Wood/Billgren

Small talk

Wood/Billgren

Att lära känna varandra tillsammans med tusentals poddlyssnare och att hitta en nära vän genom och förbi sociala medier. Det och mycket mer berättar den dynamiska duon Sofia Wood och Elsa Billgren om i vårt samtal. Tack Sofia och Elsa!

Wood/Billgren

Kokboksförfattare & bloggare Sofia Wood och influencer & vintageexpert Elsa Billgren har podden Billgren Wood tillsammans. Nu håller de på att starta en contentbyrå tillsammans.

Hur träffades ni – var det “love at first sight”?

Sofia:

– Vi hade följt varandra ett tag på sociala medier och hade lite koll. Men efter att ha hälsat snabbt på en middag dök det någon dag senare plötsligt upp ett DM på Instagram där Elsa undrade om vi inte borde ta en lunch, under vilken hon sedan pitchade in podden. Och jag som inte säger nej till mycket tackade genast ja. Hon slideade in i min DM helt enkelt haha! Det var absolut instant attraction och en stor nyfikenhet, de riktiga banden har växt fram i takt med att vi har lärt känna varandra. Det är en väldigt speciell relation, med tanke på att vi lärt känna varandra under långa samtal med en mikrofon mellan oss. Inga kryckor i form av gemensamma vänner, ett glas vin eller roliga middagar, bara Elsa och jag i ett ljudisolerat rum. Oftast glömmer vi att andra ens lyssnar, jag är genuint intresserad av vad Elsa ska säga härnäst.

Elsa:

– Jag hade följt Sofia på Instagram ett tag och älskat hennes syn på mat, styling och hennes känsla för värme och njut i det vardagliga. När alla andra överstylade hade hon skrynkliga linnedukar och enkla uppläggningar. Hon verkade så cool och mystisk. Sen när vår gemensamma vän Gustav bjöd på middag kunde jag äntligen få prata med henne och insåg att hon både var rolig och smart. Jag hade gått runt med en poddidé ett tag och väntade bara på en snilleblixt om vem jag skulle ha podden med och det tog kanske en kvart av middagen innan jag förstod att det var hon. Någon dag senare bjöd jag ut Sofia på date, vi åt lunch på Riche och babblade oss igenom timmen på rekordkort tid. Och Sofia sa ja till min poddidé på stående fot och resten är historia som man säger!

Har ni påverkat varandra?

Elsa:

– Mycket. Sofia har fått mig att våga vara mer skör, nära, ärlig och snäll mot mig själv.

Sofia:

– Absolut, oh ja! Herregud, jag har sagt upp mig från ett traditionellt jobb på ett fint ställe som såg utmärkt ut på pappret och startat en blogg – det hade jag aldrig gjort om inte Elsa pushat på. Stjärnorna stod verkligen rätt. Jag skrev min bok under föräldraledigheten och det är ju som det är då – man ifrågasätter hela livet och jag var redo att förändra och omvärdera. Elsa har gjort mig modigare och inspirerat mig till att tänka friare, inte så lutherskt. Världen är helt enkelt lite större.

Wood/Billgren
Wood/Billgren
Wood/Billgren

Berätta om er vänskap och ert samarbete.

Sofia:

– Vi är en utmärkt kombination, vi kan nog upplevas som ganska olika människor men i arbetssammanhang har vi många fler likheter än olikheter och framförallt kompletterar våra goda sidor varandra, driver oss båda framåt. Det är en hög peppnivå. Vi blir lätt inspirerade och kommer genast in i arbetsflow. Vi är arbetshästar båda två, får mycket gjort på kort tid och har liknande tankebanor. Och när det kommer till vänskapen och arbetet så finns det inte riktigt någon distinktion dem emellan, det flödar fritt mellan de två polerna. Jag tror det passar oss bra. Ingen av oss har tydligt behov av ramar där utan är alltid påslagna. Det hänger såklart ihop med att vad vi gör är så oerhört roligt också, men jag antar att det är något vi båda med tiden kommer behöva lära oss förhålla oss till. Det är utmaningen med att känna att man lever ett liv där man aldrig jobbar/alltid jobbar.

Elsa:

– Vi började ju podda tillsammans innan vi faktiskt kände varandra på riktigt och vår vänskap har växt fram genom samtal. Sofia är en av de mest generösa och varma människor jag känner, men samtidigt är hon stensäker på sin känsla och benhård i vissa lägen. Det är den kontrasten i hennes personlighet som gör att jag dras så mycket till henne. Sofia är speciell, kärleksfull och insiktsfull. Skör och stark. Det märktes ganska fort att vi gillade att jobba på samma sätt. Effektivt och intuitivt. Vi går båda igång på saker och kan falla ner i djupa inspirationshål och stanna där och ooooha och aaaaha tillsammans. Det föder inspiration och pepp. Men vi är också känslostyrda och kan ha dåliga dagar, tar in varandras dagsform och påverkas starkt av den. Nu har vår podcast Billgren Wood funnits i lite mer än två år och den har utvecklats på många sätt. Podden har fått en lillasyster i miniformatet ”petit” och vi har även startat en contentbyrå. Sofias erfarenhet som marknadschef och min som 11 år i branschen gör att vi tillsammans kan hjälpa kunder att skapa inspirerande och utvecklande innehåll till deras sociala kanaler. Där får vi vara kreativa utan att själva behöva stå i centrum.

Vilka tre tankar loopar mest i era huvuden just nu?

Sofia:

– Jag jobbar på ett stort skrivprojekt som kräver mycket inspiration och det bär jag med mig konstant. Sen tänker jag oerhört mycket på att räcka till för alla och kanske också mig själv och vad jag behöver för att kunna göra det. Så finns det också en tanke som är lite svårare att beskriva men den hänger ihop med en person i min närhet som är sjuk. Det har stannat mig i min takt framåt och lämnar mig med funderingar om vad som är viktigt i livet, om vikten att känna genuin tacksamhet och även en del oro och sorg.

Elsa:

– Vår första jul på Mosebacke med hela familjen. Jag drömmer om en enkel jul utan massa pynt men med mycket ljus, doft och lugn. Jag har börjat med rökelser och eldar varje morgon och kväll i vår kakelugn.

– Hur kommer vår tv-reality Äkta Billgrens tas emot och vara? Har jag vågat vara mig själv eller klivit in i min klassiska programledarroll? Och, spelar det egentligen någon roll vad andra människor tycker om mig i slutändan, handlar det inte bara om vad man känner för sig själv, och om man gillar den man är mot andra?

– Vår stundande köksrenovering på Mosebacke. Det är så viktigt att det blir rätt, känns bra i magen, blir långsiktigt och vackert. Lynn ska få ett eget rum och vad betyder det för familjedynamiken?

– Jag har varit helt egen sen 2011 och känner att det är helt rätt för mig. Att få gå efter mitt eget driv, min dagsform och lägga upp arbetet efter min egen bästa förmåga är det lyxigaste jag kan tänka mig. Jag jobbar till exempel bäst på morgonen, helst innan klockan åtta, för att sen vara helt slut vid tresnåret och behöva varva ner. Det är en otrolig ynnest att kunna leva på att göra det man älskar, och att dessutom få träffa människor som vidgar ens perspektiv, ger energi och leder en framåt i arbetet är underbart.

Ni är båda frilansare. Är ni duktiga på att känna temperaturen på era gränser för vad man orkar?

Sofia:

– Helt ärligt så är jag kanske inte jättebra på det. Både Elsa och jag är people pleasers, och vill konstant hålla alla nöjda och det innebär nog också att vi ibland tummar på oss själva, jag vet att jag gör det i alla fall.

Elsa:

– Jag har varit helt egen sen 2011 och känner att det är helt rätt för mig. Att få gå efter mitt eget driv, min dagsform och lägga upp arbetet efter min egen bästa förmåga är det lyxigaste jag kan tänka mig. Jag jobbar till exempel bäst på morgonen, helst innan klockan åtta, för att sen vara helt slut vid tresnåret och behöva varva ner. Det är en otrolig ynnest att kunna leva på att göra det man älskar, och att dessutom få träffa människor som vidgar ens perspektiv, ger energi och leder en framåt i arbetet är underbart.

Wood/Billgren
Wood/Billgren

Hur ser ni på framtiden?

Elsa:

– Jag försöker att inte tänka så mycket på framtiden. Jag vet att jag aldrig innan lyckats förutspå vad jag behöver eller känner. Det får helt enkelt tiden visa. Men jag drömmer såklart mycket. Tänker på Pontus och min 10-åriga bröllopsdag och hur vi ska fira, om Lynn och hans utveckling, på mig och vem jag är och vill vara. Jag är så nöjd och lycklig över platsen jag befinner mig på just nu. Det är en skrämmande känsla, för jag vet att när som helst kan mattan dras under ens fötter. Jag vill passa på att njuta medan alla är friska, lyckliga och trygga. Sen drömmer jag om att få utvecklas, lära mig mer och hitta ett nytt jobb-ben att stå på.

Sofia:

– Jag känner att jag står framför flera dörrar och funderar över vilken jag vill ta, ser fram emot att smalna av litegrann, kanske inte vara så bred i output. Men det känns ljust, och glatt och vackert. Jag ser på framtiden med pepp och glädje. Jag tror det bästa väntar runt hörnet.

Var hämtar ni energi?

Sofia:

– Jag får otroligt mycket energi av arbete. I princip allt Elsa och jag gör tillsammans ger mycket inspiration och lust till mer. Just nu gör vi en del föreläsningar och det är flera stora till inplanerade och det är otroligt roligt för även om det är en urladdning så svävar vi också fram när vi går därifrån. Undra om det hänger ihop med ett litet bekräftelsebehov, att vi behöver prestera för att känna oss nöjda? Att vi båda är personer som värderar oss mycket genom andras ögon, med gott självförtroende men sämre självkänsla. Så det är onekligen något att jobba på, att hitta det där trygga lugnet.

Elsa:

– Jag hämtar energi från magkänsla. Jag försöker tänka i positiva banor, rabbla trygga tankar och kliva in i rum med energi, så sprider det sig och smittar. Sen somnar jag ofta väldigt tidigt eftersom jag är morgonlycklig och har kvällsångest. Jag vet att jag mår bäst av att träna lite och ofta så jag går till gymmet tre gånger i veckan. Plus att träffa nya vänner i deras hem och bjuda över andra frilansare till mig. Där finner jag energi.

Tror ni på ödet?

Sofia:

– Jag tror vissa saker är menat att ske, saker står rätt, personer man träffar, val man gör. Kanske att det är samma som intuition ibland, att känna att man nog ska skicka det där DM.et till någon man egentligen inte känner. Världen är för underlig för att det enbart ska vara slump som styr allt, så känns det i mitt hjärta i alla fall. Sen är nog mycket bara omständigheter men jag har så svårt att tro att det inte finns någon mening.

Elsa:

– Jag tror på att våga släppa taget och inte styra för mycket. Det är svårt att släppa på kontrollen när man som jag är kontrollfreak, men jag inser att jag blir lyckligare av att glida på vågor och inte streta emot. Allt behöver inte vara bra eller så man tänkte att det skulle vara, men slappnar man av känns det enklare, och det är lättare att se allt det fantastiska man har istället för det man tror man saknar.

Wood/Billgren
Wood/Billgren

Er största passion i livet?

Elsa:

– Min familj, att hålla samman människor, drömma om inredning, Gotland, bli klokare, bli modigare och vintage såklart. Allt som är gammalt. Som har en historia att dela.

Sofia:

– Jag vill säga mat men egentligen är det hela måltiden, att umgås kring mat med vänner och familj. Den typen av omtanke som finns i att planera, laga duka och tända ljusen för de man älskar, det är min stora passion i livet.

Livsfilosofi?

Sofia:

– Spara aldrig på något som är härligt, ge dig alltid in i allt med öppen hjärta. Vid ett väldigt viktigt tillfälle i mitt liv sa en främling till mig att man alltid skulle ta ut all glädje i förskott, fira och vara glad ofta, annars blir hela livet en enda lång väntan. Det är en fin tanke att leva efter.

Elsa:

– Min pappa sa ofta när jag var liten att det finns dom som gör saker och dom som har åsikter om saker. Det gäller att vara en av dom som gör saker. Så jag försöker testa. Det kan gå fel, men då har man iallafall känt något.

Vilka är ni?

Sofia:

– Så svår fråga, jag är nog en sökare i grunden, hela tiden i någon slags rörelse även om det inte alltid är linjärt framåt. Men det växer ingen mossa på mig och det gör det inte på Elsa heller utan det förenar oss verkligen.

Elsa:

– Jag är en emotionell, smått orolig, passionerad, manisk, självsäker person med vass humor, stark intuition och alldeles för mycket saker.

Vill ni rekommendera något?

Elsa:

– Jag vill alltid rekommendera vintage, återbrukat, hemgjort och småskaligt. Låten Forever and ever av Demis Roussos är också mycket bra.

Sofia:

– Jag vill rekommendera att lära sig något nytt, ett språk, en rätt, att sätta sig in i politik, lära sig allt om naturvin eller silversmide, det spelat inte så stor roll vad det är men att bara expandera ens skillset, vad man kan och intresserar en. Det och att gå i terapi.

Wood/Billgren

Följ Sofia och Elsa på Elle.se eller på instagram:

@sofia_wood

@elsabillgren

Published January 8, 2020

Hay A · 4 years ago
Så fin och inspirerande intervju! <3

Elisabeth · 4 years ago
Men vilken härlig & inspirerande läsning om två fina kreatörer som jag hälsar på hos varje dag, genom deras bloggar & gemensamma blogg & podd Blir så härligt påverkad av deras skrifter bilder o prat Inspirée Elisabeth