Malin Eklund

Small talk

Malin Eklund

Vi besöker Malin och Belle en gråmulen dag och vinterhalvårets anmarsch ligger som en lätt tyngd över oss, men mötet med Belle och Malin lyfter oss över tyngden. Malin Eklund har, bland mycket annat, arbetat med företagsutveckling, startat upp print-on-demand-bokförlaget Vulkan tillsammans med Linda Skugge och Mikael Storåkers och jobbar nu på mediabolaget Perfect Day Media. Tack Malin och Belle för att vi fick komma! Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

 

Bästa råd du fått som mamma?

Vi fick barn ganska så unga så ingen runt omkring oss hade barn vilket betydde att vi verkligen fick improvisera. Jag tycker generellt inte om att ge råd till andra mammor, eller att få råd för den delen heller, för det som funkar på mitt barn kanske inte funkar på min väns barn. Jag tycker att man ska lita på att man själv är den bästa mamman till just sitt barn.

Vad är det svåraste med att vara mamma?

Att man måste hålla det man lovar – vilket är supersvårt. Jag jobbar med det varje dag. Och sen att hinna ge tid och se alla barnens olika behov. Vi försöker göra något med var och en av våra barn som de gillar en halvtimme om dagen. Det låter enkelt kanske men det är det inte alltid och ibland är det inte superkul att tvingas spela en match FIFA på Playstation när man är slut och har jobbat hela dagen, haha. Men jag börjar bli riktigt bra på FIFA nu..

 

Malin Eklund

 

Vad jobbar du med och vad är det roligaste med ditt jobb?

Jag jobbar med utveckling av personliga varumärken på mediabolaget Perfect Day Media som Hannah Widell Och Amanda Schulman har grundat, vilket är otroligt utvecklande och kreativt. Perfect Day har bland annat signat ett antal intressanta profiler som vi skapar karaktärsdrivet innehåll och samarbeten kring. Ena dagen utvecklar man en podd eller en bok och andra dagen kan handla om att styra upp ett samarbete med en stor sponsor. Sen är vi nästan bara tjejer på PDM vilket gör att det alltid är superkul att komma till jobbet även om man haft en körig morgon. Och man får sitt sociala behov tillfredsställt på arbetsdagarna vilket gör att jag inte har behov av att träffa så mycket folk på kvällarna och har tid för familjen.

Just nu jobbar vi till exempel med Rachel Brathen som är känd under namnet “Yoga Girl” med över en miljon följare på instagram. Personliga varumärken ligger i tiden och Perfect Day är unika i det att vi tar ett helhetsgrepp på våra profilers karriärer.

Hur balanserar du familj och karriär?

Jag är gift med min bästa vän och vi kan alltid skratta åt kaoset när det kör ihop sig. Vi lever också jämställt och tar hjälp från min familj och mina systrar. Vi kör varannandag-regeln hos oss. Ena dagen hämtar, lämnar och lägger min man barnen och nästa dag är det min tur. Då vet man att man har lite extra tid att lägga på jobb eller vänner den fria dagen. Sen sover vi ut varsin dag på helgen.

 

Malin Eklund
Malin Eklund

 

Vad inspirerar dig?

Min syster, min man, mod och vackra ytterplagg, jag är besatt av snygga kappor.

 Vad är du rädd för?

Att bli för bekväm i mitt eget liv så att jag ska sluta ta risker och våga hoppa på nya chanser. Jag kan tycka att det är sorgligt när man träffar personer som har samma åsikt år ut och år in bara för att det är tryggt.

 

Malin Eklund
Malin Eklund

 

Om du hade mer tid?

Då skulle jag åka till NYC oftare med bara min man eftersom vi har en massa fina vänner och familj där som jag saknar! Sen skulle jag bjuda in till härliga middagar med djuplodande samtal och massa rödvin.

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Äter frukost på konditoriet i vårt kvarter. Nu är det något av en ny tid för oss då våra killar är äldre och ofta är på fotboll eller med kompisar på helgerna så ofta är det bara jag, min man och Belle, vilket känns som om man fått en ny liten familj igen. Vi älskar också att kolla på film och går extremt mycket på bio med killarna och så har vi klippkort på stans alla muséer för där kan alla barnen hänga fritt.

Ni bodde i LA en tid, berätta.

När jag blev gravid med Belle kände vi nog båda att det var vår sista chans att testa att bo utomlands innan våra söner blev för stora och inte skulle vilja flytta ifrån sina vänner – och vi ville inte dra vagnen genom snökaoset i Vasaparken ännu en vinter. Så vi bodde i LA under graviditeten och under Belles första år. Det var ett underbart äventyr för hela familjen. Särskilt eftersom det finns så många exilsvenskar och SOL i LA. Sigge arbetade med sin roman och utvecklade tv-koncept tillsammans med Filip Hammar och Henrik Bastin. Och så var vi mycket föräldralediga ihop. Jag hade dock inte arbetsvisum där så jag kände att det var dags att åka hem när Belle fyllde ett år.

Det var ett sådant härligt häng vid pooler och vid havet och den amerikanska kulturen är så skön och social. Det gick knappt en dag utan att vi umgicks med en annan familj. Jag kan sakna det enkla i att möta upp en massa familjer på en gång utan att boka upp i veckor i förväg. Ge mina barn en pool så har jag gratis barnvakt i timmar…

 

Malin Eklund
Malin Eklund
Malin Eklund

 

Dina bästa inredningstips?

Fynda fina mattor. Det gör allt och skapar mysig stämning. Sen lever jag med en hoarder till man, som tror att varenda anteckning på en servett måste arkiveras, så denna gång då vi just flyttat till en ny lägenhet kommer mitt inredningstips vara att bara spara på saker man gillar och inte övermöblera utan våga sig på en mer avskalad inredning. Att möblera efter behov. Jag ska försöka att inte bli så kär i saker längre och ta hem bara för att de är vackra.

Hur har dina förlossningar varit?

Jag har valt att föda mina barn med kejsarsnitt på grund av att jag alltid har varit väldigt förlossningsrädd. Jag är väldigt nöjd över att jag vågade strida för det trots att jag har fått försvara beslutet en hel del. Jag har alltid känt att jag valt “rätt” även om jag ibland kan känna avund på folk som fått säga meningen: “Älskling, vattnet har gått!”. De som tror att kejsarsnitt är en mindre dramatisk och emotionell förlossning än en vaginal har fel. Att möta sitt barn för första gången är det största man är med om och exakt hur det har gått till är mindre viktigt.

 

Malin Eklund
Malin Eklund

 

Vilken är den största förändringen mellan två och tre barn?

Snacket om att har man ett blöjbarn kan man likaväl ha två, haha, gå inte på den. Efter att vi fått två barn tätt och de var 2-3 år, så tänkte jag att aldrig mer. Sen blev allt så mycket lättare och när killarna var 6-7 år blev vi sugna på ett till, samtidigt. Alla våra vänner fick ju sitt första barn då och så hade vi nog en hemlig längtan efter en dotter. Och så kom lilla Belle och vi blev förälskade med detsamma och trebarnschocken uteblev faktiskt. Det tror jag har att göra med att det vara några år emellan till storebror.

Bästa semesterort?

Vi åker till USA varje sommar med min mans bror och hans man och hyr ett hus på Fire Island, en ö utanför New York. Det är en väldigt speciell atmosfär där eftersom nästan alla – förutom vi – är homosexuella, vilket är underbart. Där står tiden still och vi umgås tätt och kan analysera och få perspektiv på hur man eller vi vill leva vårt liv. Många insikter har kommit till oss och många beslut har tagits på den stranden.

 

Malin Eklund
Malin Eklund

 

Vad skulle du säga till dig själv om du fick träffa dig som 16-åring?

“Chilla!”

Vad är det bästa dina barn har lärt dig?

Att vara ärlig. Att man måste hålla sitt ord.

Vilka värderingar skulle du vilja att dina barn får med sig i livet av dig?

Att man får fler chanser och att man får ångra sig. Jag trodde länge att jag ville bli jurist men hoppade av sista året på utbildningen, för att jag ville jobba mer fritt. Jag hoppas att de lär känna sig själva, det är min enda önskan. Att inte bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker om en. Allt löser sig. Jag hoppas också att mina barn ska ha glädje av varandra och är rädda om sina relationer till varandra. Mina syskon är mina bästa vänner vilket ger mig en grundtrygghet som jag alltid kan luta mig tillbaka på.

 

Malin Eklund
Malin Eklund
Published June 8, 2017