A Portrait of: Lisa Larsson

Small talk

A Portrait of: Lisa Larsson

Konstnären LISA LARSSON älskar att vara på havet och hatar att svara i telefon. Hennes färgstarka verk manifesterar en form av eskapism som inbjuder till en lycklig upplevelse. En lust inför livet. Om det och mycket mer pratade vi om när vi besökte henne i hennes ateljé på söder i Stockholm. Just nu är Lisa aktuell med en kommande utställning samt ett exklusivt samarbete med Wall of Art.

Intervjuad av Karolina Borg, Fotograferad av Ceen Wahren.

A Portrait of: Lisa Larsson

Hej Lisa, hur mår du idag?
– Idag vaknade jag för första gången som 30, borde vara något bakis med tanke på födelsedagsfirandet igår men jag mår fantastiskt!

Hur skulle du beskriva ditt skapande och ditt uttryck?
– Min process är väldigt lik mitt uttryck. Det är ett väldigt behagligt skapande, mina tavlor porträtterar någon form av eskapism. Trygga avslappnade penseldrag som inbjuder till en lycklig upplevelse. Jag försöker skapa scener som väcker trevliga minnen och lust inför livet.

Det var inte länge sedan du flyttade hem till Sverige från New York?
– Nej det stämmer, jag hade bott i NYC i åtta år och började känna att jag saknade kultur. Det kanske låter hårt men USA saknar den tidlösa, europeiska kulturen jag suktade efter. Sista halvåret var kämpigt, jag levde rotlös, fick bo hos vänner och i min ateljé under en tid. Dessutom jobbade jag dag och natt på min avskedsutställning vilket tärde på mina krafter. Under hösten 2019 bestämde jag mig för att flytta till Europa, testa på Frankrike, Grekland och Spanien.

 Och till sist landade du i Sverige igen?
– Ja, jag kom hem till Göteborg strax innan julen 2019 och hade en soloutställning där. Min plan var aldrig att stanna i Sverige utan endast för att lasta av mitt liv från New York. Men livet hade andra planer för mig, coronan kom vilket gjorde att mina planer i södra Europa fick sättas på paus. Det gjorde mig ingenting för jag hade hittat en person jag ville vara med. Så allting utspelade sig bättre än vad jag tänkt.

A Portrait of: Lisa Larsson

Lisa i hennes ateljé på Södermalm.

Vad betyder ditt konstnärskap för dig?
– Konst är en fristad. Något som lyfter upp mig när jag är nere och något som förstärker min glädje när jag är lycklig.

Berätta om samarbetet med Wall of Art.
– Jag har alltid tackat nej till att trycka upp min konst men Wall of Art tilltalade mig på ett spännande sätt. De har en otrolig, kurerad samling och arbetar med många begåvande kvinnliga kreatörer. Det har varit ett superkul samarbete och jag hoppas att folk kommer älska de tryck vi skapat lika mycket som jag gör.

Vad inspireras du av?
– Det goda livet, du vet när man äter en perfekt lunch i skuggan av ett fikonträd, dricker vin tillsammans med intressanta människor och lite avlägsen jazz spelas från ett närliggande piazza.

 

A Portrait of: Lisa Larsson

"Jag inspireras av det goda livet, du vet när man äter en perfekt lunch i skuggan av ett fikonträd, dricker vin tillsammans med intressanta människor och lite avlägsen jazz spelas från ett närliggande piazza."

A Portrait of: Lisa Larsson

Lisas print “Lillet Café” (30×40 cm) har en limiterad upplaga om 50 ex och  finns att köpa exklusivt hos Wall of Art.

A Portrait of: Lisa Larsson

 “Blue Cacio e pepe“, “Martini Monday” “Lunch at coco
Caprese in Roma” (30×40 cm) är en limiterad upplaga om 50 ex och finns att köpa exklusivt hos Wall of Art.

När vaknade din kärlek till måleriet?
– Det kan jag inte minnas, jag har alltid målat.

Hur kommer det sig att detta blev din bana i livet?
– Det kändes liksom förbestämt. Det var en given väg för mig tidigt i livet.

Vad fint. Hur har då den här speciella tiden vi lever i påverkat dig?
– Jag måste ärlig säga att den inte har påverkat mitt arbete särskilt mycket. Jag tror att som konstnär är man mer förberedd på grund av att man är van att arbeta själv och ta eget ansvar för hur man lägger upp sina dagar. Personligen lider jag något av att vara understimulerad socialt, jag älskar att vara själv men denna tiden har fått mig att sakna många människor jag inte fått se på länge.

Vad är du rädd för?
– Likgiltighet.

När känner du dig som mest i fas med livet?
– När jag lyckas balansera nöje och nytta. Det är en stor utmaning för mig men jag har insett vikten av att försöka lyckas med det.

A Portrait of: Lisa Larsson

“Konstnärer som jag älskar just nu är Oli Epp, Douglas Cantor, Robert Nava, Jorge Galindo och Genieve Figgis.”  

A Portrait of: Lisa Larsson

Sybarite New York Posterlängst till vänster har måtten 50×70 cm. 

A Portrait of: Lisa Larsson

Vilka tre tankar loopar som mest i ditt huvud just nu?
– “Jag är så otroligt glad över att vara 30”, “Vad ska jag laga för mat i kväll”, “Stanna upp”.

Vad jobbar du med just nu?
– Nu arbetar jag på min kommande utställning. Under mitt första år här i Stockholm har jag försökt utforska nya uttryck men jag har haft problem med min inspiration. Nu har jag äntligen hittat rätt, så jag är i ateljén jämt. Det är en otrolig känsla när man känner lust och driv i sitt yrke.

Dina tankar och drömmar om framtiden?
– Jag är oförmögen att tänka långt fram, det kanske går att tänka max några veckor in i framtiden. Men jag ser fram emot att få klart utställningen som sker antingen i Stockholm eller i New York, det är oklart än så länge. Sedan längtar jag otroligt mycket till att få arbeta några månader på Sicilien i höst. Jag och min kille bodde och arbetade i Deia förra hösten och det var en otrolig plats att måla på så nu tänkte vi testa Sicilien.

Lisa, NÅGRA SNABBA:

JAG ÄR…
En sann livsnjutare.

JAG KÄNNER MIG BÄST NÄR…
Jag är nära natur.

JAG BLIR IRRITERAD PÅ…
Folk som går långsamt.

ETT MINNE JAG VILL DELA ÄR…
Jag träffade Martin Scorsese en gång för länge sedan och jag sa till honom “it’s an honor Mr. Scorsese, I would be on my knees right now if I could”. Jag insåg snabbt att jag inte lyckats formulera mig särskilt bra men han fick sig ett fint skratt.

DET VIKTIGASTE NÄR DET KOMMER TILL RELATIONER ÄR…
Att aldrig ta din person för givet.

FÖR TILLFÄLLET ÄR JAG INNE PÅ…
Miles Davis.

JAG TRODDE INTE DETTA SKULLE HÄNDA MEN…
Jag bor i Sthlm (!??!?!)

JAG VILL REKOMMENDERA…
En flaska av Vega Sicilias Alion.

MITT BÄSTA STÄLLE ÄR…
Bemelmans Bar på The Carlyle.

NÄR JAG MÅLAR…
Pratar jag för mig själv.

EN GRÅ TRÅKIG DAG GÖR JAG…
Lagar mat och drar på Marvin Gaye.

JAG ÄLSKAR ATT…
Vara på havet.

JAG HATAR ATT…
Svara i telefon.

A Portrait of: Lisa Larsson

“Till största del målar jag olja på duk, men har nu även skapat mindre målningar på franskt papper i gouache”. Postrarna som är framtagna för Wall of Art trycks på ett matt 200 grams premiumpapper.”

A Portrait of: Lisa Larsson
Published April 19, 2021