Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation

Small talk

Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation

Möt Filippa Tarras-Wahlberg och hennes viktiga arbete med Wildhood. Namn: Filippa Tarras-Wahlberg Ålder: 33 Familj: man och strävhårig dvärgtax Bor: Stockholm (då och då i bushen i södra Afrika) Gör: Grundare av Wildhood Foundation Favoritdjur: Elefant och Pangolin (världens mest smugglade djur som få vet ens existerar!)

Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation

Berätta om Wildhood, hur ser uppdraget ut och hur kommer det sig att du blev uppmärksam på detta massiva problem?

Jag har alltid haft ett stort intresse för vilda djur och de magiska platser som elefanter, lejon, noshörningar och giraffer lever på. Därför har det varit naturligt för mig att följa utvecklingen kring tjuvjakt och illegal handel som verkligen har eskalerat och nått rekordnivåer de senaste åren. Jag bestämde mig för att försöka göra skillnad, innan det är för sent. Jag lämnade mitt tidigare jobb med PR inom mode och startade Wildhood Foundation!

Var och hur arbetar Wildhood Foundation?

Wildhood är en liten organisation med stora mål! Syftet med arbetet är att förebygga tjuvjakten och stoppa tjuvjägarna från att ta sig in i de områden där de vilda djuren lever. Vår insamling stödjer därför utvalda insatser som på plats, i några av de mest utsatta områdena i södra Afrika, fysiskt skyddar djuren mot tjuvjägarna. Det handlar om beväpnade parkvakter, specialtränade hundar och flygplan. Djurens livvakter helt enkelt som i de flesta fall är helt avgörande för att djuren ska överleva!

Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation

Hur kommer det sig att det skrivs så lite om detta i svensk media?

Den illegala handeln med vilda djur är ett globalt problem och världens idag fjärde största kriminella verksamheter som det ofta rapporteras om i stora internationella medier, både på grund av kopplingen till grov organiserad brottslighet och det faktum att situationen för många av våra mest ikoniska arter börjar bli akut. Tyvärr är kännedomen om problemet här hemma fortfarande relativt svagt, jag kan inte svara på varför men jag har bestämt mig för att försöka ändra på den saken!

Hur ser läget ut nu om man jämför med för 5 år sedan?

Statistiken för det senaste decenniet talar för dig själv! År 2007 dödades 13 noshörningar i Sydafrika, fem år senare (2012) hade antalet ökat till 668, och förra året (2017) dödades 1028 stycken. Detta är det officiella antalet så mörkertalet är naturligtvis stort. Noshörningens horn är världens idag i särklass dyraste material och det säljs för rekordbelopp på den svarta marknaden i framförallt Asien, där det blivit en statussymbol som felaktigt tros kunna bota sjukdomar som cancer, malaria, och motverka impotens. Sammanlagt har tjuvjakten på noshörning i Sydafrika ökat med mer än 8000% under de senaste 10 åren.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

Mitt arbete är oerhört varierande! Jag lägger mycket tid på att skapa kreativa samarbeten och partnerskap där de företag och personer som stödjer Wildhoods arbete verkligen får något tillbaka. Man ska känna att man gör skillnad, på riktigt! Jag har daglig kontakt med Wildhoods partners nere i södra Afrika och får ta del av arbetet genom bilder och filmer från fältet som jag förmedlar vidare till Wildhoods sponsorer. Jag delar också mycket via Wildhood Foundations sociala kanaler: Instagram och Facebook. Om jag befinner mig på plats i Afrika följer jag med ut och arbetar med patrullerna, lär mig ännu mer om utmaningarna som detta arbete möter och hur Wildhood kan göra ännu större skillnad. Oavsett vilken del av världen jag befinner mig i går jag alltid och lägger mig med ett stort leende på läpparna. Vetskapen om att mitt arbete hjälper till att rädda liv är världens bästa känsla!

Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation

Hur kan man bidra?

De insatser som vi stödjer är helt beroende av donationer för att kunna arbeta. Vi jobbar med fantastiska människor (och hundar) som riskerar sina liv varje dag för att skydda djuren. Ju mer stöd de får desto bättre och säkrare blir deras arbete! Wildhood donerar oavkortat hela insamlingen till dessa hjältar, så varje krona gör skillnad! Om man vill hjälpa till tar vi tacksamt emot ett bidrag till Swish 123 023 0078, alt Plusgiro 827373-2. Man kan också kontakta mig direkt på [email protected] eller läsa mer på www.wildhood.org

Berätta om samarbetet med Sophie by Sophie?

Wild Heart symboliserar kärleken till de vilda djuren vi kämpar för att rädda! Jag har känt Sophie länge, och hennes engagemang och intresse för frågan som vi jobbar med är verkligen genuin. Det här samarbetet och kollektionen hon skapat betyder massor för Wildhood. Det hjälper oss att sprida budskapet om hur allvarlig situationen faktiskt är, att vi står inför ett tidsfönster där det är upp till vår generation att göra skillnad. Jag vägrar leva i en värld där vilda djur bara finns i djurparker och sagoböcker!

Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation
Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation
Filippa Tarras-Wahlberg grundare av Wildhood Foundation
Published May 21, 2018