Signe Siemsen

Small talk

Signe Siemsen

Signe Siemsen bor med sin familj i en fantastisk lägenhet på Södermalm i Stockholm. I samma stund som Signe plussade med sitt första barn bestämde hon sig för att plugga till sjuksköterska och barnmorska, vilket hon gör när hon inte är föräldraledig. Tack Signe för att vi fick komma! Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

Signe Siemsen

Det svåraste med att vara mamma?

Att alltid behöva vara den vuxna. Det finns tillfällen då jag önskar att jag bara fick kasta mig på golvet och skrikgråta lite, men då är den platsen oftast redan upptagen av en person som är legitimerad att bete sig så.

Hur har du förändrats sedan du blev mamma?

I och med mödraskapet har jag alltid någon annans behov att sätta i första hand. Något jag tycker är väldigt skönt, då slipper jag allt ältande och ohälsosamt fokus på mig själv. Man är så mycket mindre egocentrerad när man har ett barn att hålla efter.

När är du som lyckligast?

När barnen busar och skrattar med varandra. Hjärtat fylls till bristningsgränsen av lycka då. Och nu är ändå lillebror bara ett halvår gammal, jag kan knappt föreställa mig hur vackert det kommer vara att se dem samspela på en jämnare nivå om några år.

Signe Siemsen
Signe Siemsen
Signe Siemsen

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Vi åker nästan alltid till vårt landställe på helgerna. Min man brukar baka scones till frukost när vi är därute. Sedan efter lite fix i trädgården spenderar vi många timmar i skogen. Letandes efter vilda ätliga växter och svampar, eller bara sittandes på en sten rakt upp och ner. Med ena barnet i sjalen och andra barnet skuttandes och klättrandes i skogens egna hinderbana. Det är mitt ”happy place”. Sedan kommer vi tillbaka till huset och tar vara på det vi hittat, tänder en brasa alternativt grillen beroende på säsong. Vi avslutar med ett glas rödvin och somnar sedan halvvägs in i en skräckfilm eftersom barnen alltid kommer i säng alldeles för sent.

Vad drömmer du om just nu?

Nästa långledighet. Jag trivs väldigt fint med vardagslunket nu när jag är föräldraledig, men det är alltid lika mysigt när min man tar ledigt så vi är tillsammans hela familjen.

Favoritplats och varför?

Tidigare nämnda landställe. Vi byggde ett hus 2012 på den, enligt oss, perfekta lilla plätten i Sörmland. Här kan vi alltid varva ner och koppla bort från omvärlden. Det är vårt egna lilla paradis.

Signe Siemsen
Signe Siemsen

Berätta om dina förlossningar!

Jag älskade båda två! Den första var dock väldigt mycket tuffare, jag var inte beredd på den enorma smärta jag möttes av och hade svårt att slappna av. Jag födde på SöS och hade utöver min fantastiska man även min mamma med som stöd. Många av timmarna försvann i blackouter av smärta, men när han väl kom ut föll alla bitar på plats. Jag hade, utan att ha vetat om det, väntat på det ögonblicket hela mitt liv. Andra barnet valde jag att föda hemma. Det var fantastiskt från början till slut. Att få vara hemma i min egna trygga hamn. Med en drös av kvinnor (utöver tre barnmorskor var min mamma med även denna gång) och min man. De hjälpte mig andas igenom smärtorna, sjöng för mig, tände ljus och lyssnade in mig till hundra procent. Jag var så säker i min kropp och närvarande i stunden, det var det närmaste andlighet jag någonsin kommit.

Signe Siemsen
Signe Siemsen
Signe Siemsen

Du pluggar till barnmorska, när och varför bestämde du dig för det?

Samma sekund som jag plussade med mitt första barn. Jag har alltid frilansat tidigare och mest varit inne på att hålla på med konst. Men när jag blev gravid kände jag att jag vill ha en säker utbildning i ryggen. Eftersom jag älskar kvinnor och fascineras något enormt av graviditet, födslar och moderskap känns det som rätt väg att gå.

Vad är det bästa dina barn har lärt dig?

Vad livet är och innebär. Alltså det låter så klyshigt och samtidigt kanske lite deprimerande, men jag förstod verkligen inte meningen med livet förrän jag fick barn. Så tack för det mina fina ungar!

Signe Siemsen
Signe Siemsen
Signe Siemsen
Published March 24, 2020

Viktoria · 4 years ago
Så fint hem! Var kan man köpa den fina mattan?

The Way We Play · 4 years ago
Hej Viktoria! Den kommer från Bobo Choses.

Stina · 4 years ago
Vem har designat den snygga soffan, eller vart kan man köpa den?

Ellen · 4 years ago
Så fin person! Signe verkar så cool och lugn och vis.

Karin · 4 years ago
Hej Signe ! Jag heter Karin Malmquist och gav min nyblivna svärdotter din bok i julklapp. Den föll i mycket god jord. Hon arbetar själv med design inom barnkollektion. Älskar hantverk. Nu fyller hon 30 år och jag tänkte att en kurs i växtfärgning vore ju inte hel fel. Men jag hittar ingen som känns "hålla måttet". Jag tänkte börja med att ta med henne till Solkustens spinneri som ligger i närheten där vi bor. Köpa garn där och sedan gå en växtfärgningskurs. Är det så att du vet vart jag kan vända mig. Kanske du håller kurser bland studier, barn och annat givande.Tacksam för tips. Vänligen/ Karin Malmquist