The Way We Play
Drömmen om ett skärgårdshus

Drömmen om ett skärgårdshus


Marie-Louise Sjögren jobbar som inredare och har tillsammans med sin familj just lagt beslag på drömmarnas landställe. Som gästredaktör på The Way We Play kommer vi att få följa henne i renoveringsarbetet av huset samt livet med barnen Essy och Fred. Fred föddes i vecka 24 och genomgår bland annat en utredning  för autism.

Välkommen Marie-Louise!

Hej!

Jag sitter efter Freds dagislämning och filar på rumsan för huvudhuset som byggfirman ska ha som handbok och även basera sin offert på. Viktigt är att det blir ordentligt gjort med andra ord! I och med att det är ett så omfattande projekt har vi delat in det i tre faser;

1. Huvudhuset och sjöstugan interiört våren 2019

Det innebär V A R S A M renovering av tak, väggar och golv som bokstavligt talat hänger på halv stång här och där. Min största utmaning är att hitta rätt balans mellan restaurering och renovering för att modernisera utan att döda charmen. Dösvårt! Och sjukt läskigt. Husets tidigare ägare hade lämnat mycket orört och jag och min man övervägde faktiskt också att låta allt bara vara den första helgen vi var där. Det vilar ett så rent lugn där tiden har fått stå stilla sedan hundra år. För att inte tala om lukten. Exakt samma lukt av landet som jag inandades under min barndoms somrar på Ljusterö några distans bort. Sammanfattat en doft av nostalgi, historia och äventyr. Men gamla fuktringar i taken, otäta väggar och farlig elektricitet fick oss att ända gå vidare med upprustningsplanerna.

Drömmen om ett skärgårdshus

Första planeringsmötet på plats med teamet och Essy på golvet i salongen.

Drömmen om ett skärgårdshus

Hall och salong.

2. Fasader och tak huvudhuset och sjöstugan hösten 2019

Efter kriget stod tomten och dess byggnader och förföll fram till 1960-talet. Taket hade gett efter och det regnade in. Sannolikt hade även delar invändigt, bl.a. trappan blivit i så dåligt skick att det akut behövde åtgärdas. Och i den tidens anda blev det svart masonittak, fasaden kläddes i en märklig röd plåt och köket gjordes toppmodernt med ny planlösning, brokiga tapeter och plastmatta på golvet. Tack och lov har jag det stora nöjet att arbeta med en arkitektbyrå som även har antikvariska kunskaper och detektivarbetet är i full gång med att gräva i husets historia på alla tänkvärda sätt. Mer om det senare. Men med det här gänget kan jag framför allt bolla alla mina kreativa designidéer för att slutresultatet ska bli en värdig tolkning av hur det en gång såg ut men samtidigt passa oss. Nu och förhoppningsvis även om 20 år.

Drömmen om ett skärgårdshus

Blivande boulebana, huvudhuset, sjöstugan med tillhörande bastu och två rum.

Drömmen om ett skärgårdshus

Underbara (sovande) barn.

3. Gästhus, tennisbana och klubbhus våren 2020

Längre upp på tomten står ett ganska tradigt gästhus som sett sina bästa dagar. På en gammal grund byggdes det också upp under sent 60-tal i mindre önskvärda material och det kommer vi kallblodigt jämna med marken. Och hur spännande är det inte att rita hus?! Det är något jag aldrig gjort tidigare, jag är inte särskilt förtjust i nybyggen över huvud taget, men i det här fallet med de här arkitekterna till hjälp så finns det ingen hejd på inspiration och idéer! Jag lovar att hålla er uppdaterade. Det här första moodboardet slängde jag ihop igår kväll. Här är det bara fantasin (och bygglov) som sätter gränserna.

Drömmen om ett skärgårdshus

Tennisbana med tillhörande klubbhus på tomten har länge varit min sportiga mans våta dröm och jag ska göra allt i min makt för att få den att landa mjukt i miljön och kännas som att den alltid har legat där.

 

Ha en fin dag! Vi hörs!

Drömmen om ett skärgårdshus

Hej på er,

Jag heter Marie-Louise Sjögren och jobbar som inredare. Nu är jag hemma med mitt andra barn Essy, 7 månader, och jag och min familj har precis köpt ett landställe ute i Stockholm Skärgård. En oslipad diamant anno 1919, ett så kallat Sommarnöje.

Under mitt gästspel här på The Way We Play kommer jag framför allt att dela med mig av renoveringsprocessen och allt vad den innebär. Just nu befinner jag mig på det urspännande planeringsstadiet tillsammans med arkitekt och antikvarie för att bygget ska kunna dra igång i januari. Det innefattar varsam renovering och restaurering av huvudhus och sjöstuga, rivning och nyuppbyggnad av gästhus, samt anläggning av tennisbana med klubbhus. En kreativ våt dröm som gått i uppfyllelse.

Vid sidan av detta kommer jag även bjuda på glimtar av mitt liv som mamma till Essy och hennes storebror Fred, 3 år, som föddes extremprematur i vecka 24 och bl.a genomgår utredning för autism.

Med skräckblandad förtjusning säger jag alltså hej och hoppas att få ur mig något läsvärt som ska intressera er. Hojta gärna till om ni har några frågor!

Marie-Louise

Drömmen om ett skärgårdshus

14 Replies to “Drömmen om ett skärgårdshus”

 1. Anna Nilsson says:

  Åh vad skoj att följa!

  1. Marie-Louise Sjögren says:

   Härligt!

 2. R says:

  Skal bli så spennende!

  1. Marie-Louise Sjögren says:

   🙂

 3. Klara says:

  Tjohoo så kul att följa!!

  1. Marie-Louise Sjögren says:

   Så roligt!

 4. Carro says:

  Wohoooo!!!!

  1. Marie-Louise Sjögren says:

   🙂

 5. Josefine says:

  Så härligt att få följa och inspireras!

  1. Marie-Louise Sjögren says:

   Härligt med pepp! 🙂

 6. Anna Stoltz says:

  ❤️❤️❤️

  1. Marie-Louise Sjögren says:

   <3

 7. Josefin says:

  Väldigt nyfiken på vilket arkitektkontor du jobbar med i detta?

 8. Sofia says:

  Blir glad att höra att ni tar hjälp av en antikvarie! Önskar att fler gjorde så. Ska bli kul att följa ert arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.