Sofia Ronthén

Small talk

Sofia Ronthén

Sofia Ronthén bor med sin familj i en underbar vindsvåning på Kungsholmen i Stockholm. Hon jobbar som stylist och set designer med hela världen som sin arbetsplats. Tack Sofia för att vi fick komma! Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

Sofia Ronthén
Sofia Ronthén

Bästa råd du fått som mamma?

Först, var dig själv, för du är ditt barns mamma, ingen annan. Visa vägen istället för att hela tiden ge råd. Strunta att googla på vissa föräldrarsajter.

Det svåraste med att vara mamma?

Att klara av att vara konsekvent när det hela tiden dyker upp situationer där man inte vet hur man skall agera. Att konfronteras med den största kärleken man någonsin upplevt kan tillsammans med det största ansvaret man någonsin haft kan i vissa stunder kännas väldigt stort och svårt.

Vad jobbar du med och vad är det bästa/svåraste med ditt jobb?

Sedan jag gick ut Beckmans modelinje, har jag arbetat som stylist, med mode och inredning i alla kanaler. Det bästa med mitt jobb är att det ständig är under utveckling och att jag får jobba med att utforska människors behov av att utrycka sig, att jag har fått resa över hela världen och träffa kreativa och fantastiska människor.
Jag nyper mig fortfarande i armen när jag tänker på allt jag får vara med om.
Det som kan kännas svårt med mitt jobb, speciellt efter att jag fick Ingrid är att det ibland kan vara outförsägbart och impulsivt, att man måste fokusera hundra procent och att det då och då inte riktigt går ihop vardagsrutinerna.

Sofia Ronthén
Sofia Ronthén
Sofia Ronthén

Vad inspirerar dig?

Olikheter och det oväntade. Färger, former, ljus och modiga människor.

Vad är du rädd för?

Hat, fördomar och okunskap.

När är du som lyckligast?

När jag skrattar och när jag är med dem jag älskar.

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Ledig lördag är min favoritdag. Jag längtar redan på fredagskvällen. Ingrid och jag går upp tidigt, äter frukost i soffan medan vi spelar nintendo switch och läser tidningen. Niklas sover länge och de månader som vädret tillåter åker han och spelar golf. Jag och Ingrid träffar kompisar på stan eller i parken och efter det så möter Niklas upp oss alla för att äta en lång hemmamiddag.

Vad tänker du mest på just nu?

Att jag längtar tillbaka till Sri Lanka konstant. Vår 3 veckors långa semester där var helt fantastisk.

Favoritplats och varför?

Jag har nog mer en favorittid än plats, jag älskar tidig morgon. För en tid sedan åkte jag med en taxichaufför som kände precis samma sak. Han började jobba kl 03.00 för att han tyckte så mycket att se Stockholm vakna. Så att sitta på trappen till mina föräldrars sommarstuga i Västergötland i nattlinne tycker jag lika mycket om som att promenera runt jetlaggad i New York innan solen har gått upp.

Vad skulle du säga till dig själv om du fick träffa dig som 16-åring?

Det blir bra, jättebra.

Vad är det bästa ditt barn har lärt dig?

Ovillkorlig kärlek

Sofia Ronthén
Sofia Ronthén
Sofia Ronthén

Vad gör du om fem år?

Jag önskar att vi har hittat huset jag letar efter varje dag på Hemnet. Med pingisrum, pergola, pysselrum med stora väggar för alla printar och tavlor som står staplade längs väggarna nu.

Vad gör du för att lyfta en jobbig dag?

Unnar mig thaimassage, efter det känns allt mycket bättre, hämtar Ingrid och vi äter glass på Fridhemsplan. Väl hemma häller vi ut allt lego på golvet och där sitter vi, småpratandes medan vi bygger hus i regnbågens färger, trädgårdar och spa för alla djuren.

Livsfilosofi?

Njut av vardagen, det är den som är livet och med en jäkla vilja så går det mesta.

Sämsta/Bästa egenskap?

Jag njuter av stunden och ser hellre lösningar än problem. Jag kan vara väldigt bestämd, ältar och grubblar och har ibland ett för bra detaljminne… Niklas brukar säga att jag hade blivit en fantastisk försvarsadvokat!

Sofia Ronthén
Sofia Ronthén
Sofia Ronthén

Dina ”Defining Moments” i livet?

När jag flyttade från Vargön till Göteborg,
När jag och mina två bästa vänner från Vänersborg kom in på Beckmans.
När jag och Niklas hyrde en bil, satte oss i den utan att ha ett mål, bara att vi skulle på utflykt i tre dagar. Det var på vår första date för snart 10 år sedan.
Dagen jag fick reda på att jag var gravid med Ingrid.

Sofia Ronthén
Published August 23, 2018