är bäst på. I Sverige är livskvaliteten hög även om man bor mitt i stan men här måste man planera och jobba hårt för att dels ha råd att leva här, dels ha råd att resa härifrån. Flera av dem jag intervjuar i podden säger samma sak, för att orka med det höga tempot i New York måste man då och då lämna staden.

Vad drömmer du om?

Jag drömmer om den dagen vi köper vårt eget hus här, helst ett brownstone i Brooklyn eller ett hus norr om New York i det som kallas “upstate”. Sen adderar jag gärna fler barn och en hund till vårt liv, jag vill ha en stor familj.

Berätta om podden Amerikabrevet.

Amerikabrevet är en podcast om framgångsrika, unga svenska kvinnor som bor och jobbar i New York. I varje avsnitt intervjuar jag en tjej som får berätta om sin karriär och dela med sig av sina bästa tips för att lyckas i den här staden. Trots att vi spelar in podden i New York tror jag att den är relevant för alla, oavsett var man bor. Vi pratar ofta om upp- och nedgångar både i jobbet och privat, vanliga saker som alla går igenom. Mitt mål är att Amerikabrevet ska inspirera andra som också är sugna på att flytta utomlands eller bara vill drömma sig bort en stund. Anledningen till att jag startade podden var för att jag själv var ganska lost när jag flyttade hit och inte hade en aning om vad jag ville göra, så jag började kolla vad andra gjorde och hur det hade hamnat här och på den vägen är det.

Amerikabrevet finns överallt där poddar finns samt på instagram @amerikabrevet och jag heter @aspacetopark.

 

Home away from Home – Fanny Reuterswärd
Home away from Home – Fanny Reuterswärd
Home away from Home – Fanny Reuterswärd

Vad får man inte missa om man åker till New York?

Man behöver helt ärligt inte åka norr om 14th street, speciellt inte om man har ont om tid och vill maxa sin New York upplevelse. Undantaget är Central Park och eftersom jag är en spring-tjej så tycker jag att man ska vakna tidigt och ge sig ut och springa i parken eller längs med Hudson River. Se staden vakna upp och plocka med sig en take away kaffe och frukost till sitt resesällskap. I min podd intervjuar jag tjejer som bor här och jag frågar alltid vad deras bästa tips är, så vill man ha fler förslag finns alla listade på poddens hemsida amerikabrevet.com.

Bästa restaurang?

Det blir självklart Frankies Spuntino, vår italienska kvarterskrog i Carroll Gardens, Brooklyn. Man kan sitta i baren eller utomhus, sippa på en cava och dela på en charkbräda medan man beställer en pasta cavatelli och en karaff av deras husvin. Efter det så tar man en öl i baren på restaurangen bredvid, Prime Meats, eller så promenerar man till Leyenda och beställer en “Say Anything”, en vattenmelondrink kryddad med jalapeño som inte finns på menyn men bartendern vet hur man blandar den. Vi har repeterat den här utekvällen till perfektion!

Bästa café?

En snabb, grön och prisvärd lunch får man på By Chloe, Butchers Daughter, Dig Inn eller Sweetgreen. Vill man bara ta en riktigt bra kaffe blir man inte besviken på Blue Bottle eller La Colombe men det finns så klart en massa bra coffee shops. Till och med en americano på Starbucks i en “short cup” möter mina höga krav på starkt kaffe.

Bästa museum?

De tre stora: MoMa, Whitney och Met är alla värda ett besök men om man vill uppleva något annorlunda tycker jag att man ska styra stegen mot Cooper Hewitt, The Met Breuer eller The New Museum. Har man barn kan man gå till Children’s Museum of the Arts som har gott om pysselplats för de små eller till Spark i Dumbo.

Bäst shopping?

Det finns en väldigt utpräglad New-York-stil som jag älskar. Den är sportig, färgglad och gärna oversize med en tydligt 80-tals prägel. Accessoarer is key. Jag tycker verkligen man ska gå förbi Rachel Comey, Creatures of Comfort och Reformation i Soho. Även The Frankie Shop och Everlane är värda ett besök, speciellt om man shoppar på en budget. Sen får man inte missa Glossiers showroom och The Apartment by the Line. Ett bra tips är att googla pop-up shops, för det allra senaste. Jag måste också tipsa om Bird, en kedja av affärer här i Brooklyn som har ett kurerat utbud av amerikanska designers som Mansur Gavriel, Apiece Apart och Ulla Johnson.

Bästa häng med barn?

I 9 fall av 10 stannar vi kvar i Brooklyn eftersom det inte är helt lätt att ta barnvagnen på tunnelbanan. Då går vi ner till Brooklyn Bridge Park och leker i vattenlandet. Sen äter vi pizza och tittar på utsikten på Fornino. Är det sommar åker vi någon av båtarna som går längsmed East River. Det är alltid populärt att åka till Governors Island eller hela vägen till Rockaway Beach. Nyckelordet för mig är att undvika folkmassorna på Manhattan men om man inte har lust eller ork att ta sig därifrån skulle jag leta mig upp mot Upper West Side som är barnvänligt, eller ner mot Tribeca.

Home away from Home – Fanny Reuterswärd
Home away from Home – Fanny Reuterswärd
Published June 19, 2018