Marie-Louise Sjögren

Small talk

Marie-Louise Sjögren

Inredaren MARIE-LOUISE SJÖGREN bor med sin familj i ett vackert gammalt stenhus i Djursholm utanför Stockholm.  Tack Marie-Louise och Fred för att vi fick komma!  

Din son föddes i vecka 24, berätta om graviditeten, förlossningen och allt som följde efter med er långa vistelse på sjukhuset?

– Jag hade en jobbig graviditet med konstant illamående och tidig foglossning i kombination med en väldigt stressig tid på jobbet och sammandragningar. Jag blev skickad akut till Karolinska sjukhuset efter ett läkarbesök i vecka 23+5 med nästan utplånad livmodertapp. Tre dagar senare var Fred på väg ut i säte och blev förlöst genom akut kejsarsnitt.
Tiden efter går inte riktigt att beskriva eller sammanfatta. Så många olika faser och kast mellan hopp och förtvivlan. Att se sitt barn för första gången som en liten genomskinlig fågelunge på dryga 500 gram och känna en sådan enorm moderskärlek och beskyddarinstinkt, samtidigt som man inte får hålla eller trösta är snudd på outhärdligt. Det blev förstås en enorm chock för både mig och min man, men tillsammans tog vi oss gråtande och stundom skrattande igenom de där sex vidriga kritiska första månaderna på sjukhus då vi inte visste om Fred skulle överleva eller inte. Det blir en märklig vardag att leva med döden runt hörnet och få se den på så nära håll. Freds andning kunde närsomhelst upphöra. Han har återupplivats framför våra ögon av inrusande läkarteam så många gånger – en dag var det över tio gånger på ett och samma dygn. Men även om Fred föddes väldigt sjuk så har vi haft en sådan enorm tur som fick med oss honom hem. Jag kommer alltid ha en särskild plats i hjärtat över för de barn och föräldrar vi fick följa som inte hade samma tur.

Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren

Hur mår Fred idag och hur ser livet ut för er nu?

– Livet med Fred idag är kantat av tacksamhet, lek och glädje, om än med regelbundna sjukhusbesök. Han är fortfarande väldigt sjuk, framför allt i sina lungor. Och även om svensk barnsjukvård är fantastisk på många sätt så måste man som förälder skrika väldigt högt för att få till utredningar och operationstider. Det är tärande men kompenseras ändå i slutändan av tacksamhet och glädje. Vi har kommit ur detta starkare tillsammans och ser fram emot att så småningom få en ännu större familj!

Hur har du förändrats sedan du blev mamma?

– Jag har härdats och tuffat till mig en del, men det har nog mest med vår sjukhustid att göra. Annars vet jag inte riktigt… Även om fokus och prioriteringar ändras för alla nyblivna föräldrar så är jag nog ganska mycket densamma som innan och tar mig fortfarande tid att komma hemifrån och bara vara emellanåt. Micke är världens bästa pappa och är precis lika van och duktig med Fred som jag är, och även om han jobbar mycket och spenderar mindre tid med honom än jag så delar vi fullt ut på ansvaret och det känns väldigt tryggt.

Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren

Vad gör ni helst en ledig lördag? 

– Vi är morgonpigga och äter förstås en lång frukost tillsammans, helst ute i solen på terrassen eller framför öppna spisen. Rotar sen runt i trädgården eller tar en joggingrunda, pillar med några ärenden på stan innan det är dags att börja förbereda dukning och middag för kvällen. Vi älskar att fylla huset med vänner, värme, musik och fest!

Vad inspirerar dig?

– Positiva och extravaganta människor! Ålder och kön är oväsentligt men resor och semestrar brukar ta fram de bästa och galnaste sidorna av oss individer. Finns inget bättre än att uppleva möten med främlingar på det sättet och är vad som blir till livets anekdoter man minns med värme.

Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren

Vad skulle du säga till dig själv om du skulle träffa dig som 16-åring?

– Att oroa mig mindre.

Vem var du i skolan?

– Jag var ambitiös och duktig men ganska blyg och orolig. Jag minns att jag längtade efter att bli vuxen och efter att kunna göra egna val. Jag hade en lång och rätt så tråkig transportsträcka genom grundskolan som mynnade ut i en rörig men rolig gymnasietid.

Vad är du rädd för?

– Min sons hälsa.

När är du som lyckligast?

– När jag är omgiven av mina nära och kära förstås, gärna i sol, grönska och värme.

Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren

Hur tänker du kring stil och inredning?

– Jag är skolad från Svenskt Tenn där jag jobbade i butiken och på exportavdelningen när jag pluggade konstvetenskap och blandar friskt gammalt och nytt med färg och mönster som röd tråd. God kvalitét och ädla material funkar alltid, och kan många gånger fyndas på auktionshusen. Då skapar man också hållbarhet och tidlös elegans genom att undvika trender. Men jag ritar också gärna det jag inte kan hitta och bygger själv eller tar hjälp av snickare. Konsten får gärna vara modern och knasig. Ju fler kontraster desto härligare! Klyschigt förvisso men föredrar en lite djärvare stil än den blonda nordiska. Hemtrevnad och humor före perfektion är nog vårt måtto!

Vad drömmer du om just nu?

– Sommar i södra Frankrike med min familj. Att umgås tillsammans alla tre i lugn och ro och att bada med Fred i havet för första gången. Vi tänker oss att han kommer att älska det precis lika mycket som vi.

Vad gör du för att lyfta en jobbig dag?

– Busar med Fred. Drar på mig ett par klackar (det funkar nästan jämnt!) och lagar middag och kramas med min man eller rycker tag i någon av mina underbara tjejkompisar för middag på stan. Eller river runt i en dunge och plockar blommor.

Dina ”defining moments” i livet?

– När jag bestämde mig för att hoppa av ekonomlinjen och istället plugga konstvetenskap. Det var ett stort steg för mig att våga lyssna till min inre längtan istället för min inre förväntan på mig själv.
– När jag träffade min man en varm sommarnatt i södra Frankrike.
– När min son föddes.

Vad gör du om fem år?

– Herregud, då är jag mamma till en sexåring! Längtar med spänning efter alla framsteg. Förhoppningsvis har vi fler barn. Jag driver eget inom inredning och design.

Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Marie-Louise Sjögren
Published July 5, 2017